Expozitie foto inedita la Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj. Evenimentul este dedicat Centenarului „Marii Uniri de la 1918

Muzeul de Istorie si Etnografie Lugoj gazduieste in perioada 16 octombrie – 16 noiembrie 2017 o inedita expozitie foto documentara intitulata „Instaurarea Administratiei Romanesti in Banat.Judetul Timis-Torontal si Caras-Severin“. Evenimentul organizat de Muzeulul National al Banatului, sub auspiciile Consiliului Judetean Timis, in colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, Muzeul Banatului Montan Resita, Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxa a Caransebesului, Serviciul Judetean Timis al Arhivelor Nationale, Serviciul Judetean Caras-Severin al Arhivelor Nationale si Serviciul Judetean Mehedinti al Arhivelor Nationale, prefigureaza inceputul manifestarilor dedicate Centenarului „Marii Uniri de la 1918“.

Tematica expozitiei, mult mai ampla decat lasa titlul sa se inteleaga, inglobeaza o serie de fapte istorice, desfasurate in paralel, intr-un timp relativ scurt, care au precedat momentul efectiv al incorporarii Banatului la Regatul Romaniei prin instaurarea celor doi prefecti romani: George Dobrin in Caras-Severin (28 mai 1919) si Aurel Cosma in nou-infiintatul judet Timis-Torontal (28 iulie 1919). La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Regatul Ungariei a incheiat la Belgrad (13 nov. 1918) un armistitiu separat cu Puterile Antantei in speranta ca va reusi sa isi mentina controlul asupra provinciilor istorice. In urma acestei conventii, Banatul este ocupat sarbi, care intra in Timisoara pe 17 noiembrie, fiind urmati de trupele franceze in 3 decembrie 1918. Pe fondul disputelor teritoriale situatia in Banat devine tensionata, patru forte actionand concomitent pana in vara anului 1919, cand prevederile Conferintei de la Paris intra in vigoare: Ungaria incearca sa instaureze o „Republica Banateana“ la Timisoara in frunte cu avocatul Otto Roth (31 oct. 1918 – 21 feb.1919), presiunile continue ale sarbilor pentru alipirea Banatul (doleanta sugerata in Adunarea de la Novi Sad 25 nov. 1918) materializate prin impunerea administratiei proprii la Timisoara in data de 20 feb. 1919, eforturile depuse de reprezentantii Consiliului National Central Roman pentru organizarea Adunarii Nationale de la Alba Iulia (1 dec. 1918), la care au participat si delegatii banateni in pofida piedicilor puse de trupele de ocupatie sarbe, respectiv misiunea armatei franceze in mentinerea ordinii prin constituirea Judetului Lugoj (23 mart. 1919) – o zona tampon intre trupele sarbe si cele romane.

Dupa multe dezbateri, soarta Banatului istoric este hotarata pe cale diplomatica in cadrul Conferintei de la Paris, granita fiind definitivata pe 21 iunie 1919. In ciuda numeroaselor proteste oficiale si a celor populare (Adunarea de la Lugoj – 10 iun. 1919), Romania va primi doua treimi din Banat, Serbia o treime, Ungariei revenindu-i o portiune infima de pamant din jurul Seghedinului. Va invitam cu aceasta ocazie sa descoperiti, prin intermediul fotografiilor de epoca si a documentelor de arhiva tumultoasele etape prin care a trecut Banatul imediat dupa Prima Conflagratie Mondiala, implicarea si contributiile personalitatilor locale la realizarea unitatii statale, deziderat pronuntat cu fermitate in cadrul Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 dec. 1918. Vernisajul expozitiei va avea loc la Muzeul de Istorie si Etnografie din Lugoj, luni, 16 octombrie 2017, ora 17.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*