Două eșecuri la rând, premieră în mandatul lui Pelici: Ripensia Timişoara – Petrolul Ploieşti 0-2 (0-2) cu lovituri de cap. FOTO

Ultima etapă intermediară a sezonului Ligii 2 s-a încheiat joi seară pe stadionul ”Dan Păltinișanu” în nota generală, cu oaspeții la putere, consemnându-se a doua rundă din 2019 în care vizitatorii au câștigat 5 partide din totalul celor 10 disputate, tot două fiind și etapele din sezonul de primăvară în care s-au impus în chiar 6 deplasări, pe când timișorenii Ripensiei au completat rândurile gazdelor care, începând de marți, n-au izbutit să înscrie pe teren propriu, șase formații la număr, mai mult de jumătate: Ripensia Timişoara – Petrolul Ploieşti 0-2 (0-2), cu lovituri de cap.

Seara de joi a avut în prim-plan duelul de pe podium Academica Clinceni – AS FC Universitatea Cluj, încheiat în Ilfov cu o remiză albă, ceea ce a mai apropiat cu atât mai mult fostul lider din zona Bucureștiului de promovarea directă, chit că șefia a fost preluată odată cu această etapă a 35-a de Chindia, în vreme ce nou-promovaților de sub Feleac nu le-a prea mai rămas decât să-și facă bagajele de baraj. Dar și omologii lor din Prahova și-au făcut calculele că în cazul unui triumf la Timișoara s-ar apropia la două puncte de ”Șepcile roșii”, iar setea mai mare de victorie a ”găzarilor” și-a făcut efectul încă din prima repriză a ”nocturnei” de la ora 20, tranșată până la pauză cu lovituri de cap.

Fiind vorba despre meciuri din prima jumătate a clasamentului, între ocupante ale locurilor 1 și 3 respectiv 9 și 4, așteptările erau pe măsură, dar s-a mai dovedit încă o dată că în Liga 2 nivelul spectacolului fotbalistic este în mare suferință, puțin fotbal urmărit de la fel de puțini oameni.

Punctele puse în joc au contat cel mai mult în contextul în care au mai rămas numai 3 etape de disputat, iar Academica și-a atins oarecum scopul în partida de la ora 18, deși cu unul singur cucerit pe teren propriu, Petrolul fiind câștigătoarea serii în meciul de la ora 20, pe când Ripensia la polul opus, și în continuare fără a fi bifat obiectivul enunțat de etape bune, acela de a-și asigura matematic din timp menținerea în Liga 2.

În linii mari, Ripensia este practic ca și salvată, cele 7 puncte avans față de ocupanta primului loc de retrogradare fiind mai mult decât suficiente înaintea ultimelor 3 etape, cu atât mai mult cu cât duminică se joacă în Valea Jiului meciul echipelor plasate deasupra respectiv dedesubtul liniei, Energeticianul – Pandurii, de la aceeași oră 11 desfășurându-se și deplasarea roș-galbenilor la Mioveni, însă bănățenii n-au mai convins prin maniera în care s-au apropiat în ultimele două runde de liman. Mai degrabă grație jocului rezultatelor.

Au pierdut vinerea trecută în etapa anterioară prin a rămâne stană de piatră în ultima fază a deplasării la Pitești și au pierdut joi penultimul meci acasă al sezonului, în Timișoara mai rămânându-le de jucat partida cu ex-prim-divizionara ASC Daco-Getica București, chiar încă amenințată de retrogradare, după care roș-galbenii vor mai ajunge și pe litoral.

Până atunci, pot înghiți în sec că au legat în premieră în perioada cu Alexandru Pelici la cârmă două înfrângeri consecutive, etape fără punct în cont strângându-se în prima jumătate a turului, de două ori câte 3 runde pierzătoare în primele 10 disputate, dar și că au cedat al treilea meci fără gol marcat acasă în sezonul de primăvară din 2019, după cele cu Chindia și ASU Politehnica Timișoara, capitol la care Petrolul devine prima adversară în fața căreia roș-galbenii n-au înscris tur-retur în această campanie, în 180 de minute. Căci în toamnă, cu Pelici atunci la debut pe banca bănățenilor, prahovenii se impuneau pe ”Ilie Oană” cu 1-0, marcatori încă din primele 5 minute.

În această seară și-au dublat avantajul, și tot din prima repriză, spre dezamăgirea  extrem de puţinilor simpatizanți ai Ripensiei care au luat drumul stadionului ”Dan Păltinişanu” pentru jocul de la ora 20, să tot fi fost circa o sută. Goliciunea tribunelor, boală cronică în fotbalul românesc, teribilă în Liga 2 și exacerbată în acest sezon, spectatori numărându-i dintr-o suflare pe majoritatea arenelor eșalonului secund.

