Drumul spre renumita pepinieră Pohalma, impracticabil! Accesul pentru achiziția de material săditor de calitate se face prin cratere imposibil de ocolit

Accesul spre ferma pomicolă Pohalma (înființată în 1978), una dintre cele mai renumite din zonă de vest și care reprezintă o adevărată carte de vizită a municipiului, în domeniul materialului săditor pentru livezi, a devenit aproape o aventură.
Deși pepiniera are din ce în ce mai multe solicitări de pomi tineri, astfel încât anul acest și-a mărit producția cu 20.000 de puieți, până la 82.000 de bucăți, drumul (balastat) până la poarta fermei este deteriorat în totalitate.

Craterele pline de apă când plouă, solicită din greu rulajul mașinilor care se deplasează spre fermă. Deși drumul aparține municipalității, în ultimii 30 de ani a fost aproape abandonat.

Au trecut ani mulți de când nici un utilaj de nivelat sau îndreptat nu a mai fost văzut în zonă, nu mai vorbim de mașini cu balast. De-abia anul viitor există speranțe că noua administrație va aloca bani pentru îmbunătățirea drumului spre pepinieră.

“Acum nu avem nici un ban, la anul vom vedea ce soluție vom putea să găsim pentru a reabilita drumul spre pepinieră”, a precizat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Sezonul plantărilor este în plină desfășurare, iar drumul spre pepinieră de la Pohalma este circulat zilnic de numeroase mașini. Deja întreaga producție de caiși și piersici a fost epuizată, circa 6.000 de puieți.

Comenzile pentru livrările din această toamnă au început să fie primite din vară. Pentru noul sezon de plantări mai există o varietate de specii și soiuri de pomi fructiferi și arbuști.

Mai sunt disponibili 10 soiuri la măr, 10 la păr, 8 la prun, 10 la cireș, 4 la vișin, 3 la nectarin, 2 la gutui, un soi de moșmon (scoruș), nuc selecționat, coacăz negru, roșu și alb, trei soiuri de zmeur roșu sau mur american, negru. Pentru cei care iubesc florile există zece soiuri de trandafiri. Un puiet de pom fructifer poate fi achiziționat cu 13 lei, un arbust cu 3 lei, iar un fir de trandafir cu 5 lei.

Ferma mai oferă și mere de livadă la 2.50 lei/kg și cartofi roșii și albi la 1 leu/kg. Pentru material săditor, mere sau cartofi se poate vizita ferma de pe drumul Jabărului sau se pot face în prealabil comenzi telefonic la 0724/226 174-dr. ing. Nicolae Nicorici sau la 0723/090 895-ing. Călin Cristian. Din anul 2005 Pomicola Pohalma aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara. Începând cu 2015, producţia de puieţi s-a dublat, iar solicitările au început să vină din toate județele învecinate Arad, Caraș-Severin, Hunedoara dar și din Bihor, Cluj sau Mehedinți. Puieții de la Pohalma au ajuns chiar și în Austria, Germania sau Franța.

Pepiniera lugojeană a testat în peste patru decenii și a îmbunătățit constant soiurile de pomi produse, pentru a face față condițiilor climatice actuale, crescând rezistența la arșiță. În timp s-a reușit dezvoltarea unor altoiuri cu soiuri din afara țării, precum cireș Belgian, meri din Germania și SUA sau pruni din Italia și Franța, dar și alte soiuri de pomi fructiferi din Olanda și Japonia.

Prin calitatea produselor, ferma de la Pohalma s-a menținut în fruntea producătorilor de material săditor, pepiniera de pe Timiş fiind prima din ţară care a altoit cireş belgian, apreciat pentru calitatea și mărimea fructelor.

Nu au fost abandonate nici cele mai valoroase soiuri româneşti, care au fost îmbunătățite. Aproape jumătate dintre soiurile altoite la Pohalma provin din afara ţării, fiind testate între patru şi zece ani, până să fie introduse în producția mare.

Articolul Drumul spre renumita pepinieră Pohalma, impracticabil! Accesul pentru achiziția de material săditor de calitate se face prin cratere imposibil de ocolit apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*