Finish de retur joi la ora 18, Minaur – SCM Politehnica. Violeții au nevoie de victorie pentru asigurarea locului 4

Joi se dispută cele 5 meciuri din ultima etapă a sezonului regular în prima ligă de handbal masculin, a 26-a, iar printre cele trei partide programate la ora 18 se numără și cea de la Baia Mare, dintre a opta clasată, CS Minaur, și ocupanta podiumului, pe trei, SCM Politehnica, într-o reeditare după nici 4 săptămâni a duelului direct de pe terenul neutru al Constanței în semifinala Cupei României, timișorenii intrând atunci cu 30-28 în ultimul act.

Runda finală în retur va fi inaugurată de la ora 16:30 la Turda prin jocul Potaissa – CSM Focșani, transmis de TVR2, iar dacă ardelenii semifinaliști pentru al doilea sezon la rând în Challenge Cup, în care vor da piept în ultima decadă a lunii cu islandezii, vor valorifica avantajul terenului propriu dar și statutul de favoriți, atunci ecuația clasării pe podium va fi deja rezolvată la startul celorlalte partide, inclusiv cea de la Baia Mare, în sensul că galben-albaștrii lui Horațiu Gal ar aborda faza play-off de pe locul 2, în urma Stelei dar înaintea campioanei Dinamo, a treia și în orice caz încă de-acum cu certitudine pe podium, dat fiind că bucureștenii au asigurată victoria la ”masa verde” la HC Odorhei, retrasă din cursă.

În acest caz, alb-violeților actualmente pe 3 le-ar rămâne să tragă pentru asigurarea poziției a patra, suficientă pentru găzduirea a două meciuri din 3 în sferturi dar apoi și în semifinalele din play-off, în cazul trecerii de prima fază, cu mențiunea că și partida inaugurală ar fi de fiecare dată în sala ”Constantin Jude”.

Iar prima confruntare din play-off este anunțată deja pentru finele acestei săptămâni, așa încât lupta tocmai se încinge brusc…

Poliștii au trecut chiar de două ori în actualul sezon de nou-promovații băimăreni, atât la finele turului, cu 26-19 (11-7) pe 2 decembrie pe malurile Begăi, cât și luna trecută la malul Mării Negre, dar pe de altă parte au pierdut cu 29-24 precedenta vizită în Maramureș, în septembrie 2015, în urmă cu două campanii, încheiată de ”violeți” după retur tocmai pe poziția de evitat mâine seară, a cincea, atunci la un punct în urma Stelei. Bănățenii sfârșeau chiar mai jos sezonul regular trecut, pe 7, după ce pierdeau la început de aprilie 2017 în apariția finală din retur, tot în nord, 30-27 la Suceava, așa încât actuala poziție a elevilor lui Pero Milosevic este cea mai confortabilă pentru abordarea fazei play-off din ultimele 3 ediții, în care au bifat această reușită a intrării în grupa I valorică.

”Poli” mai pierdea și ieșirea anterioară la Baia Mare, 26-22 în septembrie 2014, pe drumul maramureșenilor spre cucerirea eventului campionat-cupă, dar și în februarie 2014, cu încă o stagiune în urmă, 33-28, așa încât bănățenii au numai eșecuri în cont în aparițiile din acest deceniu în sala Lascăr Pană din sezonul regular, punând la socoteală și un drastic 34-21 în februarie 2011…

Și am spus sezonul regular pentru că timișorenii au dispus totuși o dată de Minaur la Baia Mare, în urmă cu nici 4 ani, dar în grupa valorică a locurilor 7-9, așadar după încheierea returului respectivei stagiuni, consemnarea victoriei cu 25-27 (12-13) din 4 mai 2014 putând fi lecturată prin apăsarea pe acest link.

Revenind în actualitate, Minaur s-a clătinat după câștigarea ”bronzului” pe litoral în Cupa României, adjudecându-și atunci finala mică cu steliștii, căci băimărenii n-au trecut acasă în campionat de CSU Suceava, 22-22 care îi face acum să tremure pentru asigurarea locului 8 și prezenței în play-off, iar ulterior au pierdut la 15 handicap la CSM București.

