Drumul spre Rusia, complicat de ofensiva nordică și rebeliunea celor din grupa a III-a valorică. Urnele FIFA World Cup 2018!

Cât de greu poate fi de înaintat către Rusia au aflat-o unii pe propria piele în decursul istoriei, iar în plan fotbalistic preliminariile întâiului turneu final mondial de fotbal pentru seniori atribuit spre găzduire celei mai întinse țări europene au sortat necruțător, chiar și capi de serie ai calificărilor urmând a viziona pe micul ecran întrecerea din 14 iunie – 15 iulie 2018. Iar cel mai proeminent dintre aceștia, Olanda, pe 5 în ierarhia FIFA din iulie 2015, la ora stabilirii grupelor valorice pentru preliminariile abia încheiate săptămâna aceasta, își cam contura nefavorabil soarta încă din 31 august, când ceda cu 4-0 Franței în Grupa A pe Saint-Denis.

A fost ca un semn a ceea ce ar fi putut să urmeze și pentru alte federații cu blazon pe dificilul drum spre FIFA World Cup 2018, iar furcile caudine ale barajului play-off au făcut la începutul săptămânii în curs o și mai mare victimă, nimeni alta decât cvadrupla campioană a lumii Squadra Azzurra, și încă pe tărâm peninsular, pe San Siro din Milano, fără a uita faptul că tocmai Italia cucerea titlul mondial la ultimul turneu final găzduit în Europa, în 2006, în Germania.

Acel 0-0 scăldat luni în lacrimile gazdelor a egalat implicit la trei numărul naționalelor din țări latine calificate din Europa la turneul final mondial rusesc, în recul de la o ediție la alta, și al națiunilor nordice de pe bătrânul continent care se vor desfăta la vară în est, cu o premieră în dreptul Islandei, și cu atât mai notabilă cu cât este vorba despre întâia participantă din istorie cu o populație de sub un milion de locuitori respectiv despre o selecționată care pornea din urna 6 valorică precedentele preliminarii, pentru Mondialul brazilian din 2014. Și cine nu-și poate oare aduce aminte clișeul cu ”pescarii islandezi”, vehiculat cândva în arena românească la ora unor jocuri directe din cupele europene!?

Andreas Granqvist, căpitan al Suediei / svenskfotboll.se

Iar remiza albă de pe San Siro, benefică Suediei, a mai și întărit încă o dată în plus senzația că frica de a rata biletele pentru festinul din Rusia a fost cu atât mai mare la ora dublei manșe de baraj, nu mai puțin de jumătate dintre cele 8 întâlniri sfârșind fără absolut nici un gol marcat, în vreme ce alte două au fost decise de câte un gol înscris după circa 60 de minute de joc, într-unul din cazuri din lovitură de la 11 metri, și pe deasupra zguduită de tam-tam pe seama acordării ei. Teama de a nu greși și de a pierde calificarea la apariția unei a doua șanse a indus o abordare mai mult decât precaută a disputelor. Preliminariile europene cu recordul de participare din istorie pe drumul spre Mondial, 54 de federații, s-a încheiat așadar cu o… secetă. Eficacitatea a fost salvată de meciul inaugural din play-off, de pe Maksimir, Croația – Grecia 4-1, prin care gazdele își asigurau practic zborul spre Rusia, respectiv la partida finală a fazei barajului, de marți seară, Irlanda – Danemarca 1-5 (1-2) după 0-0 în tur, ca o eventuală extrem de palidă consolare pentru ”tricolori” prin prisma faptului că nu se înclinau scandinavilor în Grupa E, fiindu-le egali în jocurile directe, 0-0 și 1-1. Unii merg însă la turneul final, pe când alții rămân în dreptul micilor ecrane sau cu amuzamentul mizei la pariuri ori în jocurile de noroc, iar Un astfel de casino online este cazinoonline.info

Așadar, după ce Islanda se califica direct, deși cu al doilea cel mai mic punctaj dintre cele 9 câștigătoare de grupe, doar Serbia strângând numai 21 de puncte față de cele 22 ale insularilor, singurii cu maximul de două înfrângeri între ocupantele locurilor 1, la polul opus fiind imaculată Germania și neînvinse Anglia, Belgia și Spania, nordicilor le-au urmat via baraj și Suedia respectiv Danemarca, ambele de netrecut în returul în deplasare.

Iar tot la trei a fost egalat astfel și numărul naționalelor cap de serie care n-au obținut biletele, și anume Olanda, România și Țara Galilor, în vreme ce croații le-au smuls abia în recalificări, căci trei sunt reprezentativele ajunse în Rusia deși demarau în preliminarii din urna a treia, în ordinea Polonia, Suedia, Serbia conform ierarhiei la stabilirea grupelor valorice.

