FRF-ul dă peste cap desfășurarea „Turneului de desemnare a campioanei județene”: Aradul trebuie să dea campioana până e 8 mai, din Liga 3-a nu se mai retrogradează direct!

Prin decizia de astăzi, Comitetului de Urgență al Federației Române de Fotbal dă peste cap desfășurarea „Turneului de desemnare a campioanei județene”. Competiția a debutat în județul Arad sâmbăta trecută cu 9 formații prezente la startși și conform calendarului stabilit inițial trebuia să se încheie pe 26 mai. Azi, de la Casa Fotbalului, Asociațiile Județene de Fotbal află că trebuie să comunice campioana sezonului până pe 8 mai, în așa fel încât pe 12 mai să înceapă primele baraje.

Reguli schimbate în timpul jocului

De ce baraje? Fiindcă tot federalii au decis azi că nu se va mai retrograda direct din Liga 3-a, ci pe bază de baraj cu campioanele județene, care, inițial, mai joacă și între ele o manșă. Pur și simplu la Casa Fotbalului se mai schimbă odată regulile în timpul jocului, după modelul play-offului ligii secunde cu înjumătățirea punctelor, la  care a participat și UTA în vara anului trecut.

În acest moment, în țară, doar AJF Arad a reluat competiția Ligii a 4-a, iar AJF Hunedoara e și ea pe punctul de a reporni-o pe cea „înghețată” în toamnă. Deci, doar două AJF-uri dintr-un total de 41, cărora li se adaugă și AMFB. Astfel că, jocurile de baraj între echipele din Liga 4 astăzi sunt un vis, fiindcă AJF-urile care nu vor relua competițiile și nu vor disputa un minim de șapte jocuri într-o lună nu au dreptul să desemneze o candidată la barajul de promovare. Sau poate mai face FRF încă un compromis și se va permite?!

Apar intermediarele la Arad?

Probabil, reprezentantele cluburilor din Liga 4-a Arad se vor întâlni de urgență în aceste zile pentru a stabili exact cum vor proceda pentru ca pe 8 mai să avem o campioană județeană. Dacă nu se reface sistemul competițional, cu două serii de exemplu, iar acest lucru e – teoretic – imposibil de refăcut din moment ce „Turneul de desemnare a campioanei județene” și-a consumat deja prima rundă, se va juca la foc continuu, cu trei etape intermediare. Rundele din timpul săptămânii nu sunt agreate, însă, de majoritatea combatantelor, căci jucătorii au și alte locuri de muncă și nu ar putea onora și meciurile din zilele de miercuri.

Cum se fac împerecherile la baraje…fără perechi?

Dar dacă – până la urmă – doar AJF Arad, AJF Hunedoara și AMF București vor avea o campioană, care vor fi criteriile de împerechere la baraje?  Doar nu are de gând FRF-ul să le pună pe cele trei să se dueleze între ele, iar câștigătoarea să joace cu cea mai slabă echipă din Liga 3-a dintre cele 100? Sunt situații stupide, căci unele formații, precum Fortuna Becicherecu Mic chiar și-a asumat retrogradarea pentru a avea loc în Liga 4-a Timiș, altfel  nu ar fi contat doar pe juniori de 16-17 ani!

În fine, vă redăm “Regulamentul privind organizarea și desfășurarea jocurilor de baraj pentru menținerea/promovarea în Liga 3, campionatul ediției 2021/2022” așa cum a fost elaborat de CEX:

Menţinerea/promovarea în Liga 3, ediţia 2021/2022, se va desfăşura în două etape:

  • Etapa I: tur preliminar pentru desemnarea campioanelor judeţene care vor participa la baraj (etapa a II-a). Data de desfăşurare este 12 mai 2021
  • Etapa a II-a: baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga 3, între echipele calificate din turul preliminar (etapa I) şi cele 21 de echipe care vor ocupa locurile retrogradabile (locurile 9-10 din fiecare serie plus cel mai slab loc 8 din cele zece serii) la finalul sezonului regular al competiţiei Liga 3, sezonul 2020-2021. Datele de desfăşurare ale celor două manşe sunt 16 şi 23 mai 2021.

