Experţii explică: ce se întâmplă cu maşina ta când frânezi cu stângul. Habar nu aveai de asta!

Frânarea cu stângul ia timp de acomodare şi de învăţare a maşinii, însă odată ce înţelegi avantajele, nu te mai întorci la dreptul pe frână.

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE ANTALYA 2020-PLECARE CU AVIONUL DIN BAIA MARE

Iată avantajele frânării cu stîngul, conform Jalopnik.

Câştigi timp (avantaj dacă alergi la raliuri). Timpul în care muţi piciorul drept de pe acceleraţie pe frână şi înapoi e preţios atunci când lupta se dă la miimi de secundă.

Control simultan al acceleraţiei şi al frânei. Aşa cum s-ar întreba orice om, de ce să foloseşti ambele pedale în acelaşi timp? În momentul frânei, greutatea se mută spre faţa maşinii şi ajunge direct la roţile faţă. Rezultă aderenţă mai bună şi aşezarea mai bună a maşinii pe viraj, cu botul maşinii „muşcând” virajul. Ideea finală e că stai mai departe de axul drumului şi nu ajungi pe contrasens. Simultan, logic şi în consecinţă, spatele este degrevat şi maşina se roteşte (asta e bine pentru drift-eri). Ok, acum vor spune unii că ăsta e un lucru pe care îl obţii şi din frânatul cu dreptul. Da, dar nu poţi să „îi dai gaz” cât să faci corecţii în funcţie de cât pleacă maşina de spate sau în funcţie de cât de mult vrei să mai stai pe viraj sau cât de repede vrei să ieşi din el.

Astfel, frânatul cu stângul e foarte bun când îl stăpîneşti ca lumea, pe drumuri alunecoase. E comparabil cu acceleraţia pe care o faci pe gheaţă ca să redresezi maşina atunci când aluneca şi trebuie să-şi recapete tracţiunea.

Atenţie! Nu vă înfigeţi piciorul stâng în frână, începeţi cu exerciţii uşoare, în zone neaglomerate. Ciupiţi frâna, nu trebuie să faceţi gaură în covoraş. Observaţi mereu comportamentul maşinii şi reacţiile.

Sursa: rtv.net

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*