Fruntași! O echipă de elevi brănișteni, pe primul loc la Concursul ecOprovocarea

Elevii liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște” au din nou motiv de sărbătoare, după ce au adjudecat locul I la Concursul ecOprovocarea, inițiat de organizația ViitorPlus, împreună cu mai mulți parteneri naționali. Liceenii lugojeni au participat la secțiunea Târguri de Economie circulară (adaptate, evident, contextului pandemic).

Programul ecOprovocarea are misiunea să motiveze și să îndrume tinerii, pentru a deveni lideri în domeniul protejării mediului. Astfel, elevii organizați în echipe, și-au ales un lider (profesor sau elev), au optat pentru o categorie de activități de mediu (reciclare, igienizare, plantare, târguri de economie circulară, grădini multifuncționale) și au intrat în competiție, iar fiecare element relevant din strategia lor de protecție a mediului a primit puncte, conform regulamentului concursului. În ceea ce privește economia circulară, secțiunea aleasă de elevii de la Braniște, aceasta presupune adoptarea unui comportament responsabil față de mediu, cu accent pe reutilizare și reciclare.

”Pentru acest proiect nu am utilizat doar produse pe care oamenii, în principiu, le-ar fi aruncat. Sunt și produse pe care aceștia nu mai vor să le folosească. Am avut inclusiv ceasuri, pe care elevii le-au colectat, bijuterii, echipamente electronice de la oameni care și-au permis să-și cumpere alte asemenea produse și, ca să nu le arunce la gunoi și pentru că există suficienți oameni care și-ar dori să folosească aceste produse, respectând principiile de economie circulară, brăniștenii s-au implicat să organizeze aceste târguri. Ne bucurăm pentru faptul că au fost apreciate inițiativele lor, mai ales în contextul pandemic, când nu puteai organiza efectiv un târg în forma obișnuită, dar puteai să te orientezi către acele persoane din comunitate despre care elevii știau că au nevoie de asemenea produse. Credem că, în fapt, comunitatea lugojeană are nevoie de proiecte, de tineri care să-și dorească ca acțiunea să nu fie doar una singulară, ci una de durată, care să se transforme într-un stil de viață, de comportament. Sunt foarte mândru de elevii mei și pentru rezultatul colegei mele. Este o confirmare a faptului că nu trebuie să te lauzi, ci trebuie să muncești ca să obții rezultatul pe care ți-l dorești”, a declarat prof. Cosmin Gheorghe, directorul Liceului Tehnologic ”Valeriu Braniște”.

Echipa câștigătorilor, constituită din elevii Răzvan Mirel Roșu, Naomi Nati, Ecaterina Cărășel și Andreea Stanciu, coordonați prof. Alina Voicu, primește drept răsplată pentru locul I prilejul de a participa la tabăra de leadership a organizației ViitorPlus, alături de partenerii săi naționali, în luna august a acestui an.

Concursul ecOprovocarea a ajuns în 350 de licee din 39 de județe (din cele 41 ale României), implicând peste 4.000 de elevi și profesori și beneficiari direcți (eco-ambasadori). Au fost colectate 608.537 kg de deșeuri reciclate, din 16 categorii diferite, s-au plantat 177.910 puieți, iar din areale naturale au fost colectați 8.012 saci de deșeuri. În cadrul târgurilor de resurse, 22.051 obiecte folosite au fost donate, în loc să fie aruncate la gunoi.

Articolul Fruntași! O echipă de elevi brănișteni, pe primul loc la Concursul ecOprovocarea apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*