După 6 ani, Timișoara Saracens e din nou eliminată ca deținătoare a trofeului Cupei României, și tot în semifinale. CSM, desprinsă în București în prima parte

A curs foarte multă apă pe Bega de când Timișoara Saracens a fost scoasă din cursă ca deținătoare a trofeului Cupei României la rugby, dat fiind că în edițiile anterioare și-a apărat cu succes laurii adjudecați din nou în 2014, triumfând în 2015 și 2016, dar inevitabilul în cele din urmă s-a produs, în această după-amiază, în capitală, unde bucureștenii de la CSM au profitat de numeroasele absențe din efectivul bănățenilor, principal rezervor al naționalei ”Stejarilor” României pentru deplasarea de duminică din Georgia, și s-au desprins la zero încă din prima parte, suficient pentru a accede în ultimul act.

Nimic nou pentru campioana Superligii și totodată tripla deținătoare la zi a Cupei României, garnitura din Ronaț s-a aliniat de la ora 14 pe Arena Națională ”Arcul de Triumf” fără numeroși internaționali convocați sub ”tricolor”, postură din care aborda și precedenta unică semifinală de la relansarea în acest deceniu în care nu izbutea pătrunderea în ultimul act cu trofeul pe masă.

Se întâmpla în sâmbăta de 24 noiembrie 2012, pe ”Noua” din Brașov, unde, fără Fercu, Lemnaru, Rus și Turashvili, titulari în același weekend pentru selecționata României, plus Pungea, rezervă la start în meciul inter-țări, galben-albaștrii îndrumați de Chester Williams și compatriotul Linee pierdeau prea mult teren în prima parte a semifinalei cu CSA Steaua, 14-27, cedând în cele din urmă cu 33-38.

Bănățenii erau pe-atunci proaspeți campioni, în premieră în acest deceniu, pe când la bucureșteni jucau printre alții fundașul căpitan Vlaicu iar cu numărul opt Ianuș, cei din Ghencea având la vremea respectivă doar 3 convocați în reprezentativa de seniori, pe Cazan ca titular și Lucaci respectiv Diaconescu rezerve, iar istoria s-a repetat astăzi în capitală, campionii cu mai mulți selecționabili în componența ”Stejarilor” fiind eliminați tot din postura de deținători ai Cupei României, și tot după o desprindere a unei oponente din București încă din prima parte. În acest caz, CSM: 27-22, la pauză 17-0. 

Timișorenii au abordat semifinala cu exact același XV în care galopau sâmbăta trecută la Cluj, când completau cu 7 eseuri participarea în faza preliminară a Cupei României, apelând în schimb între rezerve la Apoua și Mariș, în locul lui Doge și Taupaki, însă datele problemei nu s-au schimbat, formația care tranșa disputele directe din jumătatea secundă a anului trecut, în turul Superligii și în competiția K.O., câștigând și acest joc eliminatoriu. S-a confirmat astfel ordinea ierarhică din clasamentele la zi în campionat respectiv după cele 6 etape de calificare în concursul eliminatoriu, CSM București clasându-se de fiecare dată cu o treaptă mai sus, pe 3 respectiv 2.

Cei în verde-negru și-au impus dominarea în prima parte printr-o apărare mai disciplinată și un plus de incisivitate, care a dat roade prin eseurile semnate de numărul 8, Kamil Sobota, respectiv Cătălin Prunaru, de pe treisferturi, transformate de mijlocașul Daniel Faasen, care a adăugat și o lovitură de pedeapsă: 17-0 la pauză.

Protagonistă triumfătoare a precedentelor 3 finale, Timișoara Saracens era în mare pericol de a nu intra în ultim act al Cupei României, iar în ciuda revirimentului din partea a doua a jocului televizat din capitală și a faptului că în cele din urmă a încheiat la egalitate la capitolul eseuri, a fost nevoită a se recunoaște învinsă.

La bucureșteni, lipsiți de internaționali foști în garnitura bănățenilor precum Burcea, Calafeteanu și Kinikinilau, se simte aportul adus prin învestirea lui Eugen Apjok, care îi ghida în acest deceniu pe băimăreni la numeroase victorii de parcurs în dauna celor din Ronaț, mai puțin în încleștările directe din finale, iar deznodământul de astăzi a confirmat că opoziția nu ”doarme”, celelalte principale forțe din Ovalia carpatină căutând să contracareze cât mai mult dominația impusă în ultimii ani de Timișoara Saracens, ușor erodată și de apariția în program din toamna lui 2015 încoace a nu mai puțin de 19 partide în cupele europene.

