Dormim mai mult! În noaptea aceasta trecem la ora de iarnă

Lugojenii, dar și restul populației României, vor dormi mai mult în această noapte, când se va trece la ora de iarnă.
Ceasul se dă înapoi, astfel că ora 4 va deveni ora 3.

Aceasta este considerată, însă, ora standard, pentru că introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Țările europene au adoptat acest sistem în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului, apărute în anii `70.

Ziua de 25 octombrie este cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore.

În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore (față de trei ore când e ora de vară). Din 2018 a început să se discute la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei, care are și unele efecte neplăcute.

Presupune o schimbare în rutina zilnică, iar pe unii oameni îi afectează inclusiv pe planul sănătății. Aceasta ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, așa că termenul a fost amânat pentru anul 2021.

În prezent, sunt trei zone de timp standard în Uniunea Europeană: timpul vest-european (Irlanda, Portugalia, Marea Britanie), timpul Europei Centrale (17 state membre) și timpul Europei de Est (România, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Letonia, Estonia și Finlanda).

Articolul Dormim mai mult! În noaptea aceasta trecem la ora de iarnă apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*