[FOTO] Scăiuș 2020 – speranță în vremuri de restriște

Pandemia și ploaia în rafale au subțiat rândurile pelerinilor participanți la tradiționalul pelerinaj de toamnă de la Scăiuș. În aceste condiții, serviciul divin a fost oficiat exclusiv în biserica cea nouă a Sanctuarului Marian din localitate.

Dacă anii trecuți erau prezenți în medie cam 300 de participanți, anul acesta au venit aproximativ 40 de persoane, majoritatea sosite cu automobile proprii, în condițiile în care episcopia Lugojului nu a mai pus la dispoziție autocare. În spațiul dalat din fața bisericii au fost aliniate scaune, dar nu au putut fi folosite, din cauza ploii persistente. Enoriașii au purtat măști, iar distanțarea s-a păstrat pe cât posibil, unii preferând să se reculeagă, în liniște, în vechea bisericuță situată pe același platou, sau să aprindă o lumânare pentru cei aflați în viață sau trecuți în veșnicie.

Sfânta Liturghie a fost oficiată, începând cu ora 10.30, de PSS Călin Ioan Bot, noul Episcop auxiliar de Lugoj, pr. Raimondo Mario Rupp, absolvent al Pontificia Università della Santa Croce din Roma și Ilie Iulian Hasciar, preotul paroh greco – catolic din Scăiuș. Răspunsurile ectenice au fost date de Corul Catedralei ”Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj, condus de profesoara Olimpia Drăgan.

În predica sa, episcopul auxiliar de Lugoj a ales ca temă lacrimile – de tristețe sau de bucurie, și semnificația lor în raport cu Divinitatea. După cum se știe, icoana Maicii Domnului de la Scăiuș (Eparhia de Lugoj) a lăcrimat de două ori , la 30 septembrie și 15 octombrie 1934.

Credincioșii greco-catolici dedică anual trei pelerinaje Sfintei Fecioare Maria – două la Scăiuș, de toamnă și de vară (la 15 august) și unul la Basilica Sfânta Maria Radna.

Articolul [FOTO] Scăiuș 2020 – speranță în vremuri de restriște apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*