[FOTO] Oraș multicultural! Creșa cu predare în limba maghiară din Lugoj a fost inaugurată

Creșa în limba maghiară, construită la Lugoj cu sprijinul Guvernului Ungariei și al Parohiei Reformate, sub coordonarea Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România a fost inaugurată miercuri, 16 iunie.

La eveniment au fost prezenți Grezsa István – comisar guvernamental maghiar, dr. Simon István Előd – consul al Ungariei la Cluj, Burus Siklodi Botond – președintele UCDMR, Halász Ferenc – vicepresedintele UCDMR și inspector general adjunct Timiș, Molnár András – subprefect Timiș și președintele UDMR Timiș, Claudiu Buciu – primarul Lugojului, Bodis Ferenc – protopop de Timiș, Oláh Sándor – director investiții UCDMR, Máthé Zoltán – proiectant, Petru Mărgineanțu – constructor, Oláh Attila – presedintele UDMR Lugoj, Andreea Mădăras -director adjunct Școala Gimnazială ”Eftimie Murgu” Lugoj, conducerea Parohiei Reformate, precum și părinții copiilor.

”În anul 2018, Parohia noastră, împreună cu Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR), a lansat ideea unei creșe maghiare în Lugoj, în cadrul proiectului de finanțare <<Programul de dezvoltare a grădinițelor din Bazinul Carpatic>> al Statului Maghiar, prin Fundația <<Bethlen Gábor>> (Principele Transilvaniei 1613-1629, si Regele Ungariei 1620-1621). Astfel, UCDMR a cumpărat un patrimoniu de pe strada Magnoliei, teren aflat în vecinătatea Bisericii Reformate de pe spl. Coriolan Brediceanu, unde a renovat și amenajat p creșă pentru grupa mare, cu o capacitate de 9-10 copii”, explică Zoltán Gáll, preotul Bisericii Reformate din Lugoj.

Creșa a fost amenajată și predată în toamna anului 2019, însă avizele și autorizațiile au sosit cu întârziere, mai ales din cauza pandemiei de coronavirus. Din fericire, instituția a putut fi deschisă la începutul anului în curs, în luna ianuarie. În primul an, creșa, care a primit numele ”Csillagvirág” (Floare de Stea), funcționează în regim privat, cu finanțare din fondul Fundației ” Bethlen Gábor ”, administrată de UCDMR.

”Obiectivul acestei instituții antepreșcolare este să asigurăm familiilor tinere, și astfel comunității noastre, un ajutor în educarea copiilor, să le oferim mamelor posibilitatea de a se întoarce la muncă, imediat după concediul de maternitate. Totodată, dorim să sprijinim învățământul în limba noastră maternă, pe care mulți maghiari lugojeni regretă că nu au avut posibilitatea să o învețe la vârstă fragedă”, adaugă pr. Zoltán Gáll

Creșa dispune de o serie de dotări moderne, care să le facă micuților șederea cât mai plăcută, dar și de personal specializat. Înscrierile se fac la biroul parohial reformat, pe tot parcursul anului, în funcție de locurile disponibile.

 

Articolul [FOTO] Oraș multicultural! Creșa cu predare în limba maghiară din Lugoj a fost inaugurată apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*