Confruntarea dintre Minaur Baia Mare și SCM Politehnica Timișoara, din ultima etapă a sezonului regulat, se joacă mâine (joi) de la ora 18 și are o miză foarte mare pentru ambele echipe. Este, de altfel, singurul meci, în care ambele adversare luptă pentru toate punctele în condițiile în care aproape toate celelalte întâlniri nu mai au vreo miză. Maramureșenii au nevoie de victorie pentru a fi siguri de prezența în play-off, iar timișorenii pot avea garanția locului 4 tot dacă iau toate punctele din acest meci. Disputa HC Vaslui – CSU Suceava, tot de la ora 18, mai reprezintă o provocare pentru bucovineni, care mai pot prinde primele opt în cazul în care Politehnica învinge Minaur, rezultatele directe cu Baia Mare fiindu-le favorabile sucevenilor. De la ora 18 se mai joacă și partida Dunărea – CSM București, la Călărași, importantă și pentru timișoreni în duelul direct pentru locul 4 cu cei din capitală, care le-ar putea fi oponenți în play-off începând chiar de duminică.

Antrenorul secund Atilla Horvath a declarat înaintea plecării: ”Din păcate pentru noi am ajuns la un meci decisiv și pentru noi și pentru Baia Mare, în vreme ce alte echipe sunt deja sigure de pozițiile lor în clasament și nu mai e nevoie să lupte până în ultimul moment. Va fi foarte greu, pentru că și Minaur joacă ultima carte pentru calificarea în play-off. Ținând cont de rezultatele din acest sezon cu Minaur (n.n.: victorii în turul campionatului și în semifinala Cupei) avem un foarte mic avantaj din punct de vedere moral, dar când joci un meci decisiv nu poți să spui că simți acest avantaj, într-o sală arhiplină cum așteptăm să fie la Baia Mare.”

Interul dreapta Milos Orbovic promite dăruire totală în jocul ce încheie sezonul regular: ”Mergem să luptăm și să câștigăm, jucăm pentru asigurarea locului 4, știm cât de importantă e această poziție, pentru că vom putea juca două meciuri acasă în sferturile de finală”. Sârbul a adăugat că va rămâne și la anul la SCM Politehnica, unde a simțit unitatea vestiarului și apropierea de colegi.

Tot în plan individual, de notat că Filip Marjanovic, compatriotul său de pe extrema stângă, abordează runda finală în retur de pe locul 4 în clasamentul general al golgheterilor elitei, cu 135 de goluri, după ex-polistul Sucevei, Ciubotariu, cu 148, Gabriel Bujor, de la HC Vaslui, cu 146, și Ciprian Vancea (CSM Făgăraș), cu 137.

Debutul meciurilor din play-off va fi foarte aproape, adică la final de săptămână. În momentul de față, SCM Politehnica este pe locul 3, la egalitate de puncte cu Dinamo, având un golaveraj superior. Campionii en titre vor câștiga fără joc în ultima etapă, deoarece HC Odorhei s-a retras, în vreme ce Timișoara, dacă va câștiga la Minaur, va fi mai jos decât Dinamo din cauza rezultatelor directe. În cazul în care nu câștigă în Maramureș, iar CSM București se impune la Dunărea Călărași, atunci vicecampionii i-ar depăși pe bănățeni și Politehnica ar ajunge pe locul 5 și ar mai disputa un singur joc din sferturi la sala ”Constantin Jude”. Mai există o variantă, însă destul de puțin probabilă, prin care CSM-ul să piardă și Dobrogea Sud să câștige la Steaua, în căderea de cortină de la ora 19:45, situație în care Poli ar fi pe locul 4 și ar întâlni Dobrogea Sud, cu două meciuri la Timișoara.

Minaur – Poli e arbitrată de clujenii Mîrza și Nedelea și difuzată în direct de DigiSport și TelekomSport. Clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice.

The post Finish de retur joi la ora 18, Minaur – SCM Politehnica. Violeții au nevoie de victorie pentru asigurarea locului 4 appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*