[FOTO] Prim pas! Administrația lugojeană a dat startul lucrărilor de igienizare pe Insula Cotu Mic

Insula din cartierul Cotu Mic oferea până zilele trecute un peisaj sinistru. Puternic afectată de inundațiile de anul trecut, baza de agrement va căpăta o nouă înfățișare, odată ce lucrările de reabilitare inițiate de municipalitate se vor finaliza.
La începutul acestei luni, semnalam în unul dintre numerele săptă­mâ­na­lului Redeșteptarea faptul că in­sula din cartierul Cotu Mic se află într-o stare deplorabilă.

La inundațiile din luna iunie a anului trecut, apele Timișului, ajunse atunci la o cotă istorică, au acoperit și au distrus totul în cale: terenurile de tenis și baschet, racordul electric, gardul împrejmuitor, vestiare, grupuri sanitare, magazii, barul și terasa bazei.

Zona a fost invadată de lemne și deșeuri a­du­se de ape. Sute de arbori și crengi au acoperit o mare parte din pe­ri­metrul insulei, iar clădirile existente sunt în prezent într-o avansată stare de degradare. Reabilitarea insulei din cartierul Cotu Mic a intrat pe lista de priorități a Primăriei Municipiului Lugoj.

”Vom tăia doar copacii bătrâni și uscați. Vegetația urmează să fie cu­ră­țată prin focuri mici, controlate, însă numai după obținerea tuturor avizelor de mediu necesare. Lemnul rezultat din tăierea copacilor va fi depozitat și odată ce va scădea ni­velul râului Timiș, acesta va fi transportat și alocat spre utilizare insti­tu­țiilor din subordinea Primăriei, dar și familiilor nevoiașe”, a declarat Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Concurs internațional de soluții

Lucrările de igienizare au început, iar reacția lugojenilor este una pozitivă, mare parte dintre cetățenii orașului fiind de părere că locația este una cu un potențial uriaș, dacă municipalitatea va decide să investească sumele necesare.

”Primul pas pe care îl vom face va fi un concurs internațional de soluții cu privire la destinația pe care o putem da insulei Cotu Mic. Vom selecta o societate specializată, o universitate sau un ONG, încă nu știm, ne vom consulta cu ordinul Arhitecților din România, care să gestioneze desfășurarea acestui concurs internațional de soluții, urmând ca apoi să accesăm fonduri europene pentru amenajarea ei. Există linii de finanțare disponibile pentru astfel de activități. Intenționăm ca în acest proiect să includem și refacerea ștrandului de pe insulă, în condițiile în care aici e o zonă inundabilă. Am trecut și la procedurile de actualizare a datelor cadastrale. Am început să facem măsurări cu privire la suprafața insulei și la limitele ei. În paralel, am demarat și procedura de curățare, efectiv pentru înlăturarea urmărilor inundațiilor de anul trecut, pentru că nu s-a făcut nicio curățenie pe insulă. Colegii de la sere și spații verzi lucrează deja de două zile acolo. Trebuie să redăm un aspect normal, plăcut, chiar dacă nu va fi decât un simplu loc de promenadă, până îi vom schimba total înfățișarea și îi vom da o utilitate cât mai lar­gă”, a spus primarul Claudiu Buciu.

Intervenții costisitoare

Municipalitatea a anunțat că intenționează să recupereze și să repună în funcțiune și facilitățile de agrement acvatic și sportiv de pe insula din Cotu-Mic. Pentru ca reabilitarea acestora să se materializeze și lucrările viitoare să nu fie din nou distruse de potențiale inundații viitoare, prioritară este refacerea digului de apărare al insulei, care a suferit daune majore în 2020. Primarul orașului, Claudiu Buciu, este de părere că pentru refacerea digului este necesară obținerea unor fonduri guvernamentale, adresând deja o solicitare în acest sens.

”Am fost la București săptă­mânile trecute și am discutat posibilitatea ca Apele Române să intervină și să repare digul de apărare al insulei. Din păcate, răspunsul nu a fost unul încurajator, în sensul că Apele Române nu pot interveni, pentru că insula nu este proprietatea dânșilor. Atunci, va trebui noi să facem aceste intervenții, care sunt extrem de costisitoare. Am vorbit cu cei de la Sindicatul Meridian. Le-am atras atenția că trebuie să se îndrepte împotriva fostului chiriaș, care a intervenit în mod ilegal și care a distrus, practic, acest sistem de apărare a insulei. Dacă dânșii nu o vor face, noi ne vom îndrepta împotriva Sindicatului Meridian, pentru că lucrurile nu pot rămâne așa. Există un responsabil pentru toată această situație. Nu inundațiile au adus insula în această stare”, a concluzionat edilul șef.

Articolul [FOTO] Prim pas! Administrația lugojeană a dat startul lucrărilor de igienizare pe Insula Cotu Mic apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*