Este nevoie de donatori! Spitalul Municipal Lugoj dorește reluarea campaniei de donare de sânge

Anterior declanșării pandemiei, la Lugoj se organizau lunar campanii de donare de sânge. Reprezentanții Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” din municipiu doresc reluarea cât mai curând posibil a acestora.

Anual, la data de 14 iunie, se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Cu acest prilej, oamenilor li se atrage atenția despre importanța acestui gest simplu, care poate salva numeroase vieți. În municipiul nostru, Cluburile Rotary, Rotaract și Interact Lugoj împreună cu Spitalul Municipal Lugoj și Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Timișoara au început în 2018 o amplă campanie vizavi de donarea de sânge, respectiv ”Donează sânge, salvează vieți”.

Sute de lugojeni s-au alăturat inițiativei, fiind prezenți la sesiunile lunare de donare de sânge chiar și elevi, reprezentanți ai Jandarmeriei, pompieri sau angajați ai multinaționalelor din oraș. Spațiul pentru donare era asigurat de Spitalul Municipal Lugoj, iar de partea de logistică se ocupa Centrul Regional de Transfuzie Sangvină Timișoara. Din nefericire, campania a fost întrerupă la începutul anului 2020, odată cu debutul pandemiei de coronavirus, când Spitalul Municipal ”Dr. Teodor Andrei” a devenit spital suport pentru tratarea pacienților cu coronavirus.

Vestea bună este că odată cu relaxarea măsurilor impuse de pandemie se dorește reluarea campaniei de donare de sânge la Lugoj, astfel încât cei care doresc să facă un bine să nu mai fie nevoiți să se deplaseze în alte orașe pentru a dona.

”Vom face în viitor o nouă acțiune de donare de sânge. Am propus deja doctorului Dan Cliciovan acest lucru, iar campania va fi realizată cel mai probabil tot cu sprijinul Clubului Rotary Lugoj”, a declarat dr. Ionuț Cocoș, directorul Spitalului Municipal ”Dr. Teodor Andrei” Lugoj.

Reluarea activității depinde însă de Direcția de Sănătatea Publică Timiș, instituția fiind cea care decide dacă sunt îndeplinite toate condițiile specifice necesare donării în siguranță, în contextul pandemic actual.

Lugojenii care doresc să doneze sânge, chiar și înainte de reluarea campaniei în urbea noastră, se pot îndrepta deocamdată către Timișoara, unde campania lunară de donare este programată pentru zilele de 14 și 15 iunie, între orele 8.30 – 13, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara, în cadrul evenimentului ”Implică-te și schimbă destine”, proiect al Asociaţiei ”Academia Mămicilor din Timișoara” (AMT). Sângele va ajunge la copiii internaţi la Secţia de Hemato-Oncologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara.

În vederea reducerii timpului de așteptare și pentru a cunoaşte ce condiții trebuie să îndeplinescă donatorii și care sunt criteriile de excludere, organizatorii recomandă completarea formularul de înscriere din aplicația DONORIUM, ce se poate descărca pe telefon din Magazin Play. Cei care nu reușesc să se programeze prin intermediul aplicației pot merge direct la centrul de transfuzii, iar voluntarii AMT îi vor îndruma mai departe.

Persoanele care au suferit o intervenție chirurgicală invazivă (chiar și minimă), pot dona după 6 luni, iar persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 pot dona sânge la minim 28 de zile după vindecare. Cei care s-au vaccinat pentru virusul SARS-CoV-2, în funcție de tipul vaccinului: Pfizer sau Moderna – pot dona sânge dacă au trecut cel puțin 7 zile de la administrarea oricăreia dintre cele două doze și nu au prezentat simptome sau au trecut cel puțin 7 zile de la remiterea oricărui simptom; AstraZeneca – pot dona sânge după 4 săptămâni de la administrarea unei doze sau de la remiterea oricărui simptom apărut după vaccinare.

Articolul Este nevoie de donatori! Spitalul Municipal Lugoj dorește reluarea campaniei de donare de sânge apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*