[FOTO] Eroii noștri… eroii nimănui! Crucile din cimitirul eroilor, năpădite de buruieni și copaci

Cel mai important cimitir al eroilor, din Lugoj, inclus în perimetrul Ci­mi­tirului Ortodox, din strada Făgetului, aproape că nu se mai dis­tinge din cauza vegetației cres­cu­te din abundență, care a cuprins întregul ansamblu sacru de cruci și morminte.
Situația prezentă, se repetă, din păcate, de mulți ani, în fiecare vară. De-o parte și de alta a intrării, de-a lungul gardului fron­tal, situat oarecum nefericit în a­propierea porții de serviciu, care per­mite accesul camioanelor și uti­la­jelor prin spatele cimitirului, s-a format un deponeu apreciabil de resturi vegetale, coroane și moloz.

După cum atrage atenția un ce­tă­țean, care a și sesizat această si­tuație, administrarea și îngrijirea cimitirului eroilor cade în sarcina Primăriei Lugoj, care dispune de două servicii care se ocupă de întreținerea, curățenia, îm­prospă­ta­rea, înfrumusețarea și gestionarea domeniului public.

“La Cimitirul Ortodox din strada Făgetului, la parcela unde este amenajat un an­samblu cu sute de cruci simbolice, ridicate în memoria eroilor lugojeni din al Doilea Război Mondial, vegetația este cât aceste cruci. La fel este și la mormintele de război ale celor 108 eroi morți în spitalul din Lugoj, între anii 1914-1919, unde au fost aduși răniți de pe frontul din Serbia și Italia. Ve­ge­tația este peste obeliscuri și au crescut copacii peste morminte, ca în pădure. De 12 ani aceste mor­minte au fost întreținute doar cu o zi înainte de a se depune coroane, deși sunt în evidența și în ad­mi­nis­trarea primăriei și nu a bisericii”, se a­rată în sesizare.

Pentru sacrificiul celor 300 de eroi din ultimul război mondial și pentru eroii primei conflagrații mondiale, care sunt omagiați odată pe an, întreținerea cimitirului într-o stare decentă pe tot parcursul anului ar trebui să nu reprezinte un efort prea mare pen­tru autoritățile orașului, fără ca cineva să atragă, în mod special, atenția asupra stării de părăsire și nepăsare care cuprinde an de an locul de cinstire al eroilor neamului, după ce­remonialul de păstrare vie a me­moriei acestora.

Articolul [FOTO] Eroii noștri… eroii nimănui! Crucile din cimitirul eroilor, năpădite de buruieni și copaci apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*