[FOTO] Onor la General! Eroul militar Ion Dragalina, cinstit la Lugoj

În data de 22 septembrie au fost organizate evenimente menite a-i cinsti memoria marelui erou al Armatei Române, Generalul Ion Dragalina, la 160 de ani de la nașterea sa.

Evenimentele au debutat la Caransebeș, unde municipalitatea a luat inițiativa de a-i conferi Generalului erou Ion Dragalina titlul de Cetățean de Onoare al Caransebeșului, post-mortem, distincție ce a fost oferită simbolic nepoatei generalului, Rodica Voiculescu (stabilită în Suedia) care, la 88 de ani, a făcut eforturi să ajungă pe pământul călcat de generalul care a adus prima victorie românească în Primul Război Mondial.
Instituțiile implicate în activitate au organizat evenimentul sub egida: ”Generalul Ion Dragalina, omul și eroul!”. După activitățile desfășurate în cetatea Caransebeșului, delegația s-a deplasat la Lugoj unde au fost depuse coroane și jerbe de flori la statuia generalului din fața Bisericii ”Învierea Domnului”.

Ultimul popas al delegației l-a reprezentat vizita la Batalionului 183 Artilerie Mixtă ”General Ion Dragalina”, unde, de asemenea, au fost depuse coroane în memoria patronului spiritual al unității lugojene și a fost evocată memoria acestuia. Din delegație au făcut parte urmași ai generalului Ion Dragalina, membri ai Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere ”Slt. Ecaterina Teodoroiu”, oameni de cultură dar și alți iubitori ai istoriei. Generalul Ion Dragalina s-a născut în Caransebeș (pe atunci în Austro-Ungaria) la data de 16 decembrie 1860. A urmat școala primară din orașul natal și școala de cadeți din Timișoara. A continuat studiile militare la Academia Militară de la Viena (1884), fiind încadrat în armata austro-ungară. În 1887, Ion Dragalina a demisionat din armata austro-ungară, a trecut granița în România și a fost încadrat în Armata Română. Avansează treptat pe scara ierarhică. La începerea Primului Război Mondial avea gradul de general de brigadă.

În anul 1916, înainte ca România să intre în război de partea Antantei, Generalul Dragalina a fost numit comandant al Diviziei I Infanterie, aflată la Drobeta Turnu Severin. Ca urmare a declanșării unei masive ofensive germane și austro-ungare în Valea Jiului, în dimineața zilei de 11/24 octombrie 1916 Generalul Dragalina primește ordin să se deplaseze la Craiova, unde este numit în funcția de comandant al Armatei I.

Face apel la curajul și onoarea de român a fiecărui soldat: ”Ofițeri și soldați ai Armatei I-a române, din acest moment am luat comanda armatei și cer imperios la toți, de la General la soldat: în primul rând apărarea cu viața a sfântului pământ al țării noastre, apărarea vetrei strămoșești, a ogorului și a cinstei numelui de român. Cer la toți cea mai deplină ascultare și cea mai strictă executare a ordinelor. Trupa care nu înaintează, să moară pe loc.”

În dimineața zilei de 12 octombrie 1916, Generalul Dragalina pleacă în recunoaștere, pentru a vorbi cu comandanții aflați în primele linii. Trece podul din apropierea Mănăstirii Lainici, unde s-a spo­ve­dit și s-a împărtășit. La întoarcere, podul este prins într-un schimb de focuri. Mașina trece în viteză pe pod prin ploaia de gloanțe, dar câteva gloanțe își ating ținta. Generalul este rănit de două gloanțe în brațul stâng și în omoplat.

Mașina reușește să ajungă în tabăra română, iar generalul primește primul ajutor. Este dus apoi la Târgu Jiu, la Craiova și în cele din urmă la Spitalul Militar de la Palatul Regal din București. Pe patul de spital, regele Ferdinand I al României îi conferă Ordinul Mihai Viteazul. La 16 octombrie 1916, îi este amputat brațul stâng. Deși starea sa începuse să se îmbunătățească, spre seară se declanșează septicemia. Moare în seara zilei de 24 octombrie/9 noiembrie 1916.

 

Pr.  Dr.  Emanuel  Gafița,

Preot  Militar  al  Garnizoanei  Lugoj

Articolul [FOTO] Onor la General! Eroul militar Ion Dragalina, cinstit la Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*