Ferma pomicolă Pohalma își extinde producția! Zeci de mii de puieți solicitați pentru livrare către noile plantații de pomi fructiferi

Claudiu BuciuFerma pomicolă Pohalma, din Lugoj, înființată în 1978, una dintre cele mai renumite și căutate pepiniere din vestul României, își extinde producția cu zeci de mii de puieți, depășind 82.000 de fire de material săditor, pentru a face față solicitărilor tot mai mari din ultimii ani.

Pentru sezonul de plantări noi, toamnă 2020-primăvară 2021, Pomicola Pohalma, care aparține stațiunii didactice a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara, are pregătiți de livrare aproximativ 50.000 de puieți dintre cei mai căutați și cunoscuți pomi fructiferi și arbuști în țara noastră, cu o varietate de soiuri românești și soiuri renumite aclimatizate din Europa, America de Nord sau Asia. Pepiniera lugojeană, având o experiență de peste patru decenii, a testat și a îmbunătățit constant soiurile de pomi produse, pentru a putea face față condițiilor climatice din ultimul timp, crescând rezistența la arșiță.

În timp s-a reușit dezvoltarea unor altoiuri cu soiuri din afara țării, precum cireș Belgian, meri din Germania și SUA sau pruni din Italia și Franța, dar și alte soiuri de pomi fructiferi din Olanda și Japonia. Prin calitatea produselor sale ferma de la Pohalma s-a menținut mereu în fruntea producătorilor de material săditor, pepiniera de pe Timiş fiind prima din ţară care a altoit cireş belgian, apreciat pentru calitatea și mărimea fructelor.
Nu au fost abandonate nici cele mai valoroase soiuri româneşti, care au fost îmbunătățite. Aproape jumătate dintre soiurile altoite la Pohalma provin din afara ţării, fiind testate mai mulţi ani (între patru şi zece ani), până să fie introduse în producția mare.

Din 2015, producţia de puieţi de la Pohalma s-a dublat, iar solicitările au început să vină din toate județele învecinate Arad, Caraș-Severin, Hunedoara dar și din Bihor, Cluj sau Mehedinți.

Puieții de la Pohalma au ajuns chiar și în Austria, Germania sau Franța. Comenzile pentru livrările din această toamnă au început să fie deja primite încă din vară.

“Pentru noul sezon de plantări avem o v  arietate de specii și soiuri dintre cei mai căutați pomi fructiferi și arbuști. Așadar putem oferi 10 soiuri la măr, 10 la păr, 8 la prun, 10 la cireș, 4 la vișin, 6 la piersic, 3 la nectarin, 6 la cais, 2 la gutui, un soi de moșmon (scoruș) și nuc selecționat. De asemenea avem coacăz negru, roșu și alb, trei soiuri de zmeur roșu sau mur american, negru. Pentru cei care iubesc florile avem zece soiuri de trandafiri. Perioada optimă de plantări de toamnă este după 15 octombrie, iar a doua perioadă de plantări este în februarie-martie. Cu o lună înainte se pot pregăti gropile, în care este indicat să se pună mraniță și gunoi de grajd”, a precizat dr. ing. Nicolae Nicorici, directorul pepinierei Pohalma.

Un puiet de pom fructifer poate fi achiziționat cu 13 lei, un arbust cu 3 lei, iar un fir de trandafir cu 5 lei. Pentru material săditor se poate vizita terenul fermei Pohalma de pe drumul Jabărului sau se pot face în prealabil comenzi telefonic la 0724/226 174 – dr. ing. Nicolae Nicorici sau la 0723/090 895-ing. Călin Cristian. Din anul 2005 Pomicola Pohalma a devenit stațiune didactică.

Articolul Ferma pomicolă Pohalma își extinde producția! Zeci de mii de puieți solicitați pentru livrare către noile plantații de pomi fructiferi apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*