Gata cu visele lui Boldea! Podul de Fier rămâne unul singur și monument istoric, pe deasupra

Claudiu BuciuUn verdict neașteptat pune punct disputelor asupra soartei Podului de Fier din municipiul Lugoj.

La inițiativa unei organizații de patrimoniu din Timișoara, bătrâna punte dintre Lugojul Român și cel German, care apare și pe stema orașului, devine monument istoric cu acte în regulă.

”Podul de Fier din Lugoj a fost clasat ca monument istoric. După cele trei decenii, în care administrația locală a ignorat patrimoniul arhitectural al orașului Lugoj, încurajând mutilarea, demolarea și înstrăinarea clădirilor cu valoare istorică (Casa Porumb, Clubul Copiilor, Prefectura veche), astăzi asistăm la o primă reușită prin declararea Podului de Fier monument istoric. Cererea de clasare în regim de urgentă a podului, înaintată Direcției de Ccultură Județene Timiș de către Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei – căreia îi mulțumim pe această cale – a fost aprobată. Urmează să fie redactat dosarul de clasare pentru finalizarea procesului”, și-a exprimat satisfacția muzeograful Oliviu Gaidoș, de la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din Lugoj.

Desigur, clasarea respectivă implică și anularea proiectului unui pod paralel cu vechiul pod emblematic pentru Lugoj și inaugurat în luna august a anului 1902. Acest proiect a fost enunțat în numeroase rânduri de către actualul edil al municipiului, fiind elaborate și proiecte în acest sens.
Articolul Gata cu visele lui Boldea! Podul de Fier rămâne unul singur și monument istoric, pe deasupra apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*