[FOTO] Premii pentru ambasadorii culturali ai Lugojului, la Festivalul Național de Poezie ”Gheorghe Azap”

Pandemia de coronavirus a afectat, inevitabil, și domeniul cultural. Cu toate acestea, premiile pentru reprezentanții de seamă ai culturii lugojene continuă să curgă.

Recent, la Oravița a avut loc Festivalul Național de Poezie ”Gheorghe Azap”, organizat de Clubul Mitteleuropa, Asociația Speologică ”Speo-Caraș”, revista de cultură europeană ”Arte”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, filiala Timișoara, Ordinul Teuton al României, Cenaclul de Literatură și Arte ”Gheorghe Azap – Mihai Moldovan” și revistele ”Teutonica” (București), ”Arcadia” (Anina”, ”Speo-Caraș”, ”Oravița”, ”Foaia Oraviței” și ”Carașul”. La eveniment Lugojul a fost reprezentat de poetele și actrițele Maria Rogobete și Loredana Lupescu.
Oamenii iubitori de cultură care au răspuns invitației lui Ionel Bota au avut parte de două zile de literatură, arte și speologie, într-o atmosferă caldă și prietenească, pe fundalul unui recital folk susținut de cantautorul reșițean Cristian Buică.

”Gazda primei zile, la Vila Marta, pe Dealul Corcana din Oravița, a fost Marta Bosică, descendenta familiei Iana, cu rădăcini în familii cneziale medievale cărășene. A doua zi am petrecut-o în preajma Muntelui Rol, Ciclova Montană, înălțime pe care mulți istorici specializați în istoria civilizației daco-getice o consideră o posibilă variantă a muntelui sfânt al dacilor, Kogaionon. În apropiere, urme ale vechiului drum roman, varianta drumului principal Lederata-Tibiscum, varianta incluzând traseul spre minele de aur, argint, aramă de la Ciclova Montană, apoi spre cetatea dacică Arcidava și ulterior castrul roman Arcidava, localitatea Vărădia, de astăzi, Erdsomlyo, în evul mediu, așezare amintită de Nicolaus Olahus. În pădurile din preajma Rolului, Iancu de Hunedoara, cu sprijinul cavalerilor teutoni, instruia unitățile sale militare, în perioada luptelor cu turcii, la Dunăre, 1438-1441 și 1456-1457. A fost vizitată peștera Sfânta Elena, într-o zonă carstică și micul platou studiat de George Vâlsan și studenții săi, în 1924-1925, apoi de geograful Ion Simionescu, în 1938. Între 1858-1871, locul era parte din locurile de popas tainic al cetei de haiduci ai lui Adam Neamțu”, explică prof. istoric Ionel Bota, unul dintre organizatorii festivalului.

În cadrul evenimentului cele două lugojence, Maria Rogobete, recent acceptată ca membru al Uniunii Ziariștilor din România, și Loredana Lupescu au fost premiate.

Reprezentante de seamă ale ramurii culturale a Lugojului, cele două poete și actrițe au fost distinse cu Premiul Național de Poezie ”Gheorghe Azap”. Totodată, Loredana Lupescu a obținut și Premiul pentru debut ”Vlad Ardelean”.

”Mulțumesc oamenilor iubitori de cultură din Oravița, mulțumesc pentru zilele încărcate cu poezie, mulțumesc pentru locurile frumoase pe care le-am vizitat, mulțumesc pentru căldură și prietenie! Timpul are nevoie de versuri, altfel s-ar pierde în inimi înghețate”, spune Maria Rogobete.

Premii onorante au revenit și Școlii de Arte ”Remus Tașcău” din Lugoj, reprezentată prin prof. dir. Loredana Lupescu.

Instituția a primit Diploma de Excelență și titlul de Partener de Încredere al Ordinului Teuton, pentru întreaga și neîntrerupta activitate în dezvoltarea și promovarea marilor valori ale culturii românești, dar și Premiul de Poezie ”Gheorghe Azap”

Articolul [FOTO] Premii pentru ambasadorii culturali ai Lugojului, la Festivalul Național de Poezie ”Gheorghe Azap” apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*