Caravana trece însă imperturbabil, prăvălindu-se înainte cu fotbalul ei tern și șters, fără nerv și anti reclamă magnetizării copiilor spre stadioane, chit că pe teren se desfășoară garnituri ale unor cluburi dintre primele douăzeci și ceva din țară. Pe ”Dan Păltinișanu” a descins echipa cu șansa a doua la prinderea barajului pentru promovare în prima ligă, dar pe lângă obținerea celor 3 puncte, nici Petrolul n-a convins în plan valoric și calitativ. Prin prisma jocului prestat, senzația lăsată de fapt de aceste formații e că li se acordă prea mare atenție, atât circ întregul sezon și în jurul nou-promovaților din Prahova. Este însă pe undeva de înțeles în lumina celor emanate de dată recentă dinspre FRF și LPF, că doar stadioanele promovează, mărimea în sine a construcțiilor, așa se pare, chit că nici măcar aceste arene ale unor centre de tradiție nu sunt neapărat pline de ”clienți” consumatori, căci în asta se dorește a fi transformați. De la pufuleți la toate minunile de la standuri. Ăăă, iertat a ne fi nesăbuitul derapaj. Spectatori.

La Timișoara și-au pierdut vremea joi seară. Dar măcar n-a plouat, într-o săptămână altfel dominată de precipitații.

Ce-i drept, formația în mai mare foame de puncte a impus un ritm inițial oarecum mai alert, cu beneficii, înscriind deja în minutul 10, la prima oportunitate, în urma centrării lui Marinescu dintr-o lovitură liberă de la 22 de metri lateral stânga, mingea fiind deviată cu capul de Arnăutu, recentrare către Cristian Puşcaş, care, de la 6 metri, a reluat tot cu capul lângă bara porţii apărate de Moldovan, în dreapta… 0-1.

 Cinci minute mai târziu, un contraatac purtat rapid pe flancul drept de Arnăutu, care i-a pasat în lateral  stânga lui Marinescu, lat din 12 metri dar în portarul Moldovan.

În minutul 18 apărea și primul cartonaş galben, văzut de Cazan, care l-a faultat pe Drăghici, din cădere fiind lovit cu cotul în faţă. Celor doi li s-au acordat îngrijiri medicale, mai vătămat ieşind petrolistul, care sângera, reușind totuși să reia jocul. Drăghici, unul dintre cei 5 reveniți în garnitura de start față de ieșirea în Trivale, atacantul după absența de la Pitești, la fel și Hecsko, Toma, Zaluschi și Popovici, locuri eliberate de Apro, Străuț, Chera, Gueye și Stoica.   

Putea fi 1-1 în minutul 25, când Dumiter a sprintat pe stânga și a șutat de la 16 metri la colţul lung, spre gol, dar fundaşul Borța a respins în corner. Alte probleme pentru vizitatori, Marinescu fiind înlocuit cu Ştefănescu în minutul 28, primă schimbare efectuată de Gigi Mulțescu. 

Atrăgea atenția un grosolan fault comis de Burdeţ în minutul 40, asupra lui Ştefănescu, la 30 de metri de poartă, timișoreanul scăpând numai cu un cartonaş galben. Dar în minutul 45 va fi 0-2, ideal moment pentru dublarea avantajului, lovitură psihologică pentru timișoreni. Borţa a pătruns pe dreapta și a centrat în faţa porţii iar Rusu a înscris din 6 metri tot cu o lovitură de cap, în dreapta portarului ripensist. Se arătau trei minute de prelungiri și… pauză, 0-2. Premieră în acest campionat, ca timișorenii să fie conduși la pauză cu două goluri diferență, cel mai adesea fiind la egalitate după 45 de minute, de numai 10 ori conduși la limită.

La reluare, după trei minute, o altă schimbare forțată de împrejurări în 11-le prahovean, și tocmai în cazul celui intrat în repriza I, Ştefănescu, care a acuzat dureri şi a fost înlocuit cu Bucşă. Iar un minut mai târziu Zaluschi a executat o lovitură liberă de la 20 de metri lateral stânga, mingea ajungând la portar, faultat în atac de Gueye, intrat de la pauză în locul lui Popovici, atunci fiind introdus și Chera, în locul lui Burdeț.

În minutul 58, centrare a lui Popa de pe flancul drept, Gueye reluând de la numai 10 metri cu capul, puţin pe lângă bară. Iar apoi, la o învălmăşeală în careu, Tînc a şutat spre poartă în minutul 62, de la 10 metri, mingea fiind deviată în bara din stânga de un fundaş, scăpat de autogol.

