Evgeniy Shlyakov, al treilea fotbalist rus din istoria Ligii 1: „După prestațiile mele la UTA, România își va îndrepta privirea spre jucătorii din Rusia”

Apărătorul lateral, Evgeniy Shlyakov, este cea de-a șasea achiziție a UTA-ei din această iarnă. Fundașul rus de 29 de ani, care vine de la formația clasată pe ultimul loc în campionatul Rusiei, PFK Tambov, a fost prezentat astăzi de către clubul „roș-alb” în cadrul unei conferințe de presă.

Impresarul Bogdan Apostu, cel care a intermediat transferul, i-a făcut o scurtă caracterizare celui mai nou component al lotului utist: „Este un jucător de bandă rus, a evoluat la Tambov în prima ligă, într-un campionat mult mai puternic decât cel al României. E un jucător care vine să acopere cele două poziții pe care Gyuszi Balint le-a cerut cu insistență în această perioadă, atât fundaș lateral dreapta, cât și stânga”.

Shlyakov speră să câtige Cupa cu UTA

Ajutat de lituanianul Modestas Vorobjovas, rusul Shlyakov și-a exprimat primele gânduri la venirea în România, până în prezent el evoluând doar pentru formații din țara sa natală la nivelul primelor trei ligi (Dinamo Bryansk, Tyumen, Dnepr Smolensk, Volgar, KamAZ, SKA Khabarovsk și – bineînțeles – Tambov). „Sunt fericit că am ajuns în România la o echipă cu istorie importantă. Știu că UTA a luat 6 titluri și două cupe și sper că anul acesta să urmeze cea de-a treia cupă. Am fost primit foarte bine de oamenii din club, sunt mulțumit de cum au decurs negocierile și sunt convins că prin tot ceea ce voi face pe teren voi aduce un plus de profesionalism echipei. Am citit mult despre echipă și am văzut ultimele meciuri înainte de a mă decide să vin la Arad. Cred că experiența mea la UTA va fi de bun augur atât pentru mine, cât și pentru echipă. Nu contează în ce bandă voi juca, am jucat la fel de mult de-a lungul carierei mele atât în stânga, cât și în dreapta. Sunt fericit că pot să îmi folosesc ambele picioare cu aceeași dexteritate, ceea ce îmi dă posiblitatea să evoluez în ambele părți și să îmi ajut echipa acolo unde este nevoie. Va fi decizia antrenorului unde voi fi folosit, eu voi juca acolo unde se consideră că e nevoie de mine. Pentru mine e important ca evoluția mea să aducă un plus echipei indiferent de postul pe care voi evolua”, a afirmat fostul internațional de tineret al Rusiei, cu selecții.

Promotor al fotbalului din Rusia

Evgeniy Shlyakov devine singurul jucător rus din Liga 1. În 2006, fundașul Valentin Filatov a evoluat pentru Unirea Urziceni, iar în sezonul 2018-2019, mijlocașul Amir Natcho, pentru Viitorul. În prezent, Rassambek Akhmatov îmbracă tricoul divizionarei secunde, Comuna Recea.: „Nu am știut că sunt singurul jucător rus din campionatul României când am acceptat oferta UTA-ei, acum două zile am aflat acest lucru. Cred cu tărie că voi promova tot ce înseamnă fotbalul rus prin prestațiile mele pe care le voi avea pe teren și că România își va îndrepta privirea spre jucătorii din Rusia” a adăugat noul fundaș al „Bătrânei Doamne”. „Este un semnal important că reușim să aducem un jucător care, din punct de vedere financiar, era cu totul la un alt nivel, iar sportiv a jucat într-un campionat foarte tare. În Rusia, jucătorii se transferă pe sume de transfer și salarii foarte mari, de aceea e o realizare foarte mare mai ales pentru UTA, dar și pentru întreg fotbalul românesc, că am reușit să convingem un jucător din prima ligă a Rusiei să vină în campionatul României”, a punctat Laszlo Balint, „principalul” echipei arădene.

