Ferma IP Valea Doftanei, un nou punct de atracţie în turismul rural prahovean

N. Dumitrescuferma 2

Cei care vor să aibă parte de câteva ore bune de linişte şi să privească natura, în toată splendoarea ei, dar şi să afle, la faţa locului, cum laptele, „mângâiat” de nişte mâini dibace, se transformă în caşcavea, au ocazia să vadă toate aceste lucruri la Valea Doftanei. Mai exact la Ferma IP de la Valea Doftanei, din satul Teşila – nr. 1.121 A, comuna Valea Doftanei, fermă de animale care, prin câteva elemente, poartă semnul unicităţii la nivelul judeţului Prahova. Primul element de unicitate este acela că aici a fost naturalizată, de ceva ani, o rasă mai rară de vaci existentă în România – rasa italiană Valdostana, animale care acum s-au adaptat perfect climei şi zonei de munte din această parte a judeţului. După cum am aflat de la Petre Vasile, reprezentantul legal al fermei menţionate, aceasta este singura exploatație eco de bovine din rasa Valdostana-Pezzata Rossa și Pezzata Nera-Valle d’Aosta din România. Este şi singura fermă-pilot, fiind rezultatul asocierii între un crescător român, o asociație din nord-vestul Italiei, Consiliul Local Valea Doftanei şi Consiliul Judeţean Prahova. Un alt element de unicitate – înregistrat recent – este că produsele lactate realizate la această fermă au primit o certificare specială de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Concret, “Caşcaval ţărănesc Valdostana”, “Brânza de burduf Valdostana” şi “Caşcavea Valdostana” – toate produse de S.C. Ferma IP Valea Doftanei – sunt primele produse din Prahova – şi pe locul doi la nivel de ţară – care au primit certificarea de “Produs montan”. Asta înseamnă că produsele menţionate au răspuns, ca la carte, cerinţelor necesare încadrării într-o astfel de certificare. Şi asta deoarece, în conformitate cu solicitările în materie, acestea sunt produse obţinute de la animale transhumante care au păscut pe păşuni din zona montană, condiţia obligatorie fiind aceea ca, în toate cazurile, prelucrarea lor să se facă tot în zona de munte. De altfel, dreptul de utilizare a menţiunii „Produs montan” îl pot avea doar persoanele fizice care deţin atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi cele familiale, societăţile comerciale, cooperativele agricole sau grupurile de producători şi societăţile tip cooperativă. Iar în cazul fermei de la Valea Doftanei, obţinerea certificatului de „Produs montan” este o recunoaştere a calităţii fabricării celor trei produse lactate. De altfel, şi înainte de obţinerea acestui certificat, cele trei specialităţi din brânză s-au bucurat de apreciere, inclusiv pe plan internaţional.Un exemplu în acest sens a fost cea de-a XII-a ediție a manifestării EuroPrahova – eveniment de promovare a Prahovei organizat de Consiliul Județean – care, anul acesta, în luna iunie, a avut loc în Germania, în cadrul târgului de la Heidelberg. Mai exact, la unul dintre standurile de prezentare şi promovare ale judeţului, printre firmele care şi-au prezentat produsele la acest târg s-a numărat şi Ferma IP Valea Doftanei, care i-a încântat, la propriu, pe vizitatorii veniți să deguste bunătățile produse pe plaiuri prahovene.

ferma2
Ce este important este însă că modul în care laptele se transformă în brânză, de o anumită calitate, se poate vedea, de către cei interesaţi, chiar la faţa locului, la ferma de la Valea Doftanei. Amenajată la standarde europene, ferma poate fi considerată un nou punct de atracţie în turismul rural prahovean, întrucât are în dotare, pe lângă elementele ce ţin strict de domeniul activităţii – lăptărie, afumătoare, locuri speciale pentru depozitare etc. – şi spaţii pentru odihnă şi destindere. Astfel, cei interesaţi pot afla, dar şi vedea, de pildă, cum din 8-10 litri de lapte, în funcţie de anotimp, iese o caşcavea după o reţetă tradiţională al cărei mentor este, în acest caz, Paul Hogea, persoană avizată în procesul fabricării produselor lactate care are la activ zeci de ani de experienţă. Pe de altă parte, ferma – care are 44 de vaci, din care 21 pe lapte, şi 300 de oi, jumătate dintre ele pe lapte – este în plin proces de autorizare a unei stâne, şi aceasta construită la standarde europene. Amenajată pe păşunea alpină Valea Neagră, tot în zona Văii Doftanei, după obţinerea tuturor autorizaţiilor, şi aceasta va fi introdusă într-un circuit turistic integrat, stâna benficiind, chiar dacă este în „creierii munţilor”, de alimentare cu energie electrică, apă caldă, gresie şi faianţă.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*