Fonduri guvernamentale pentru două monumente din preajma Lugojului

Două monumente istorice din apropierea Lugojului vor primi fonduri direct de la Guvernul României, pentru refacere și restaurare.

Este vorba despre biserica de lemn din Căpăt, aflată în stare avansată de degradare și despre biserica din Povergina, distrusă de un incendiu. Finanțarea se va face din fondul ”Timbrul Monumentelor Istorice” prin Comisia de monumente istorice din Ministerul Culturii.
Rezultatul evaluării dosarelor depuse arată că cele două obiective au obținut punctaje maxime.

Astfel, Parohia Ortodoxă Română Căpăt, din comuna Racoviţa, va primi bani pentru o intervenţie de urgenţă: amplasarea unui eşafodaj de protecţie reversibil şi reutilizabil peste biserica de lemn monument istoric „Adormirea Maicii Domnului” din Căpăt, aflată într-o stare avansată de degradare (precolaps a bolţii pictate). Suma aprobată de Minister este de 119 520 lei.

Obiectivul s-a clasat pe primul loc, cu punctaj maxim de 88.9 din 100 de puncte posibile, la Subprogramul intervenții de urgență.

La Subprogramul de elaborare a documentațiilor tehnico-economice, cu al doilea punctaj din top, s-a calificat Parohia Ortodoxă Română din Bunea Mare, filia Povergina, jud. Timiș.

Pentru conservarea și restaurarea bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” (cea care a fost mistuită de un incendiu) din Povergina – faza DALI s-a alocat suma de 116.820. Acest proiect a primit și el un punctaj foarte mare, de 87.4 puncte, al doilea după conservarea Palatului Cantacuzino de la Florești – „Micul Trianon”, din apropierea Bucureștiului.

Articolul Fonduri guvernamentale pentru două monumente din preajma Lugojului apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*