[FOTO] Orașul Jazz! De la Los Angeles, la Belgrad și Lugoj

Trei formații de facturi foarte diferite, dar având ca numitor comun incontestabila valoare artistică, au încântat publicul lugojean în seara a doua a festivalului internațional ”Orașul Jazz”. 

Primii au intrat în scenă timișorenii de la Horia Făgărășanu Band, trupa maestrului pianist, profesorul Horia Făgărășanu, care a pus în valoare calitățile vocale ale solistei Beatrix Imre, alături de chitaristul Ionuț Dorobanțu, bassistul Radoje Panic și Mirel Butoi, la baterie. 

A urmat o excelentă formație alcătuită din trei chitariști recunoscuți pe plan național. Unul dintre ei, Nicu Patoi, a mai fost la Lugoj de cinci ori, în diferite formule (de două ori alături de Berti Barbera) și a mărturist că, pentru el, fiecare întâlnire cu publicul lugojean este o bucurie. Împreună cu Florin Giuglea și Cezar Popescu, au oferit un concert de zile mari, care a condus pe cei prezenți prin istoria muzicii, de la blues și Robert Johnson, la ”Interstellarul” pianistului Hans Zimmer. 

La un moment dat, cei trei s-au despărțit și au apărut fiecare în postură solo, cu câte o piesă instrumentală. Nicu Patoi a oferit o piesă în primă audiție publicului festivalului – compoziția proprie ”Soul of the Crystal”. 

Un alt moment gustat și aplaudat de public a fost la piesa finală, ”Come together… right now”. Simțind momentul, Johnny Bota s-a alăturat spontan trio-ului bucureșean în mijlocul piesei, punctând acordurile cheie cu contrabasul. 

Prezență în premieră absolută la Lugoj

Prezentatorul serii, jurnalistul media timișorean Mimo Obradov, a introdus apoi în scenă invitații din Belgrad, trupa Mike Krstic Quartett, aflată în premieră absolută la Lugoj.

”Este o trupă care ne aduce jazz adevărat, jazz clasic, bazat pe bibop, interpretat la un standard foarte înalt. Veteranul Mike Krstic este la pian, și este un Boss nu numai pentru că pianul se numește Bossendorfer, ci pentru că este un lider – the best piano and the best piano player. El a scris o istorie a jazz-ului și a înființat numeroase festivaluri de profil, inclusiv cele de la Belgrad și Panciova, care și acum aduc nume extraordinare de peste hotare. A venit alături de fiul său, Mihailo Krstic, care trăiește la Los Angeles. Este un muzician extrem de versatil, ca instrumentist, dar și compozitor de muzică de film, la Warner Brothers, sau pentru televiziune. Cântă la toate instrumentele cu corzi și la cele cu clape. Să-i aplaudăm!”, a spus Obradov.

Toți cei prezenți au remarcat potențialul de creștere al festivalului, care deja a lăsat o impresie frumoasă participanților. Ar mai fi de remarcat atmosfera relaxată, civilizată și mai ales (spre deosebire de alți ani) curățenia desăvârșită rămasă la finalul spectacolelor. Practic, nicio hârtie pe jos după primele două seri.

Duminică, festivalul va fi reluat de la ora 18, cu emblematica trupă timișoreană Bega Blues Band, în deschidere.

Articolul [FOTO] Orașul Jazz! De la Los Angeles, la Belgrad și Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*