Fonduri de urgență, pentru refacerea digului de la Pohalma

Administrația Bazinală de Apă Banat, a solicitat de urgență fonduri pentru începerea lucrărilor de reparații la ruptura din digul de la Pohalma. Cererea pentru alocarea banilor a fost adresată autorităților guvernamentale în 23 iunie, la o întâlnire de lucru la care a participat și directorul general al Ad­mi­nis­trației Naționale Apele Române, Er­vin Molnar.

“Pentru digul rupt în zona Pohalma de la Lugoj am solicitat deja fondurile necesare pentru a putea începe refacerea cât mai repede, astfel încât să în­chi­dem breșa care s-a creat acolo și să fim asigurați pentru perioada următoare. Noi am solicitat ca exe­cuția lucrărilor să o putem face în regie proprie, cu angajații și utilajele de la Apele Banat. Avem nevoie doar de finanțare pentru achiziționarea motorinei. Pentru reparațiile de urgență ce trebuie executate în Timiș și Caraș-Severin am avea nevoie de 500.000 lei. Noi ne dorim să putem începe lucrările în cel mai scurt timp și sperăm să putem termina în două-trei luni, să nu avem probleme la toamnă, în cazul în care vor fi ploi abundente”, a precizat Titu Bojin, director în cadrul ABA Banat.

Acesta a mai transmis că in­sti­tuția din care face parte a reușit să obțină aprobarea pentru un proiect de consolidare și înălțare a sectoarelor critice de dig de pe râul Timiș, pentru care speră să obțină și finanțare.

Este prevăzută supraînălțarea digurilor, între Lugoj și Șag, cu valori de la 50 cm până la 1,20 m, acolo unde se impune această intervenție tehnică.

În 19 iunie, în digul de la Pohalma, Timișul a creat două breșe de a­pro­ximativ 30 metri fiecare, pe o dis­tanță de 100 de metri între ele.

Din această cauză au fost inundate mai multe parcele agricole, dar și patru ferme de animale. Atunci, pompierii și angajații de la Apele Române Banat au intervenit de urgență și au evacuat 22 persoane, 12 copii și 10 adulți, dar și 100 de vaci.

De asemenea, alte 10 persoane s-au autoevacuat. Numai la stațiunea de cercetare Pomicolă Pohalma, apa a depășit un metru și a inundat 100 de hectare de culturi, dar și clădirile administrative.

Articolul Fonduri de urgență, pentru refacerea digului de la Pohalma apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*