Balint: „Mi l-am dorit foarte mult pe Evgeniy, cred că procesul său de adaptare va fi rapid”

Primii doi străini transferați de UTA în această iană, lituanianul Vorobjovas și brazilianul Roger jr, au avut un debut pozitiv în „alb-roșu”, iar Laszlo Balint e convins că a avut mână bună și cu rusul  Shlyakov. „Mă bucur că am reușit să finalizăm negocierile cu Evgeniy,  un jucător pe care mi l-am dorit foarte mult din momentul în care s-a ivit această oportunitate. E un fotbalist important și cred că legitimarea lui în România este un pas în față. Nu trebuie să omitem diferența de valoare dintre cele două campionate, din toate punctele de vedere, începând cu partea sportivă, continuând cu tot ceea ce înseamnă infrastructură, finanțe, Rusia este mult pentru România. Și de aceea spun, e un punct de plecare foarte bun pentru noi. Reușim să aducem jucători importanți, de națională sau ca Evgeniy. De acum, sper din tot sufletul să se adapteze foarte repede la tot ce înseamnă fotbalul nostru și viața din România și – bineînțeles – din punct de vedere sportiv. El vine să completeze și să acopere niște deficiențe pe care le-a văzut toată lumea în prima parte a sezonului, pe postul de fundaș lateral, unde, din păcate, am avut destul de multe probleme. Stă bine cu actele, fizic va avea de recuperat pentru că a fost o perioadă în care nu a avut tonus de competiție. Dar, îl va recupera, nu a avut niciodată probleme din acest punct de vedere, cred că mai important e procesul de adaptare la tot ce înseamnă România și filozofia noastră de joc. Dar, fiind un jucător de valoare, cred că va fi un proces rapid”, a adăugat Balint.

Concurență benefică în benzi

Tomozei și Roumpoulakou, integraliști cu Viitorul, au fost singurii fundași laterali de meserie din lotul UTA-ei până la sosirea lui Evgeniy Shlyakov. Bustea e mai degrabă improvizat ca fundaș de bandă, iar Pleașcă e în afara lotului de la finalul anului trecut. „Mă bucură că Evgeniy el poate să joace în ambele flancuri, am avut probleme acolo. la Simo nu am avut dublură, chiar dacă am căutat una încă din vară. Am fost nevoiți să improvizăm cu Bustea pe dreapta, care, spre lauda lui, a făcut tot ceea ce a depins de el, dar, din păcate, a avut meciuri în care s-a confruntat cu probleme și acele probleme s-au concretizat pe tabelă în dreptul adversarilor. Sper să adunăm mai multă consistență prin venirea lui Evgeniy, să existe acea concurență benefică pentru echipă și toți să-și ridice nivelul. De asta vin jucători, pentru a ridicea nivelul, nu vin să elimine pe alții din primul <<11>>. Toți trebuie să își asume concurența și să muncească pentru a deveni mai buni și eficienți pentru echipă”, mai afirmă tehnicianul „roș-albilor”.

Când va debuta rusul?

De acum rămâne de văzut când Shlyakov va debuta în Liga 1, însă cu siguranță acest lucru nu se va întâmpla marți, în deplasarea „Bătrânei Doamne” la Voluntari. Este prea devreme ca Evgeniy să joace peste două zile. A ajuns în țară aseară, încă nici nu și-a cunoscut colegii de echipă. Va face deplasarea la București, dar tot ceea ce înseamnă integrarea în primul se va face treptat. Așa e firesc, sperăm să se adapteze foarte repede. E un mic impediment și bariera lingvistică, dar până la urmă fotbalul se vorbește doar pe o limbă și cred că nu vor fi probleme majore”a concluzionat Balint.

Shlyakov sosește la UTA după ce a strâns 16 prezențe și o pasă de gol în turul de campionat pentru FC Tambov, ultima clasată din prima divizie a Rusiei.

0
0

Articolul Evgeniy Shlyakov, al treilea fotbalist rus din istoria Ligii 1: „După prestațiile mele la UTA, România își va îndrepta privirea spre jucătorii din Rusia” apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*