Donație! Cărți în limba portugheză, la Biblioteca Municipală Lugoj

Fondul de carte al Bibliotecii Municipale Lugoj s-a îmbogățit printr-o donație de carte în limba portugheză.
”Antologia de Poesia Romena Contemporanea”, apărută la Editura ”Guerra E Paz, Editores SA din Lisabona, carte apărută cu sprijinul Institutului Cultural Român, este o ediție bilingvă română – portugheză, în traducerea lui Corneliu Popa.

Antologia este un volum amplu, de 598 de pagini, fiind incluși poeți români contemporani care au marcat viața literară a ultimelor decenii prin creațiile lor: Ana Blandiana, Grete Tartler, Florin Iaru, Ileana Malancioiu, Gabriel Chifu, Magda Cârneci, Matei Vișniec, Mircea Cărtărescu, Robert Șerban, Rodica Drăghincescu.

”Este remarcabil că din aceasta antologie fac parte doi bine-cunoscuți poeți bănățeni, Robert Șerban, timișoreanul a cărui valoare este recunoscută de critica literară, prin participarea la Târguri Internaționale de carte, cât și prin premiile câștigate în decursul timpului. Rodica Drăghincescu este poeta care s-a format și afirmat în cercurile literare din Timișoara. Cărțile publicate până la momentul actual confirmă valoarea poetei, care trăiește în prezent în Franța”, explică Henrieta Szabo, directorul Bibliotecii Municipale Lugoj.

”Azul de Lisboa” – ”Azur de Lisabona” este un volum bilingv care cuprinde fotografii, texte literare și nu numai, apărut la Editura ”Guerra &Paz” din Lisabona, cu sprijinul Ambasadei României din Portugalia, al Institutului Cultural Român și al Fundației Bonte. Albumul a văzut lumina tiparului în anul 2020, când Ambasada României în Republica Portugheza și Institutul Cultural Român de la Lisabona au adresat unor personalități române, care au avut prilejul  să viziteze în decursul vremii Portugalia – diplomați, scriitori, plasticieni, muzicieni, oameni de teatru sau film, invitația de a scrie despre această țară, despre capitala lusitană Cei care au răspuns invitației au încercat, pornind  de la titlul sugerat – ”Azur de Lisabona” să capteze spiritul locului. Volumul este ilustrat cu fotografii din Lisabona care surprind ipostaze din cotidian, clădiri și monumente istorice, iar textele întregesc acest univers lusitan, spre bucuria publicului român și portughez.

Texte precum  ”Culorile exuberanței” – Alexandru Tomescu, muzician; Chipul Lisabonei în opera lui Antonio Lobo Antunes – Simona Preda, scriitor; Lisabona, ”Cartea neliniștirii” – Nicolae Prelipceanu, scriitor, sunt doar câteva îndemne la lectură pentru publicul lugojean dornic să descopere farmecul unui oraș celebru, prin paginile unei cărți de referință pe care o pot găsi la Biblioteca Municipală Lugoj.

Articolul Donație! Cărți în limba portugheză, la Biblioteca Municipală Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*