Coincidență sau nu, în precedentul caz când Olanda nu se califica la turneul final mondial, la vremea aceea primul pe tărâm asiatic, din 2002, în Coreea de Sud și Japonia, pe lângă ”Portocala mecanică” se afla din nou printre altele în urna capilor de serie la startul preliminariilor și nimeni alta decât România, ba chiar a doua în grupa I valorică, dar și ”tricolorii” au rămas și pe-atunci acasă, zona europeană fiind zguduită de răsturnări de situație din moment ce doar Spania și Suedia își câștigau biletele spre est dintre capii de serie de pe locul 1 în grupe, pe când dintre naționalele cu același statut Belgia și Germania au decolat via baraj, la care românii și cehii s-au împotmolit, alte selecționate din urna 1 precum Olanda și Yugoslavia sfârșind pe 3 în serii iar Norvegia chiar pe treapta a patra.

Din punctul de vedere al marii perdante, Italia, soarta i-a oferit poate chiar de la ora tragerii la sorți un indiciu prealabil că o eventuală ultimă carte pe San Siro nu i-ar mai putea fi neapărat de folos, Squadra Azzurra fiind adăugată din urna a II-a valorică Spaniei, ceea ce sugera din capul locului că una dintre aspirante va sfârși la baraj. Ibericii o pățeau astfel înaintea ultimului Mondial găzduit în Europa, în 2006, de Germania, unde ajungeau totuși după o dublă manșă clară, 5-1 și 1-1 cu Slovacia, play-off-ul derulându-se pe-atunci într-un alt sistem, cu 3 confruntări tur-retur, în condițiile în care suedezii și Polonia se calificau direct dintre ocupantele locurilor secunde în grupe, pe baza criteriului punctajului superior.

Italia în schimb a primit a doua salvă de avertisment în manșa I a barajului, Jakob Johansson marcând pentru gazda Suedia ceea ce avea să rămână unicul gol decisiv al calificării la numai 4 minute după ce selecționerul în primul său mandat odată cu startul preliminariilor, Jan Andersson, îl introducea în teren în minutul 57. Ex-campionii mondiali nu mai aveau apoi replică, rătăcirea drumului spre Rusia producându-se așadar mai degrabă în peninsula scandinavă.

În fond, Squadra Azzurra n-a fost prea dezinvoltă nici în grupă, remizând 1-1 acasă atât cu Spania cât și cu Macedonia și trecând pe teren propriu cu 1-0 de Israel, pe când pe Santiago Bernabeu a fost de exemplu depășită cu 3-0, dar chiar și cu cele doar 21 de goluri înscrise pentru a prinde poziția secundă, tot a adunat mai multe reușite decât 4 dintre naționalele calificate de pe locul 1, alte două care au ajuns în Rusia via-baraj respectiv încă 3 care au fost eliminate în play-off precum și o alta, Slovacia, care s-a clasat a doua dar n-a mai intrat în dubla manșă.

În contrast, la prima campanie de calificare după retragerea lui Ibrahimovic din națională, Suedia și-a luat biletele deși cu cele mai puține puncte dintre reprezentativele europene ajunse în Rusia, numai 19, dar și cu cele mai multe eșecuri, 2-1 în Franța, 3-2 în Bulgaria și 2-0 în Olanda, numeroase fiind și înlocuirile în primul 11 al scandinavilor față de debutul în grupă din 6 septembrie 2016, 1-1 acasă cu ”Portocala mecanică”, pentru care Sneijder anihila în minutul 67 reușita lui Berg din minutul 42, de la acea remiză regăsindu-se între titularii triumfului acasă cu italienii doar portarul Olsen, căpitanul Granqvist, Berg, Forsberg și Lindelof.

Și iată cum în premieră în edițiile Mondialului începând cu precedenta pe tărâm european, în Germania, una dintre cele 5 campioane ale lumii date peste ani de bătrânul continent n-a mai ajuns la turneul final, ceea ce a dus la demiterea selecționerului Gian Piero Ventura. Iar în rând cu celelalte patru laureate din zona UEFA, și anume cvadrupla campioană globală Germania, Anglia, Franța și Spania, doar alte două selecționate și-au croit mereu drum spre întrecerile din 2006, 2010, 2014 și 2018, este vorba despre Portugalia și, surpriză și nu prea, Elveția.

Lusitanii, campioni continentali la zi, s-au mai grupat o dată în jurul lui Cristiano Ronaldo, al doilea marcator al preliminariilor, cu 15 goluri, depășit fiind doar de cumătrul ”tricolorilor”, polonezul Lewandowski, cu 16, pe podiumul golgheterilor din calificări belgianul Lukaku fiind egalat la potou la cota 11 de autorul hat-trick-ului de marți de la Dublin, decarul danez al lui Spurs, Christian Eriksen, care a înscris în minutele 32, 63 și 74, după ce Andreas Christensen egala în minutul 29 reușita gazdelor insulare din minutul 6.

