[FOTO] Deschidere! Noua administrație, în dialog cu oamenii de cultură lugojeni

Primarul municipiului Lugoj, Claudiu Buciu, a avut luni, 26 octombrie, o întâlnire informală cu oameni de cultură ai Lugojului, precum și cu reprezentanții unor instituții de educație din urbea noastră.

Primarul Buciu a venit însoțit la întâlnire de prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și deputat al Partidului Național Liberal, Sorin Predescu, director al Direcției de Cultură și Patrimoniu Timiș (momentan detașat la Craiova, dar este așteptat în curând înapoi la Timișoara), prof. Marin Popescu, inspector general al Inspectoratului Școlar al județului Timiș și prof. univ. dr. Vasile Popovici, fost ambasador al României în mai multe țări, întors în urmă cu patru ani și jumătate ca profesor la Universitatea de Vest din Timișoara.

Primarul Claudiu Buciu: avem foarte multe nevoi, dar avem și resurse

”Astăzi am avut o discuție informală cu oamenii de cultură și din domeniul educației din municipiul Lugoj, care în toată perioada anterioară au rezistat și au creat evenimente care au adus plusvaloare Lugojului, atât în domeniul cultural, cât și în cel educațional. I-am invitat pe rectorul Universității de Vest din Timișoara, pe fostul director al direcției de cultură și pe inspectorul general de la învățământ, pentru că dânșii au o experiență de care noi putem profita și ne dorim să profităm cât mai mult. Ne dorim o relansare a Lugojului, o renaștere, așa cum a renăscut Pasărea Phoenix, din propria cenușă. Avem foarte multe nevoi, dar avem și resurse. Lugojul are oameni care doresc să se implice, doar că până acuma nu au fost ascultați. Sperăm într-un viitor mult mai bun, din acest punct de vedere, pentru Lugoj”, a declarat primarul Claudiu Buciu.

Capitala culturală a Banatului nu poate lipsi din proiectul Capitalei Culturale Europene 2023

Invitații din Timișoara au subliniat importanța participării Lugojului cu proiecte viabile la evenimentul ”Timișoara, Capitală Culturală Europeană”.

Dacă în trecut nu s-a propus niciun proiect, pentru termenul inițial de 2021, de acum înainte este așteptată o participare mai semnificativă a Lugojului.

”Dacă aveți impresia că e prea devreme, vă spunem că nu este deloc așa, timpul e scurt și proiectele trebuie trimise din timp”, au subliniat oaspeții.

Capitala Culturală Europeană este nu numai un proiect al Timișoarei, ci al întregului județ Timiș.

O parte din spectacole, vernisaje, expoziții, lansări, vor merge de la Lugoj la Timișoara dar și invers, pentru că Timișoara va avea un deficit de spații față de numărul mare de evenimente programate.

”Cultura nu este concurențială, ea este complementară. Oamenii de cultură trebuie să conlucreze, iar Lugojul nu poate lipsi din acest circuit cultural”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Instruirea în sprijinul scrierii de proiecte europene

În context, s-a subliniat importanța instruirii oamenilor de cultură în sprijinul scrierii de proiecte europene.

”Am inițiat întâlnirea, propunându-i domnului primar Buciu acest format, cu oameni din educație și din cultură, personalități ale Lugojului, pentru a vedea care sunt proiectele viitoare de dezvoltare în aceste direcții. Avem în vedere participarea la proiectul Timișoarei, Capitală Culturală Europeană, proiecte legate de învățământ și ale multor entități culturale din Lugoj. Am venit în dublă calitate, de rector al Universității de Vest din Timișoara, dar și de deputat al Partidului Național Liberal, care dorește să susțină aceste evenimente viitoare. Lugojul este un oraș extrem de important pentru județul Timiș. După mulți-mulți ani de zile, discutăm despre un oraș cu o conducere liberală, care pune accent, dincolo de zona economică, socială, și pe educație și cultură. Eforturile coagulate ale unor oameni cu mare expertiză în domeniile lor vor duce la punerea în aplicare a unor proiecte excepționale pentru lugojeni”, ne-a declarat rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Strategie culturală coerentă, fără ”paranghelii” în centrul orașului

Pirtea a subliniat importanța unei strategii culturale coerente, bazată pe finanțări transparente, pe baza unor proiecte alese prin concurs.

Fiecare dintre cei 16 lugojeni invitați s-a prezentat și a avansat propriile recomandări și idei.

Printre altele, am reținut propunerile d-lui Dan Haica, amfitrionul Colțului de Cultură de la ”English Pub”: reorganizarea culturii la nivel de Lugoj ”cu o altă gândire și o altă organigramă”; crearea unui grup consultativ pe lângă comisiile de specialitate ale Consiliului Local, constituite din oameni numiți politic și scoaterea ”parangheliilor care ne fac de râs” din centrul orașului.

Primarul Claudiu Buciu a promis că astfel de întâlniri consultative vor avea loc și în viitor, în spiritul înțelegerii și deschiderii.

Articolul [FOTO] Deschidere! Noua administrație, în dialog cu oamenii de cultură lugojeni apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*