FOTO & VIDEO | Retrăim zilele de meci de la EURO U21: Germania – România, semifinala în care i-am speriat pe nemți

Povestea tricolorilor U21 la Campionatul European din Italia și San Marino s-a încheiat într-o toridă zi de vară, pe 27 iunie 2019.

Retrăim împreună poate cea mai emoționantă zi de la turneul final, în care am trecut cu toții prin toate stările posibile: de la speranța de dinainte, la bucuria revenirii, de la dezamăgirea din final la mândria pe care am simțit-o când i-am aplaudat pe jucători atunci când aveau lacrimi în ochi.

Ne întoarcem astfel în timp. Bologna. Ziua semifinalei EURO U21.

● Înainte de a ne muta în orașul semifinalei cu Germania, am avut la Forli o ultimă zi de refacere după jocul cu Franța.

● Suntem în semifinala EURO! Parcă nu ne vine să credem! Dar performanța reprezintă rezultatul unui proces îndelungat. Iată câteva dintre dimensiunile succesului naționalei U21.

● Prezența în semifinale ne-a adus și calificarea la Jocurile Olimpice. Povestea, pe scurt, povestea celor 4 aventuri de până acum ale României la JO și CM de tineret.

JO 1924 – Franța
La numai doi ani de la debutul ca echipă națională de seniori, România participă la Jocurile Olimpice cu o echipă în care se regăseau Wetzer, Strock sau Guga. În competiția cu runde eliminatorii, am fost învinși clar din primul meci, 0-6 cu Olanda.

JO 1952 – Finlanda
Din nou format de tip runde eliminatorii, din nou am plecat acasă după primul meci. A fost 1-2 cu Ungaria, viitoarea câștigătoare a medaliei de aur, pentru echipa noastră din care făceau parte Voinescu, Zavoda, Ozon sau Petschovschi.

JO 1964 – Japonia
Peste 12 ani, ne-am bătut alături de alte 20 de echipe pentru cele 5 locuri rezervate Europei. În primul tur de calificare, am învins 3-2 în Danemarca, dar am pierdut cu același scor acasă, astfel că s-a jucat un meci pe teren neutru, la Torino, pe care l-am câștigat cu 2-1 în reprizele de prelungiri! Ulterior, am trecut de Bulgaria, 2-1 acasă și 1-0 în deplasare.
La Jocurile Olimpice, cu Silviu Ploeșteanu pe bancă și Datcu, Greavu, Hălmăgeanu, Coe, Pîrcălab sau Ienei pe teren, am terminat pe 2 într-o grupă cu Mexic (3-1), Germania (1-1) și Iran (1-0). În sferturi ne-a scos Ungaria, 0-2, care iarăși avea să câștige medalia de aur. Am terminat însă, în final, pe locul 5, după jocurile de clasament cu Ghana (4-2) și Iugoslavia (3-0).

CM U20 1981 – Australia
Singura noastră participare la un Mondial de tineret a venit după un tur preliminar cu Turcia, la nivel U18, 3-0 și 1-0. Această reprezentativă a intrat apoi într-o grupă de 4 pe care a terminat-o pe poziția secundă la Euro U18 din 1980, după 2-1 cu Finlanda, 0-1 cu Polonia și 1-0 cu RFG.
Astfel am ajuns la Mondialul australian, cu Rednic, Gabor sau Balint, pregătiți de Constantin Cernăianu. Și am trecut de o grupă infernală, după 1-1 cu Brazilia, 1-0 cu Coreea de Sud și 1-0 cu Italia! În sferturi am eliminat Uruguay, 2-1, și am fost opriți în semifinale de RFG, 0-1 în reprizele de prelungiri. Însă nu ne-am mulțumit cu puțin!
România a obținut medalia de bronz după 1-0 cu Anglia în finala mică, iar Romulus Gabor a fost ales cel mai bun jucător al turneului!

● Înaintea jocului cu Germania, tricolorii au avut parte de o surpriză. Au primit, cu emoție, insignele cu însemnele olimpice și tricolorul, în urma calificării la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

● Simona Halep a fost și ea cu ochii pe performanța României U21. Mesajul plin de încredere pe care l-a transmis campioana noastră la tenis.

● “Unitate, grup puternic, familie!”, așa descrie Cristian Manea atmosfera de la lotul U21 înaintea semifinalei cu Germania.

● O analiză interesantă înaintea duelului cu nemții. Din ce poziții au înscris cele mai ofensive formații de la EURO U21.

