[FOTO] Reprezentante ale culturii lugojene, prezente la Bocșa la evenimentul In memoriam Tata Oancea – 140

Eveniment cultural cu o deosebită încărcătură emoțională, In memoriam Tata Oancea – 140 a avut loc la începutul lunii septembrie, la Bocșa.
Anul acesta, la data de 29 august s-au împlinit 140 de ani de la nașterea acestui poet popular, sculptor, dar și cercetător al tradițiilor populare, care a marcat pentru totdeauna destinul cultural al orașului Bocșa.

Prezente la eveniment, alături de numeroși oameni de seamă ai Banatului, au fost și lugojencele Maria Rogobete și Loredana Lupescu, ambasadori culturali ai urbei de pe Timiș.

Manifestarea a debutat la ora 9, la Biserica Vasiova ”Întâmpinarea Ierarhului”, iar de la ora 9.30 a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească. De la ora 12.15 cei prezenți au avut prilejul să asculte un program de pricesne, interpretate de îndrăgita Valeria Arnăutu.

A urmat o frumoasă procesiune spre cimitirul din Bocșa Vasiova unde s- a săvârșit o slujbă de pomenire în fața mormântului poetului popular Tata Oancea. După amiaza a fost rezervată pentru proiecția de film ”Tata Oancea” și prezentarea seriei editoriale realizate de Vasile Bogdan și Gheorghe Jurma, intitulată ”Eu, Don Quijote al Banatului – Fantastica viață a lui Tata Oancea”.

”A fost un eveniment de suflet atât pentru bocșeni, cât și pentru noi, invitații. Tata Oancea, pe numele său Petru Encovetti Oance, a pus o cărămidă la dezvoltarea culturii în acest oraș cu tei și oameni frumoși, poeziile sale aduc bucurie în sufletele oamenilor. Acest țăran condeier, sculptor, rămâne pentru totdeauna viu în inimile celor care își duc viața aici, în frumosul oraș Bocșa. O felicit pe doamna manager Gabriela Șerban, îl felicit pe domnul primar Mirel Patriciu Pascu,  dar și pe preotul paroh Daniel Crecan, pentru desfășurarea acestui eveniment. Am avut ocazia să ascult o voce divină care a răsunat în Biserica Vasiova, parcă și îngerii cântau în cor – era vocea doamnei Valeria Arnăutu. Totodată, am avut bucuria să particip la Sfânta liturghie, unde PS Episcopul Caransebeșului a vorbit atât de frumos despre Tata Oancea și nu numai, apoi prezentarea cărții “Eu, Don Quijote al Banatului – Fantastica viață a lui Tata Oancea”, iar purificarea sufletului a venit de la recitalul de poezie susținut de membrii Centrului Catehetic “Vasiova”, îmbrăcați în costume populare. Acești copii au dat strălucire evenimentului”, a declarat Maria Rogobete.

Cele două lugojence prezente la Bocșa, Loredana Lupescu și Maria Rogobete, au fost răsplătite cu diplome de excelență, în semn de prețuire și recunoștință.

Articolul [FOTO] Reprezentante ale culturii lugojene, prezente la Bocșa la evenimentul In memoriam Tata Oancea – 140 apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*