Deși a surprins prin proporțiile sale, 1-5, mai ales prin a surveni după 3 remize albe consecutive în manșa a II-a la baraj, eșecul ”verzilor” a reamintit totuși că Irlanda pornea preliminariile din urna a patra valorică, pe când danezii de pe penultima treaptă în urna secundă. Danezii revin astfel în cadru după prezența la Mondialul sud-african din 2010, caz valabil și pentru Serbia, pe când Polonia și Suedia chiar după 12 ani, nouă fiind în schimb naționalele europene care se aliniau și în 2014 în Brazilia, printre care de exemplu și Belgia, Croația ori Rusia. Față de precedentele 3 turnee finale, pe lângă Olanda și Italia, care au dispărut acum din cadru, nu se mai regăsesc în comparație cu ediția din 2014 și Grecia respectiv Bosnia & Herțegovina, raportat la cea africană din 2010 Slovacia și Slovenia iar față de cea din 2006 Cehia și Ucraina.

Iar de-acum, odată ce se cunosc cele 9 reprezentante ale Europei calificate de pe locul 1, și anume Germania, Belgia, Spania, Portugalia, Anglia, Polonia, Franța, Islanda și Serbia în ordinea conformă numărului de puncte adjudecat, precum și cele alipite gazdei Rusia via-baraj, și anume Elveția, Croația, Danemarca și Suedia, enumerate tot conform punctelor acumulate în grupe, rămâne de urmărit tragerea la sorți din 1 decembrie dar și identitatea exponentei bătrânului continent care va avea de apărat notabilul palmares ce reamintește că o singură dată o selecționată sud-americană, și anume Brazilia, a cucerit trofeul mondial în Europa, mai precis în urmă cu 6 decenii, în Suedia, în 1958, galben-verzii fiind tocmai cei care au mai câștigat titlul suprem în ultimii peste 30 de ani din triumviratul completat de Argentina și Uruguay, mai întâi în SUA, în 1994, iar peste alți 8 ani în întrecerea asiatică.

Găzduit tot la a doua ediție în Europa de la sus amintitul turneu final scandinav și până în 2006, în Germania, Campionatul Mondial revine așadar de astă dată, ca o rupere a tradiției peste decenii, abia după 12 ani înapoi pe bătrânul continent, o pauză mai lungă la acest capitol înregistrându-se doar în vreme de război, din 1938 până în 1954, cu mențiunea că această a șasea întrecere cu 32 de reprezentative la start egalează în premieră și maximul de participante din zona UEFA, 14, atins tocmai în prima competiție cu 8 grupe a câte 4 formații, Coupe du Monde 1998, în creștere cu o exponentă față de cele treisprezece selecționate prezente la întâiul festin cu 24 de echipe, în Spania, în 1982.

Europa ar avea așadar de unde alege pentru a prelungi și mai mult păstrarea sceptrului puterii pe bătrânul continent, ceea ce a izbutit prin triumfurile Spaniei și Germaniei în Africa de Sud și Brazilia, depășind astfel recordul de două titluri mondiale adjudecate la rând, stabilit încă din 1938 de Italia, pe-atunci apărându-și cu succes laurii.

Iată și grupele valorice ale FIFA World Cup 2018, cu mențiunea că numai o națiune europeană este în ultima urnă:

 Urna 1  Urna 2 Urna 3 Urna 4
Rusia Spania Danemarca Serbia
Germania Peru Islanda Nigeria
Brazilia Elveția Costa Rica Australia
Portugalia Anglia Suedia Japonia
Argentina Columbia Tunisia Maroc
Belgia Mexic Egipt Panama
Polonia Uruguay Senegal Coreea de Sud
Franța Croația Iran Arabia Saudită

În privința României, care va viziona turneul final la televizor, o primă dată semnificativă ar fi 24 ianuarie 2018, la ora tragerii la sorți a grupelor Turneului Națiunilor, ca alternativă de accedere spre Euro 2020, cele 6 runde de jocuri din toamna viitoare încadrându-se între 6/8 septembrie și 18/20 noiembrie, după care se vor pune la bătaie pe 2 decembrie 2018 și urnele calificării la Campionatul European de peste nici 3 ani, meciurile în sine urmând a începe în intervalul 21-26 martie 2019.

 

 

 

The post Drumul spre Rusia, complicat de ofensiva nordică și rebeliunea celor din grupa a III-a valorică. Urnele FIFA World Cup 2018! appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*