● Pregătiți de meci? Iată câteva dintre cele mai frumoase momente ale României și Germaniei la turneul final, înaintea semifinalei.

● Muzica îi ajută pe fotbaliști în momentele tensionate dinaintea partidelor. Iată cele mai ascultate melodii din cantonamentul de la EURO al ”Generației de fier”.

🎵 Sllash & Doppe – Aguella (Original Mix)
🎵 Offset – Clout ft. Cardi B
🎵 Mustard, Migos – Pure Water (Official Video
🎵 B.U.G. Mafia – Cât Poți Tu De Tare (feat. Bodo)
🎵 B.U.G. Mafia – Cu Tălpile Arse (feat. Jasmine)
🎵 Puya cu Ligia, Vescan și Mahia Beldo – Pagini de Istorie

● Germania este o forță fotbalistică și un adversar de top. Până la meciul cu noi, nemții U21:

  • S-au calificat la 10 din cele 15 turnee finale, au câștigat de două ori trofeul.
  • Au avut cel mai bun atac din preliminarii (medie de 3,3 goluri/meci), 15 marcatori diferiți.
  • Au avut medie de 7 cornere pe meci și 7,7 șuturi pe poartă.
  • La turneul final: 89% pase reușite, 54% posesie, cel mai bun atac – 10 goluri, golgheterul competiției – Waldschmidt – 5 goluri.
  • Au înregistrat doar 3 înfrângeri în ultimele 40 de partide, începând cu 2013.
  • Au în componență 4 campioni europeni U21 la ediția precedentă: Anton, Amiri, Dahoud, Oztunali.

● Condițiile meteo joacă un rol important: la ora de start a semifinalei au fost anunțate 41 de grade Celsius!

● Încă puțin până la startul semifinalei. Ce simțim că am câștigat și recâștigat până acum prin GENERAȚIA DE FIER.

● Echipa de start e aceeași din primele două partide la EURO #HaiRomania

● Începe semifinala EURO U21: Germania – România!

● Ce primă repriză! Am revenit prin ”dubla” lui Pușcaș! Și cât de aproape am fost de 3-1 pe final!

„Trupa lui Rădoi nu a părut impresionată de golul lui Amiri și a egalat rapid dintr-un penalty transformat de Pușcaș în fața lui Nubel. Au urmat câteva minute dificile pentru echipa lui Stefan Kuntz, perioada încheiată de pauza de hidratare. Presiunea României s-a reluat pe finalul reprizei, atunci când centrarea lui Ivan l-a găsit pe Pușcaș. În prelungiri, atacantul lui Palermo aproape a reușit hat-trick-ul perfect, dar ”capul” său a fost respins de Nubel” scriau jurnaliștii de la Bild.

● Încă o repriză și putem fi în finală!

Germania – România 4-2

Au marcat: Amiri (21, 90+4), Waldschmidt (52 – pen, 90) / Pușcaș (26 – pen., 43)
Cartonaș roșu: Alex Pașcanu (90+3)

GERMANIA: 1. Nübel – 3. Klostermann, 4. Tah (c), 5. Baumgartl, 14. Mittelstädt – 6. M. Eggestein (21. Maier 89) – 19. Neuhaus (9. L. Nmecha 79), 8. Dahoud (20. Koch 90+4), 7. Öztunali – 10. Waldschmidt, 18. Amiri. Selecționer: Stefan Kuntz
Rezerve: 12. Müller, 23. Schubert – 11. Richter, 13. J. Eggestein, 15. Anton, 16. Serdar, 17. Uduokhai, 22. Löwen

ROMÂNIA: 1. Radu (c) – 6. Manea, 5. Nedelcearu, 4. Pașcanu, 3. Ștefan – 21. Băluță, 17. Cicâldău (20. Ciobanu 69) – 8. Man, 10. Hagi, 19. Ivan (7. Coman 55) – 9. Pușcaș (11. Petre 87). Selecționer: Mirel Rădoi
Rezerve: 12. Căbuz, 23. Vlad – 2. Boboc, 13. Grigore, 14. Dragomir, 15. Ghiță, 16. Nedelcu, 18. Rus, 22. Olaru

● Aventura la EURO s-a încheiat în lacrimi. Dar sentimentul de dezamăgire a fost rapid înlocuit de cel de mândrie atunci când am privit înapoi întreg parcursul acestei generații de excepție. Felicitări, tricolori! Să ne bucurăm împreună și în viitorul apropiat!

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*