Dumitru Tudone, vicepreședintele liberal al CJ Prahova, a fost achitat definitiv în dosarul Fundulea

V. Stoica

Dumitru Tudone, vicepreşedintele liberal al Consiliului Judeţean Prahova, trimis în judecată de către procurorii DNA într-un dosar penal privin fapte de corupție din perioada când îndeplinea funcția de secretar general al Consiliului Județean Călăraşi, a fost achitat definitiv, de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Magistrații au decis, de altfel, achitarea tuturor inculpaţilor din dosar cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.
Instanţa a respins ca neîntemeiate acţiunile civile exercitate de părţile civile Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea, astfel că, practic, se consideră că prejudiciile pe care s-au bazat procurorii la trimiterea în judecată nu au existat.
Dumitru Tudone, actualul vicepreședinte al CJ Prahova, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție, în anul 2016, într-un dosar în care era acuzat, alături de alți inculpați, de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
În fapt, la trimiterea în judecată, DNA arăta că membrii Comisiei județene de fond funciar Călărași – din care făcea parte și Dumitru Tudone – au aprobat procesul-verbal de delimitare a unei suprafețe de 1.982,54 de hectare aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea și trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al orașului Fundulea. Procurorii DNA precizau, la data trimiterii în judecată, că “acest lucru s-a realizat cu încălcarea competențelor prevăzute de lege și fără a verifica și clarifica situația juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activității de cercetare, cu atât mai mult cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeței de teren respective. În aceeași perioadă de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Tudor Lucian, Marcu Niculae, Culea Dumitru, Giurea Constantin, Manea Victor și Chirică Constantin, în calitate de primari ai comunelor anterior menționate (n.n. – localități din județul Călărași), au întocmit propuneri către Comisia județeană de fond funciar Călărași, pentru solicitarea unor suprafețe de teren, în condițiile în care localitățile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiții, propunerile formulate către Comisia județeană de fond funciar Călărași nu erau îndreptățite. Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 euro, concomitent cu prejudicierea I.N.C.D.A. Fundulea cu suma de 8.632.940 lei, reprezentând lipsa de folosință a terenului. În această modalitate au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafețele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptățite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate. Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar I.N.C.D.A. Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 lei constând în lipsa de folosință a terenului. În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare și a bunurilor imobile deținute în proprietate de cei 17 inculpați până la concurența sumei de totale de 25.468.621 lei (compusă din suma de 16.835.681 lei – valoarea de piață a terenului și suma de 8.632.940 lei – lipsa de folosință a acestuia)”.
La Tribunalul Călărași, prima instanță care a judecat acest dosar, inculpații au fost achitați, dar magistrații au lăsat nesoluționată partea civilă a dosarului, formulată de către Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Fundulea. În plus, magistrații de la instanța de fond au menținut măsurile asiguratorii asupra unor sume de bani și imobile deținute de inculpații din dosar.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*