Freddy Stauber – două întâlniri cu publicul lugojean, ca muzician și… autor de carte

Freddy Stauber revine în Lugojul natal în dublă calitate, de muzician și autor de carte. Primul eveniment (recital și lansare de carte) a avut loc la English Pub – Art Club marți, 24 august de la ora 20. Cei care nu au putut fi prezenți, sunt invitați la Casa Bredicenilor, vineri 27 august, la un ”bis” al evenimentului, programat de la ora 19.30.

Despre cartea lui Freddy, intitulată  “Aș putea oare să devin muzician…?!” au vorbit profesoara Simona Avram și colegul nostru Cristian Ghinea, care a spus: ”Cartea nu se referă strict la tehnicile muzicale, deși autorul deține un studio performant de înregistrări – Joy Music din Ehningen, precum și o colecție de chitare care ar face invidios pe orice instrumentist. Autorul își declară din start intenția: ”ceea ce aș vrea eu să comunic este înțelegerea care este necesară pentru a urma calea de muzician”. De altfel, așa cum remarcam mai demult, Freddy Stauber a reușit ceea ce puțini artiști adevărați au fost în stare, și anume să păstreze echilibrul între familie (Freddy este căsătorit și are trei copii), carieră (a fost inginer la cunoscutul concern Daimler Benz, unde a fost premiat pentru un sistem inovator de sonorizare interioară a mașinilor Mercedes) și activitatea muzicală.

Cartea poate fi privită, din acest punct de vedere, ca un ghid de viață. Contrar viziunii că artistul este un ”boem”, Freddy Stauber le spune tinerilor care doresc să devină muzicieni că disciplina, rutina și ritmul repetițiilor, trebuie să facă parte din viața lor. Orice progres trebuie monitorizat și chiar înregistrat (slavă Domunlui, în ziua de azi sunt destul dispozitive performante audio – video). Primii pași pe calea însușirii acestei discipline muzicale i-a făcut la ”Conservatorul” din Lugoj (Școala Populară de Arte), unde a studiat acordeonul. Pentru motivare, autorul folosește citate din muzicieni celebri, în special chitariști, de la Jimi Hendrix și Carlos Santana, la Eric Clapton și Mark Knopfler”.

Prefața cărții aparține cunoscutului om de radio timișorean, Mimo Obradov.

Evenimentul a fost filmat de o echipă condusă de regizorul Sabin Dorohoi, cunoscut pentru producția sa, scurt metrajul ”Calea Dunării / The Way of Danube”, multiplu premiat pe plan internațional. Filmările fac parte din proiectul ”Artist – Emigrant”, care pune în valoare artiști lugojeni care s-au realizat peste hotare.

Recitalul muzical al lui Freddy Stauber a cuprins piese precum Running to the River, Blue Song, Vis de dor, Innocent, Yellow, Something special, La Luna, Summertime Blues, Electric Clock, Lugoj Blues, Viața-i o amintire, Help me make it, Soon will be happy, Song of a day         – ilustrând diferite etape ale creației sale muzicale, de la pop și rock, la folk și etno cu nuanță pishiedelic.

De săptămâna viitoare, cartea “Aș putea oare să devin muzician…?!” este disponibilă Biblioteca municipală Lugoj.

FOTO: Gabriel Brezeanu

Articolul Freddy Stauber – două întâlniri cu publicul lugojean, ca muzician și… autor de carte apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*