Tînc nu a scăpat de galben în minutul 67, pentru un fault asupra lui Rusu. Și ce şansă de gol pentru Dumiter, şut spre colţul lung de la 16 metri lateral dreapta, dar pe lângă poartă. În minutul 71, un nou corner bine executat de Toma dar din nou portarul a respins în extremis. Ulterior, Popa era împins de la spate de Moldoveanu, în propriul teren, cartonaş galben în minutul 75.

Desfăcută, Ripensia s-a lăsat surprinsă și în minutul 81, un nou contraatac, purtat de Arnăutu, ajuns la 17 metri, de unde a şutat spre poartă, Moldovan prinzând cu emoţii în doi timpi.

Zaluschi vedea şi el galben pentru un fault iar în minutul 83, după trei minute, un nou cartonaş şi pentru  Dumiter, care nu l-a păcălit pe arbitru, simulare în careu. În cel de-al doilea minut de prelungiri dintre cele patru, o centrare a lui Toma din corner, Gueye reluând de la 8 metri cu capul în braţele portarului, pe mijloc. Minute adiționale mai animate, în cel de-al treilea Enache nimerind transversala cu un şut de la 25 de metri, totul încheindu-se cu o lovitură liberă executată pe fugă de gazde de la 35 de metri, însă fără efect pe tabela de marcaj.

Din nou fără gol marcat după 4 etape, tot 0-2 acasă, precum cu Chindia și tot pe o vreme câinoasă, pentru a șasea oară în acest campionat ca Ripensia să cedeze la mai mult decât un gol diferență. Însă nici Petrolul n-are față de promovare în Liga 2, așa încât se vor reîntâlni cel mai probabil pe palierul secund și de la vară…

Felicitări și ingenioșilor cu grilele lor de program, mari dregători cărora le place să aibă fotbalul intern la degetul lor mic, zăhărelul dependenței întru supraviețuirea financiară a cluburilor, ora 21:45 fiind de culcare pentru elevul care vineri merge la școală. Dar asta-i și vor a fi, telespectatori și nu spectatori. Mai totul, o mare păcăleală într-o societate care a luat-o pur și simplu razna, închipuită însă nevoie mare.  

La modul general, o rundă cu 3 victorii acasă, două remize și 5 succese în deplasare, 6-16 la goluri marcate, așadar numai 6 de către formațiile gazdă, după ce în etapa anterioară, la sfârșitul săptămânii trecute, amfitrionii contribuiau cu maximul ediției, 33 pe teren propriu, tot la un maxim al sezonului 2018/9, 42 de goluri înscrise în cele 10 întâlniri din runda a 34-a. Urmează antepenultima, pentru galben-albaștri luni de la ora 18 acasă cu retrogradata ACS Poli.

Iar apropo de bilanțuri, cel al Ripensiei acasă în acest campionat, înaintea primirii bucureștenilor, este 18 7 4 7 18-20 și 25 de puncte din totalul de 45, așadar cu o medie de un gol marcat pe meci pe teren propriu.

*

Ripensia: H. Moldovan – A. Popa, Hecsko, Tînc, Călin Toma – cpt. – Burdeţ (min. 46, Chera), Stoi (min. 82, Stoica) – Popovici (min. 46, Gueye), Zaluschi, Dumiter – Drăghici.

Pe bancă: Dobre – Anghelina, Ţieranu, Străuţ.

Antrenor: Alexandru Pelici.

Petrolul:  Lungu – Borţa, Cazan (min. 62, Enache), Ghinga, Ţicu, Chindriş, Puşcaş, Moldoveanu, Marinescu – cpt. (min. 28, Ştefănescu; min. 48, Bucşă), Rusu, Arnăutu.

Antrenor: Gheorghe Mulţescu.

Pe bancă: Bolboaşă – Bratu, Olaru,  Ţigănaşu.

Au arbitrat: Florin Ovidiu Mazilu (Satu Mare) – Bogdan Ioan Dragoş şi Constantin Mihai Cantemir (ambii din Făgăraş). Arbitru de rezervă Răzvan Lădar (Zalău). Observator de arbitri Marcel Savaniu (Braşov) iar delegat de joc a fost Dumitru Paraschiv (Drobeta Turnu Severin).

Fotografii realizate de Erik Geiger

 

The post Două eșecuri la rând, premieră în mandatul lui Pelici: Ripensia Timişoara – Petrolul Ploieşti 0-2 (0-2) cu lovituri de cap. FOTO appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*