Executivul european dă o „ultimă şansă” României pentru calitatea aerului

Ieri, Comisia Europeană a convocat pentru un summit privind calitatea aerului, la Bruxelles, miniştrii Mediului din 9 ţări, printre care şi România, Franţa, Germania şi Marea Britanie, consideraţi „elevii răi” din UE la acest capitol, scrie AFP, preluată de Hotnews.ro.
Acest sumit este „ocazia şi ultima şansă de a găsi soluţii”, a rezumat purtătorul de cuvânt al executivului european, Margaritis Schinas. În caz contrar, va fi sesizată Curtea de Justiţie a UE, a avertizat Bruxellesul.
Poluarea aerului este considerată responsabilă pentru peste 400.000 de morţi premature, anual, în UE, fără a lua în calcul europenii afectaţi de boli respiratorii şi cardiovasculare. Comisia estimează un cost de peste 20 de miliarde de euro anual din cauza acestor probleme.
Cele nouă ţări convocate – Germania, Spania, Franţa, Ungaria, Italia, Cehia, România, Marea Britanie şi Slovacia – depăşesc în mod regulat limitele de emisiuni destinate să protejeze sănătatea europenilor pentru doi poluanţi esenţiali: particulele fine (PM10) şi dioxidul de azot (NO2).
Bulgaria şi Polonia, şi ele vizate de poluarea cu particule fine, nu sunt convocate în acest caz, deoarece CJUE a fost deja sesizată. Acest tip de procedură poate conduce la sancţiuni financiare.
Şi alte ţări sunt în vizorul Comisiei, dar dispun încă de o marjă de manevră înainte de a fi trimise în faţa Curţii. În total, 23 de ţări din 28 depăşesc încă normele de calitate a aerului, potrivit Comisiei. Problema afectează peste 130 de oraşe în Europa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*