[FOTO] O altfel de Ruga lugojeană! Pentru prima dată în istorie, steagurile breslelor nu au mai făcut înconjurul bisericii

Ruga lugojeană, deja lipsită de majoritatea manifestărilor conexe din anii trecuți, a avut în acest an o desfășurare foarte discretă, chiar și la slujba ținută în curtea Bisericii Adormirea Maicii Domnului.
Sâmbătă, 15 august 2020, singurii care au ieșit în evidență au fost politicienii, adăpostiți sub un ”baldachin” amejat în curtea dintre biserica cu două turnuri și Școala generală nr. 3.

Ruga dezbrăcată de tradiții, cu politicienii în prim plan

Așezați pe scaune sau stând în picioare, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, primarul Francisc Boldea, fostul președinte al CJT, Titu Bojin, iar în public au fost candidații Ion Teca, fostul comandant al Garnizoanei Militare Lugoj, Rodica Cimponeriu, fost secretar al municipiului și alții.

Candidați la alegerile locale din 27 septembrie, politicienii au dorit neapărat să se facă văzuți, ceea a transformat adunarea într-una cu iz electoral.

Unii poate că s-au rugat pentru succesul în alegeri, iar alții, cine știe, poate că și-au cerut iertare pentru ofensele aduse în campanie adversarilor politici.

Doar doi oameni stingheri păreau că nu fac parte din peisaj: venerabilul profesor Nicolae Streian, de 96 de ani, veteran de război și ultimul supraviețuitor al bătăliei de la Păuliș, din al doilea Război Mondial și Vasile Belințan, reprezentantul bresleleor lugojene, cele care au inițiat și organizat Ruga lugojeană la sfțrșitul anilor 1800.

Îmbrăcat la „patru ace”, cu insigna breselelor prinsă în piept și cu Steagul Corporației Meseriașilor în mână, Vasile Belințan s-a declarat dezamăgit de ”festivitățile” din acest an.

”Mitropolitul Ioan al Banatului a plecat foarte repede după slujbă, probabil că era invitat și în alte locuri. Am adus cu mine steagul breslelor, dar înconjurul bisericii nu s-a mai făcut. E prima dată de când s-a reluat Ruga, în 1993, când se întâmplă așa ceva. De fapt, cred că e prima dată în toată istoria Rugii. Spre deosebire de alți ani, totul a fost cumva în grabă și e păcat, pentru că noi ținem la tradiții”, ne-a declarat Vasile Belințan, președintele Corporației Meseriașilor din Lugoj.

Foto: Florin Blaga

Articolul [FOTO] O altfel de Ruga lugojeană! Pentru prima dată în istorie, steagurile breslelor nu au mai făcut înconjurul bisericii apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*