Fără ștranduri! Bazinele de înot, construite de administrația Boldea, stau închise din cauza problemelor tehnice

Sezonul estival bate la ușă, iar locurile de scăldat vor fi la mare căutare, mai ales acum când o bună parte din restricțiile impuse de pandemie au fost ridicate. Din păcate pentru lugojeni, orașul duce lipsă de zone de relaxare acvatică.
Lugojenii sunt nevoiți să se orienteze către alte localități, având în vedere că Ștrandul Municipal, inaugurat de mai multe ori de fosta administrație, nu se deschide vara aceasta, deși normele sanitare legate de pandemie și rata scăzută de infectare înregistrată la Lugoj ar permite acest lucru. Motivul pentru care ștrandul rămâne închis este reprezentat multiplele erori de construcție, dar și defecțiunile apărute pe perioada iernii.

Lucrări neconforme

La câteva zile de la preluarea mandatului, Claudiu Buciu, primarul Lugojului a solicitat unei societăți profesioniste o analiză asupra a ceea ce are de făcut administrația locală, pentru ca ștrandul să poată funcționa în continuare. Auditul, realizat de firma ”Cortec Solutions”, este un document redactat pe 15 pagini, care scoate în evidență numeroase aspecte nega­tive.

La ora actuală, acestea sunt incompatibile cu funcționarea în condiții normale a Ștrandului Municipal. Raportul arată că în anii trecuți s-au plătit materiale și echipamente inadecvate sau de calitate inferioară, care s-au deteriorat rapid ori nu funcționează.

”La toate bazinele de la ștrand nu au fost găsite sau nu au fost puse la dispoziție, pentru că nu sunt, cât am căutat și noi în Primărie, fișe tehnice de la producători pentru niciun echipament din ștrand. Nu au fost găsite certificate de conformitate de la producători, pentru niciun echipament de acolo. N-au fost găsite sau nu au fost puse la dispoziție certificatele de garanție. Vă reamin­tesc că societatea Matcon SRL a intrat în lichidare, în faliment și nu mai există la ora actuală”, explica atunci primarul Claudiu Buciu.

Anomalii cu duiumul

S-a descoperit că bazinul de sărituri ”Știuca” are o suprafață mai mică față de cea precizată în proiect (108,85 mp, față de 140,10 mp), bazinul mare are pierderi de apă semnificative, între 20 și 40 mc de apă zilnic, în lipsa hidroizolației prevăzute în documentația de execuție. Filtrele pierd nisip constant. Materialul PVC folosit pentru izolarea piscinelor nu a fost montat corespunzător, iar râul artificial nu poate funcționa în starea actuală. Balustradele nu sunt corect ancorate, scările de acces în piscină nu sunt prevăzute pentru uz public, fiind scări destinate unei piscine de casă. Jocurile de apă (cascadele) au pompe necorespunzătoare, iar pompele dozatoare de clor și PH nu funcționează corespunzător. Mai grav, la bazinul pentru copii ”Regina bălții” sistemul de dozare clor și PH nici nu există.

În lipsa hidroizolației, bazinul mare a început să crape, iar bazinul pentru copii trebuie placat integral, pentru că 40% din placaj a sărit afară, în urma înghețului și dez­ghe­țului, fiind făcut ne­co­respunzător.

Concluzia tristă este că la un oraș cu o populație de circa 40.000 de locuitori singura alternativă o oferă Hotelul J’Adore, care pune la dispoziție o piscină. Din păcate, aceasta, deși oferă condiții excelente, nu este suficientă pentru a deservi nevoilor unui întreg oraș. Ștrandul de pe Insula Cotu Mic este, de asemenea, departe de a fi readus la gloria de odinioară, fiind lăsat în paragină după inundațiile din luna iunie a anului trecut. În plus, în ultimii ani râul Timiș nu a primit aviz epidemiologic favorabil din partea Direcției de Sănătate Publică, fiind foarte posibil ca nici anul acesta apa să nu fie la standardul necesar pentru scăldatul în siguranță.

La ștrand… în deplasare

Alternativa o reprezintă localitățile învecinate, care ne dau clasă din acest punct de vedere. În zona Făgetului se află cele mai îndrăgite locuri pentru relaxare. Unul dintre ele este complexul ”Hanul Lui Bogdan”, aflat la intrarea în oraș, dinspre Lugoj. Tot în apropiere este și Pensiunea ”Artemis” din Mănăştiur, care are o capacitate de 300 de metri cubi de apă, jacuzzi în care intră 30 de metri cubi de apă, terenuri de minifotbal şi tenis cu nocturnă, parcare, grupuri sanitare, dușuri interioare şi exterioare, terasă bar şi șezlonguri.

Un alt punct de atracție important este cel din apropierea localității Tomești – Complexul Turistic Valea lui Liman. Și aici clienții sunt numeroși și se pot bucura de o piscină răcoritoare, locuri pentru practicarea sporturilor sau drumețiilor, cazare şi masă. Pe lângă toate acestea, peisajul este unul de vis. În sezonul estival, complexul are clienți care sosesc din toată țara.

La Buziaș, bătrânul ștrand cu apă minerală a fost redeschis în 2019, însă pentru sezonul estival din acest an nu au fost încă stabilite condițiile de funcționare și nici dacă acesta se va redeschide pentru public. În stațiune funcționează și Centrul SPA din cadrul Complexu­lui Hotelier Parc, acesta oferind o piscină de dimensiuni semiolimpice 24/7 m, regim de adâ­ncime 1,5 m, două bazine jacuzzi, saună și sală de fitness.

Și Caransebeșul are un centru SPA la standarde europene, care atrage în fiecare an numeroși lugojeni. Dotat cu bazine de relaxare diverse, piscină olimpică, jacuzzi și saună, acesta își va redeschide porțile în luna august a acestui an.

Articolul Fără ștranduri! Bazinele de înot, construite de administrația Boldea, stau închise din cauza problemelor tehnice apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*