Efectele secetei! Recolta de porumb din această toamnă, mai slabă în zona Lugoj – Făget

Seceta a produs efecte importante în procesul de recoltare, la culturile de toamnă. Producțiile la hectar au fost simțitor mai scăzute față de anul trecut.

La porumb, cantitățile ajunse în hambare a fost cu până la 15 % mai mici, din ceea ce s-a recoltat până acum. Din cele 180.000 de hectare înregistrate la nivelul județului Timiș, până în prezent s-au recoltat doar 40.000 de hectare.
În bazinul agricol din zona Lugoj-Făget-Buziaș au fost însă­mân­țate 50.000 de hectare cu porumb, cu o producție estimată de 7000 de kg la hectar. La floarea soarelui, au fost raportate circa 1000 de hectare în același bazin agricol, cu o producție de 3000 kg la hectar.

“Seceta a produs pagube și la noi, chiar dacă nu așa de importante ca în alte zone. Sunt, însă, întârzieri la recoltatul porumbului. În întreg județul mai avem peste 100.000 de hectare de porumb care trebuie culese în perioada următoare”, a precizat ing. Ionică Prohab de la Direcția pentru agricultura jude­țea­nă Timiș.

Recoltele agricole din toamna anului trecut, din judeţul Timiş au atins producţii de excepţie la porumb, înregistrându-se aproape 10 tone la hectar,

Culturile de grâu, mai mari

În această perioadă se desfășoară însămânțarea la grâu, unde se estimează că vor fi cultivate circa 140.000 de hectare la nivelul județului. În 2019, grâul a fost semănat pe 130.000 de hectare, înregistrându-se o producţie medie de 6,5 tone la hectar. În schimb, semănatul la orz-orzoaică și rapiță a fost finalizat.

“Pe zona Lugoj-Buziaș-Făget avem raportate 5000 de hectare cu orz și orzoaică. Ploile de acum ajută aceste culturi”, a explicat inginerul agronom Ionică Prohab.

Semănătura la grâu a fost momentan îngreunată, din cauza ploilor, dar specialiștii susțin că terenurile pregătite bine în perioada anterioară ar trebui să asigure condiții favorabile pentru ceea ce se va semăna în perioada următoare.

Suprafaţa totală agricolă a judeţului Timiş este de 700 de mii de hectare, din care cea, arabilă este de 530 de mii de hectare.

Articolul Efectele secetei! Recolta de porumb din această toamnă, mai slabă în zona Lugoj – Făget apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*