Faceți din proști conducători și vă întrebați de unde vine dezastrul!

Sunt cuvintele unuia din cei mai mari oamni politici și de război ai secolului trecut, britanicul Winston Churchill, singurul premier englez laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Și mă leg de cuvintele lui Churchill, pentru că, în următoarele 9 zile, vom avea, în România, trei scrutine, destul de importante.

Sportul intră la urne de două ori, prin Comitetul Olimpic și federația Română de Volei, în în viața publică vom avea alegeri locale – și acestea vizează sportul, în mare măsură, pentru că sunt primari care iubesc mișcarea, chiar la nivel de performanță, dar sunt edili care abia așteaptă să reducă fondurile pentru sport, considerând că este pierdere de timp. În ordine cronologică, avem scrutin la COSR, pe 24 septembrie, apoi alegeri locale, pe 27 septembrie, iar la sfârșitul lunii, pe 30 septembrie, Adunare de Alegeri la volei.

Așadar, peste doar câteva zile, mai precis joi, lumea olimpică românească se adună pentru a vota un nou staff de conducere la COSR. Este impropriu spus că va fi echipă nouă, pentru că la președinția Comitetului nu mai aspiră nimeni, iar Mihai Covaliu este singurul candidat. La vicepreședinți a apărut Elisabeta Lipă, o personalitate care îi umbrește pe cei în funcție, Alexandru Dedu și Camelia Potec. Normal ar fi ca votanții să elimine pe unul din cei doi, iar dacă ar fi după mine cred că președintele de la Federația de Handbal ar trebui tras pe linie moartă, se pricepe mult prea bine la încălcarea regulamentelor, a demonstrat-o în cadrul mandatelor de la sportul pe care îl conduce. Știam, însă, că era un post vacant, încă de la alegerile anterioare, așa că nu va pleca nimeni, chiar dacă va fi votată și Lipă.

La Categoria Jocuri Sportive de Echipă sunt oameni de care Comitetul trebuie să scape, pentru că nu fac nimic, de ani de zile, ba chiar sunt un pic și imorali, prin știrile generate pe platformele de socializare. Și mă refer la Gheorghe Vișan, la Viorica Chermes (fostă Susanu), la Doina Melinte, la Zsolt Gyogyossi și Irina Deleanu.

Însă, surpriza cea mare vine din partea lui Alin Petrache (foto stânga sus, alături de Petrache), fostul președinte demisionar al COSR, în perioada 2012-2016. El își dorește să intre din nou în familia olimpică, după un scandal de răsunet, în 2016, referitor la echipamentul olimpicilor de la Jocurile de la Rio, haine contrafăcute, deloc agreate de sportivii tricolori. În timp ce delegația olimpică era în Brazilia, Poliția 1 din București a descins la sediul COSR din București, de unde a ridicat acte, a sechestrat loturi întregi de treninguri, toate aflate în litigiu. Petrache a fost obligat să vină în țară, ca să dea declarații la poliție, în scandal fiind implicați Ioan Dobrescu, Octavian Morariu, dar și alți funcționari ai Comitetului. Petrache a fost nevoit să-și dea demisia, în 2016, și din pricina acestor echipamente contrafăcute, dar și din cauza rezultatelor slabe, obținute la Rio. El vrea să se întoarcă în sânul familiei olimpice, chiar dacă ancheta cu treningurile nu este gata – probabil că i-a fost cald lui Petrache, sub cele cinci cercuri olimpice. Oricum, îndrăzneala de a se întoarce la locul de unde s-a furat este extrem de mare, aș numi-o chiar obrăznicie, dar nici spiritul olimpic nu mai este ce a fost odată.

Vorba lui Churchill, ”Faceți din proști conducători și vă întrebați de unde vine dezastrul”, dar eu aș schimba-o și aș spune că …faceți din hoți conducători și rezultatele sunt catastrofale!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*