Dragostea e ca o râie, te mănâncă și-n călcâie!

Nici nu mai încape îndoială, și cei care trăiesc în sport au slăbiciunile lor, trăirile lor și tânjesc, ca orice om, după sentimentul numit dragoste. Sunt situații, însă, în care adulții, și mă refer aici la antrenori și alți oficiali ai cluburilor, trebuie să se stăpânească și să guste o dragoste cuminte, una permisă și care să nu devină un exemplu negativ, pentru cei din jur.
Pentru că nu se poate ca un antrenor, cu 20 sau 30 de ani mai în vârstă decât sportivele lui, să poftească la nurii unei copile ce încearcă să deslușească din tainele baschetului, handbalului sau voleiului. Și în sportul românesc s-au întâmplat multe scandaluri de acest gen. Nici handbalul n-a fost scutit de situații jenante, intrate chiar sub incidența legii. Avem antrenori care au fost acuzați de agresiuni sexuale, ba chiar și de violuri, cel mai cunoscut caz fiind cel al profesorului Ion Țibru, condamnat la 19 ani de închisoare, pentru că a violat șapte din sportivele echipei la care era antrenor.

Au mai fost antrenori, chiar și din Centrul Național de la Vâlcea, care au fost demiși, pentru că au atentat la formele rotunde ale handbalistelor ce se pregăteau pentru marea performanțe. Găsim și președinți de cluburi care instituiseră reguli sexuale, pentru fetele care își doreau un loc în echipă și alte privilegii, chiar financiare. Până la urmă, una din aceste sportive, trecute pe lista favoritelor, ”i-a turnat” președintelui doi copii, făcându-l, aproape, om de casă.

Ultima poveste de dragoste, dintre un antrenor și o sportivă, se petreceut în Bănie – nu dăm nume, pentru că cele două personaje, Romeo și Julieta, sunt adulte și au conștientizat în permanență pericolul la care se expuneau. Cu siguranță că și-au dorit să guste doar dragostea furată, ascunsă și la adăpost, dar relația lor a ieșit la vedere, pentru că cei doi îndrăgostiți (între ei este o diferentă de 17-18 ani!) aveau fiecare familii întemeiate, care acum s-au destrămat.

Nu vrem să tragem nicio concluzie, pentru că nu suntem în măsură, fiecare plătește pentru acțiunile lui, spunem doar că sportul a devenit, iată, chiar periculos, dacă ne gândim că la orele de antrenamente, printre exerciții, alergări și alte strategii, antrenorul își mai face ”mâna” și în ale dragostei, profitând de naivitatea elevelor lui. Nu e un exemplu bun nici cel din Bănie, nici cele de la Vâlcea, dar nici cel al președintelui devenit tată de ocazie, pentru că părinții de fete se vor gândi o data în plus dacă să-și mai lase odrasla la sport.

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*