Expoziţie de mărţişoare la Ploieşti

N. D.

Având în vedere că se apropie luna martie, la Ploiești va fi organizată o expoziție de mărțișoare cu vânzare şi, obligatoriu, cu respectarea normelor sanitare impuse din cauza pandemiei. Acțiunea a fost anunțată de Centrul Județean de Cultură Prahova, care va organiza acest eveniment începând de astăzi și până pe 1 Martie a.c.
Expoziția, care va fi deschisă în interval orar 10.00-17.30, va fi amenajată în incinta Centrului comercial Winmarkt Ploiești (pasarelă parcare, etajul I, lângă Pepco), în cadrul căreia meșteri populari și artiști plastici vor expune cele mai inspirate mărțișoare realizate manual. Pe de altă parte, cu o zi înainte de deschiderea acestei expoziții, respectiv ieri, Centrul Județean de Cultură Prahova și Consiliul Județean Prahova au organizat și Atelierele de Mărțișor – Proiectul „Tradiţii”, din cadrul Programului Culturalia, un eveniment similar urmând să aibă loc și în prima zi a lunii martie.
Acțiunile se adresează școlarilor și preșcolarilor din Ploiești, dar și din județ, care vor confecționa mărțișoare după modele tradiționale specifice zonei Prahova. Cu acest prilej va fi proiectat un material de prezentare privind modul în care erau realizate micile simboluri ale primăverii în trecut, prilej cu care vor putea fi aflate detalii și despre materialele utilizate, despre semnificații și superstiții legate de șnurul alb-roșu, despre originile acestuia, dar și despre modele de mărțișoare din țară și din Prahova.
Proiectul urmărește promovarea valorilor județului Prahova, în cazul de față a tradiției confecționării de mărțișoare după tiparele zonei, fiind o reală oportunitate de educare a tinerilor în spiritul păstrării tradiției populare, ca o alternativă la tendințele actuale de îndepărtare de fondul cultural autohton.
De adăugat faptul că, începând cu data de 6 decembrie 2017, ”Mărțișorul” a fost inclus în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, în baza unui dosar multinațional coordonat de România și elaborat împreună cu Republica Moldova, Republica Macedonia și Republica Bulgaria.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*