Dulcegăriile de demult ale Lugojului

Reluăm periplul nostru prin Lugojul de odinioară și trecem în revistă cofetăriile de altădată. Una dintre cele mai cunoscute, cea a lui Bocicariu, a fost pe Kirchenstrasse (strada Bisericii din Lugojul German, actuala Bu­cegi), acolo unde acum e Bela Gold. Servea şi vara, avea în curte mese rotunde cu plăci de marmură. Spe­cia­lităţi erau crempita şi şam­rolurile, dar şi diverse sorturi de îngheţată. ”Bocicariu ăl bătrîn încă mai lucra torturi cu etaj pe vremea lui Ceau­şescu, la întuneric, cum se zice, adică nu tocmai oficial, dar şi-a păstrat o parte din clientelă. Era, dacă vă vine să credeţi, şi cofetar pen­tru spital. Apoi, după moartea lui, locul i-a fost luat de fiul lui, Victor Bocicariu, care, deşi a îmbrăţişat o carieră tehnică, a mai continuat o perioadă activitatea”, spune Vasile Be­lin­ţan, pre­şedintele Cor­po­raţiei Me­se­riaşilor din Lugoj. Printre cei care comandau prăjituri de la Bocicariu era şi doctorul Dan Traian Demeter, care îşi aminteşte cu drag ”bombele” făcute cu cacao, cu crustă de zahăr şi rom. După ”şpaţir” pe Corso, mergea o ciocolată cu frişcă la Drăgănescu Mergem mai departe şi a­jun­gem la Butterplatz (Piaţa ”de unt”, la Baia Comunală), unde era cofetăria lui Dră­gă­nescu, specializată în pră­ji­turi cu ciocolată şi [...]
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*