Gabriel Zetea: ”Întregul sistem de asistență socială din România riscă să intre în blocaj din cauza indiferenței Guvernului”

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a arătat că, în baza celei mai recente rectificări bugetare realizate de Guvernul României, alocările către autoritățile locale sunt mult sub nivelul necesar, cel mai afectat domeniu fiind cel de asistență socială. Consiliul Județean Maramureș este direct afectat de problemele din sistemul de asistență socială, întrucât atât Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, instituție din subordine, cât și administrațiile locale din județ se confruntă cu grave probleme financiare, pe care, până în prezent, administrația județeană a încercat să le soluționeze din resurse proprii.

„La începutul anului am atras atenția că nu dispunem de resursele financiare pentru buna funcționare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș. Prin Legea bugetului de stat s-au alocat banii pentru două luni de zile, mai exact 14 milioane de lei, în condițiile în care necesarul lunar pentru funcționarea acestui sistem este de 7 milioane lei. Restul alocărilor, până în luna în curs, au fost majoritatea ale Consiliului Județean Maramureș, din resurse care erau destinate pentru investiții. Se pare că Guvernul României își dorește cu tot dinadinsul ca banii de investiții să fie folosiți exclusiv pentru plata cheltuielilor de funcționare. Această situație nu afectează doar Consiliul Județean, ci fiecare administrație locală. Sunt primării care au restanțe de mai bine de trei luni de zile la plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap”, a explicat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Șeful administraței județene a mai precizat că bătaia de joc la adresa celor mai defavorizate persoane din România trebuie să înceteze și că Guvernul României trebuie să răspundă în cel mai scurt timp acestui strigăt de ajutor, în caz contrar riscând blocarea întregului sistem de asistență socială. „Se întâmplă lucruri inacceptabile și vorbim despre cele mai defavorizate persoane din România. Fie că vorbim despre seniori, copii sau persoane cu handicap, vorbim despre semeni de-ai noștri care depind de serviciile de asistență socială. Astăzi, România își bate joc de aceste persoane, nealocând banii necesari. Voi trimite în continuare solicitări de sprijin și voi discuta cu sindicatele pentru a evita protestele în stradă, dar aștept soluții financiare pentru că, altfel, întreg sistemul de asistență socială din România se va bloca. E un strigăt de ajutor pe care l-am lansat aproape în fiecare ședință de Consiliu Județean și sper ca guvernanții de la București să se trezească și înțeleagă că județele României nu trebuie să stea cu mâna întinsă la un guvern centralist. Avem drepturile noastre și ele trebuie respectate. În acest moment ne aflăm într-o situație aproape fără ieșire, un lucru care nu s-a mai întâmplat sub acest mandat”, a concluzionat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*