CSM București lansa un semnal încă din weekend-ul trecut, când și-a asigurat locul 2 după preliminariile Cupei României printr-un 46-32 cu concitadina CSA Steaua, echivalent cu dreptul deținut în premieră de a găzdui o semifinală a întrecerii eliminatorii, avantaj al terenului pe care l-a și fructificat, după 5 rateuri anterioare în aceeași anticameră a finalei, toate în deplasare, inclusiv pe Bega.

Mădălin Vlad Lemnaru a marcat primele puncte ale părții secunde, un eseu transformat, iar formația din Ronaț a început din nou să spere, fiind la două eseuri transformate de răsturnarea scorului, eseuri pe care le și realiza în cele din urmă prin pachetul de înaintare, semnatar fiind Morrison, respectiv prin rezerva Christopher Apoua, ambele fiind și transformate, însă nici CSM nu s-a lăsat mai prejos, izbutind asigurarea calificării în premieră în finala Cupei României prin eseul unui alt fost component al timișorenilor, Daniel Carpo, intrat din postura de rezervă, transformarea aparținându-i lui Bratu.

Egalitate la loviturile de pedeapsă fructificate după pauză, de Baron respectiv Conache, timișorenii ieșind din scenă cu handicapul unui eseu netransformat, care le-ar fi oferit măcar un bonus defensiv în întrecerea de regularitate, doar că astăzi nu s-a jucat pe puncte, ci care pe care.

Se poate aprecia pe de altă parte că întrecerea Cupei României rămâne la stadiul de Cenușăreasă a Ovaliei carpatine, pe când Cupa Regelui este pură umplutură, dat fiind că faza semifinalelor întrecerii a fost programată la ora unui meci inter-țări Georgia – România, suprapunere care spune multe despre importanța conferită de FRR momentului intrării în finala competiției interne numărul 2. Cu alte cuvinte, asemenea suprapuneri n-ar surveni la ora unei etape de campionat a Superligii.

Chiar și așa, întrecerea e întrecere, iar timișorenii resimt din plin statutul de principal rezervor al ”Stejarilor”, ceea ce i-a determinat mereu în ultimii ani să abordeze atât Cupa României cât mai ales Cupa Regelui cu garnituri improvizate, incluzând și jucători mai puțin familiarizați cu aparițiile de regularitate și rutină, implicit mai puțin conectați la miza unor dueluri punând totuși în jos trofee fie și mai puțin semnificative.

Lotul celor din Ronaț este suficient de stufos însă nu neapărat și uniform valoric în profunzimea sa, iar raritatea jocurilor consistente în mână în întreceri paralele de calibru, competiții de fapt inexistente pe plan intern, nu concură la cauza componenților mai puțin utilizați.

Timișoarei Saracens, eliminată așadar în actuala ediție și din Cupa României, după simulacrul competițional înscenat de FRR pe nume Cupa Regelui, îi rămân așadar dubla manșă cu nemții de intrare în grupele Challenge Cup 2018-2019, turul fiind programat de mâine în două săptămâni, precum și returul Superligii, însă o reușită în dauna formației germane ar echivala cu salvarea sezonului celor din Ronaț, care, deși în cumpănă și în primăvara trecută, își croia drum pe turnantă la adjudecarea titlului de campioană a Superligii, semn că lupta rămâne cât se poate de deschisă, fiind de subliniat că principalele două mize sunt încă în joc.

Timișorenii s-au înclinat astăzi cu (15) Conache; Lemnaru, Manumua, Popa, Zaharia; Rose, Seniloli / (1) Militaru, Sabău, Pungea; Mureșan, Drenceanu – cpt.; Morrison, Rus; Stewart, rezerve la start fiind Halalilo, Apoua, Mariș, Lazăr, Doyle, Luiters, Samoa și Istoc.

CSM București a început cu (15) Lama; Cobden, Prunaru, Maliepo, Ispir; Faasen, Bratu / (1) Bălan, Tongia, Baliashvili; Winter, Gigauri; Arvinte, Ion – cpt.; Sobota, rezerve la start fiind Oancea, Savin, Pocriș, Toader, Carpo, Croitoru, Baron și Mitu.

Iată și XV-le de start cu care timișorenii pierdeau singura dată până acum în acest deceniu o semifinală a Cupei României, și tot ca deținători ai trofeului, în noiembrie 2012, la Brașov: (15) Fântânaru; Tuiatua, Sola, Kinikinilau, Moala; Rose, Conache / (1) Bălan, Căpăţână, Militaru; Lazăr, Drenceanu; Burcea – cpt., Kafatolu; Carpo.

 

The post După 6 ani, Timișoara Saracens e din nou eliminată ca deținătoare a trofeului Cupei României, și tot în semifinale. CSM, desprinsă în București în prima parte appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*