Etapa I – procedură de desfăşurare

Dreptul de participare al echipelor din Liga a 4-a la barajul de menţinere/promovare se poate obține doar în situația în care cluburile respective vor participa la un sistem competițional de tip campionat cu un format de minim 4 echipe (care să înceapă şi să termine competiţia) şi un număr de minim 7 jocuri disputate de echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv.

Exemplu de sistem pe număr minim de echipe înscrise: campionat de patru echipe, cu meciuri tur-retur, care va genera un număr de şase meciuri pentru fiecare echipă participantă, urmat de o finală între primele două clasate. Astfel, echipa calificată/desemnată din partea judeţului respectiv va îndeplini condiţia de  minim şapte jocuri disputate.

Asociaţiile judeţene de fotbal, respectiv, AMFB, sunt obligate să comunice către Departamentul Competiţii al FRF, în scris, până la data de 8 mai 2021, ora 24:00, echipele calificate pentru a participa la jocurile de baraj şi să transmită copia Certificatului de Identitate Sportivă al acestora eliberat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

Cele 42 de echipe desemnate de AJF/AMFB vor fi împerecheate prin tragere la sorţi, fără a se ţine cont de criteriul geografic, pentru a disputa un tur preliminar constând într-un singur joc pe teren neutru (la o distanţă aproximativ egală între cele două echipe). Vor rezulta astfel 21 de echipe care se vor califica în Etapa a II-a.

În situaţia în care vor fi judeţe care nu vor putea îndeplini condiţiile minime de mai sus (minim patru echipe participante şi minim şapte meciuri disputate de echipa calificată/desemnată) şi implicit nu vor putea desemna o participantă la Etapa I a barajului de menţinere/promovare, numărul meciurilor din această etapă se va reduce conform următoarelor principii:

  • a) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mic sau egal cu 21, atunci turul preliminar nu se va mai disputa, urmând ca echipele desemnate să se califice direct în Etapa a II-a
  • b) dacă numărul de echipe desemnate de AJF/AMFB va fi mai mare de 21, dar mai mic de 42, prin tragere la sorţi se va stabili un număr de jocuri astfel încât să rezulte un număr de 21 de echipe calificate în Etapa a II-a.

De exemplu: dacă vor fi 32 de echipe, atunci se vor trage la sorţi 11 meciuri (22 de echipe vor fi împerecheate fără a se ţine cont de criteriul geografic), iar cele 10 echipe rămase în urnă se vor califica direct în Etapa a II-a, alături de cele 11 câştigătoare ale turului preliminar.

Etapa a II-a – procedură de desfăşurare

Prin tragere la sorţi, echipele calificate din turul preliminar vor întâlni în dublă manşă echipele de pe locurile retrogradabile din Liga 3, sezonul 2020-2021.

Dacă numărul echipelor calificate din turul preliminar este mai mic de 21, acestea vor întâlni, în dublă manşă, acelaşi număr de echipe de pe locurile retrogradabile din Liga 3, sezonul 2020-2021.

De exemplu: dacă vor fi 18 calificate, atunci ele se vor duela cu 18 echipe de pe locuri retrogradabile din Liga 3 (cele 10 ocupante ale ultimului loc din fiecare serie plus cele mai slabe 8 echipe de pe locul 9 din fiecare serie, desemnate pe baza punctelor acumulate în meciurile disputate cu locurile 1-8).

În Etapa I nu vor putea participa structurile sportive care nu dețin personalitate juridică și/sau Certificat de Identitate Sportivă eliberat de MTS.

0
0

Articolul FRF-ul dă peste cap desfășurarea „Turneului de desemnare a campioanei județene”: Aradul trebuie să dea campioana până e 8 mai, din Liga 3-a nu se mai retrogradează direct! apare prima dată în Sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*