Dr. Ionuț Cocoș, noul manager al Spitalului: ”Dorim să facem la Lugoj un centru de imagistică de performanță”

Un nou început pentru Spitalul Municipal Lugoj: din data de 17 mai 2021, interimatul medicului Ionuț Lucian Cocoș la conducerea instituției a luat sfârșit.
În urma concursului (cu un singur candidat) din data de 12 mai, dr. Ionuț Cocoș a devenit oficial director al Spitalului Municipal din Lugoj. Actualul director a mai deținut funcția de director medical al SML în trecut.

Cariera la Lugoj a început în urmă cu 22 de ani

Dr. Ionuț Lucian Cocoș s-a născut la Râmnicu Vâlcea, în anul 1980. A ajuns la Spitalul Municipal din Lugoj în 15 mai 2009, ca rezident în anul V de facultate.

Postul l-a obținut în urma unui concurs organizat pe plan național. Timp de doi ani a făcut naveta de la Timișoara la Lugoj, apoi s-a stabilit cu familia în orașul nostru.

În anul 2014, a devenit director medical al Spitalului Municipal din Lugoj. Cu excepția perioadei de directorat medical, care a durat trei ani și jumătate, medicul primar psihiatru Ionuț Cocoș a fost șef al Secției de Psihiatrie din cadrul SML.

Ca și predecesorul său, dr. Erwin Floroni, actualul director a avut de înfruntat o perioadă foarte dificilă, stresantă, cu numeroase decizii luate sub presiunea evoluției pandemiei provocate de noul coronavirus. Să nu uităm că, în noiembrie anul trecut, orașul nostru a fost izolat în carantină, timp de două săptămâni.

Aflați, la nivel de municipiu, într-o relativă perioadă de relaxare din acest punct de vedere, am discutat cu dr. Ionuț Cocoș despre proiectele de viitor, dotarea spitalului și, nu în ultimul rând, despre imaginea publică a instituției.

”Prioritățile mele sunt creșterea siguranței și a calității serviciilor medicale. Partea a doua este dezvoltarea infrastructurii și acolo vom acționa pe două planuri, primul fiind spitalul nou. Al doilea plan, în funcție de evoluții, va fi legat de reabilitarea clădirilor existente. Odată cu creșterea gradului hotelier va crește și satisfacția pacientului”, a punctat, din start, noul director al Spitalului.

Noi investiții! Aparat RMN și încă un computer tomograf

După succesul predecesorului dr. Erwin Floroni, în mandatul căruia s-a achiziționat primul computer tomograf din istoria spitalului lugojean, acțiunea va fi continuată și dezvoltată.

”Vom achiziționa încă un tomograf și un aparat RMN. Al doilea tomograf și RMN-ul urmează să fie instalate acolo unde activează, în momentul de față, laboratorul de testare PCR. Cu aceste aparate de ultimă ge­ne­rație, dorim să facem la Lugoj un centru de imagistică de per­for­man­ță. În acest sens, intenționez să mai aducem doi doctori pe sectorul de radiologie. Vom face demersurile către Ministerul Sănătății pentru a aproba linia de gardă pentru radiologie. Dorim un centru care să aibă în același loc și tomograf și RMN, un centru regional, care să atragă pacienți din toată zona adiacentă Lugojului”, spune noul manager al Spitalului.

Pentru achiziția echipamentului RMN și amenajarea spațiului în cadrul Spitalului Municipal, s-a prevăzut în bugetul local pe anul 2021 suma de 750.000 de lei, cu cofinanțare de 10% din partea Ministerului Să­nătății.

Alte cheltuieli de in­vestiții la capitolul sănătate, pre­văzute în bugetul pe anul în curs, sunt: reamenajarea filtrului de acces în sala de nașteri (100.000 lei), achiziția unei hote Biobase PCR 1000 (14.000 lei) și un proiect pe schema de minimis pentru finanțarea spitalelor publice locale aflate în subordinea autorităților publice locale din județul Timiș (275.000 de lei).

Imaginea instituției este legată direct de comportamentul cadrelor medicale

Întrebat despre lucrurile pe care vrea să le schimbe în spital, dr. Ionuț Cocoș spune:

”Carențele sunt cele cunoscute de-a lungul tim­pului: pe de-o parte infrastructura, iar pe de altă parte, comportamentul unor cadre medicale, în relația cu pacientul. Asta vrem: creșterea gradului de satisfacție a pacientului și modificarea în bine a comportamentului cadrelor medi­cale. Omul nu trebuie neapărat să zâmbească – mai ales, de când cu măștile, e mai greu să-ți dai seama cine zâmbește sau nu, dar esențial este să își ofere serviciile în mod profesionist”.

Deși nu pare la prima vedere, imaginea instituției, percepția publică a Spitalului Municipal din Lugoj, este o chestiune foarte importantă, pentru că ea stă la baza deciziei de a apela sau nu la serviciile medicale oferite de SML.

”În ultima perioa­dă, imaginea instituției a fost legată direct de comportamentul unor cadre medi­cale. Acesta este adevărul”, a răspuns noul director al Spitalului.

Cât despre proiectele aflate în continuare, noul director amintește că ”vine ciclul nou de acreditare, pe care într-un fel sau altul, trebuie să îl trecem. Laboratorul de analize medicale al spitalului încă nu are acreditarea RENAR. S-au făcut niște demersuri, dar nu s-au mai continuat. Avantajul acestei acreditări este foarte mare, pentru că oamenii pot veni cu trimitere de la medicii de familie și la spital, nu numai la laboratoarele de anali­ze din oraș”.

Secția de Pneumologie, eliberată, și-a reluat destinația inițială

Noua conducere a SML are în ve­dere și o reorganizare post CoVid:

”Deși este prematur și totul depinde de felul în care lumea va participa în număr cât mai mare la campania de vaccinare, atunci da, avem în vedere un plan post CoVid. Vinerea trecută mai era un singur pacient pozitiv CoVid pe secția de Pneumologie. L-am mutat la Neurologie și astfel secția de Pneumologie își va relua destinația inițială. Am fă­cut și o adresă către DSP în acest sens. Dacă, Doamne ferește, va crește din nou numărul de cazuri, o vom reactiva în două-trei zile. Am avut mai devreme o discuție și cu doctorul Dan Cliciovan și la nivel de Terapie Intensivă, propu­nerea a venit de la ei, să reducem și acolo numărul de paturi în func­ție de evoluția patologiei CoVid. Asta înseamnă că, de la opt câte am avut până acum, să mergem undeva la patru – cinci”.

Echipa de la conducerea spitalului o include, la ora actuală, pe doamna dr. Oana Irina Rîurean, director medical angajat prin concurs, iar la nivel de director financiar, postul va fi scos la concurs.

Articolul Dr. Ionuț Cocoș, noul manager al Spitalului: ”Dorim să facem la Lugoj un centru de imagistică de performanță” apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*