Gimnastele labile psihic, așa cum le făcea Stoica, au luat Bacul!

În aceste zile, am avut bucuria să descopăr că Andreea Munteanu și Paula Tudorache, două din gimnastele care au făcut parte din lotul olimpic de gimnastică, 2013-2015, au luat examenul de Bacalaureat și se gândesc să meargă la facultate.

”Sunt o mamă fericită – în această vară, cele două fete ale mele, Andreea și Adelina, au trecut cu brio examenul de Bacalaureat, ba chiar au dobândit și carnetele de conducere, Categoria B, iar acum, firește, trebuie să le iau mașină la amândouă. Și Andreea, și Adelina își continuă drumul și merg la Cluj, la facultate”, ne spunea Dana Munteanu, mama celor două fete. Să spunem că și Adelina Munteanu a făcut gimnastică, dar se vorbește că n-a fost pe placul cuplului Bellu-Bitang, ca să ajungă și ea în lotul olimpic. În ceea ce o privește pe Andreea, ea a trăit o adevărată dramă la Izvorani, chiar dacă lumea gimnasticii o iubea și o prețuia foarte mult, văzând în ea viitorul gimnasticii românești. Și Andreea a-nceput să se afirme încă de la junioare – în 2012 s-a întors cu trei medalii de la Europenele de la Bruxelles, Belgia: bronz cu echipa, argint în concursul individual de la bârnă și încă un bronz la sol.

Ajunsă la lotul de la Izvorani, în decembrie 2012, Andreea avea să-și confirme valoarea și la senioare – dar ceva se schimbase în comportamentul ei, nu mai era așa sigură de mișcările de pe bârnă și avea fluctuații în reușita exercițiilor. A luat bronz la Cupa Mondială de la Cottbus, la bârnă, cu ratări mari la sol și bârnă: a câștigat aur la bârnă și bronz la sol, la Trofeul City of Jesolo, fiind singura medaliată, din cele trei românce participante, Stănilă și Zarzu. În 2014, la Campionatele Europene de la Sofia, Andreea a obținut un punctaj de excepție la bârnă, 14,933, ajutând echipa României să câștige aurul competiției. Un an mai târziu, Munteanu își arăta din nou măiestria, la Europenele de la Montpellier, Franța, câștigând aurul la aparatul ei preferat, bârna – eveniment petrecut în luna aprilie.

În discuția mea cu Stoica, Apolzan și Grigoraș, avută la sediul Federației de Gimnastica, în noiembrie 2016, am întrebat ce s-a întâmplat cu dubla medaliată cu aur la Europene, 2014 și 2015, Andreea Munteanu, de ce nu a participat la Mondialele de la Glasgow, care era criteriu de calificare la Olimpiada de la Rio, din 2016. Stoica mi-a răspuns cu tărie: ”Pe cine să bagi, domnule, păi fata aia nu se ținea pe picioare la încălzire, nu putea să facă cel mai simplu element, cum să intre în concurs. Am luat-o așa, să fie la număr”… Ce se întâmplase din aprilie, de la aurul european, și până în octombrie, când Andreea devenise incapabilă să-și susțină exercițiile, nu mi-au explicat federalii. Însă cineva a avut puterea să spună lucrurilor pe nume, iar acel cineva a fost gimnasta Asiana Peng, o altă sportivă umilită în lagărul de la Izvorani (citiți aici întreaga poveste a dublei campioane europene Andreea Munteanu http://www.ilfovsport.ro/gimnasta-andreea-munteanu-a-scapat-cu-viata-din-lagarul-de-la-izvorani-dar-a-ramas-cu-sechele/). Așa am aflat de umilințele suportate de Andreea, care, în loc de felicitări, a primit doar cuvinte jignitoare, din partea lui Sandu și a coordonatorului Bellu. Singurul care a felicitat-o a fost președintele țării, Klaus Iohannis, care a și trimis o scrisoare la Izvorani, dar care a fost ascunsă și găsită din întâmplare de campioana noastră.

O altă gimnastă pentru care ne bucurăm este Paula Tudorache, o tânără domnișoară, deja, frumoasă de pică, dată afară de Stoica, în decembrie 2015, pentru că sportiva era și ea era labilă psihic și nu rezistase tratamentelor inumane de la lot, având nevoie de un implant de cartilagiu. Paula a luat Bacalaureatul cu note mari, urmând să se înscrie la UNEFS, ori la sport, ori la kineto, după cum singură mi-a declarat. Am mai aflat de la frumoasa noastră fostă gimnastă, că după ce au dat-o afară de la lot, familia i-a plătit operația și nimeni de la Federație nu s-a mai interesat de starea ei de sănătate. A reușit, totuși să se adune și să revină pe covor, antrenându-se , până mai zilele trecute, la Clubul Dinamo (aici găsiți și povestea Paulei Tudorache, spusă de mama ei http://www.ilfovsport.ro/aceasta-nu-e-tara-lor/).

Pe lângă aceste două gimnaste care vor deveni viitoare studente, am mai aflat că și Asiana Peng, chinezoaica pentru care dragostea față de România este necondiționată, a terminat, în această vară, clasa a X-a cu nota 9,88, primind premiul întâi, pentru aceste realizări școlare. Și Asiana Peng face parte din gimnastele care aveau potențial, la convocarea pentru Izvorani, în decembrie 2012, ce avea un palmares de invidiat. Dar atmosfera insuportabilă de la lot, presiunile și umilințele zilnice, cât și neimplicarea corifeilor Bellu și Bitang, au făcut ca Asiana, ca și celelalte fete, să bată pasul pe loc, chiar dacă începutul de la Izvorani fusese unul promițător. În decembrie, 2015, și Asiana, ca și Tudorache, erau trecute, cu ușurință, pe linie moartă, de parcă Stoica și compania ar fi avut în rezervă alte 30-40 de gimnaste gata să suplinească lotul pierdut, ucis și îngropat din rea voință, din neimplicare, din lipsă de profesionalism. Cum să pierzi gimnaste cu 9-10 ani de practică, la nivel înalt, fete care doar un pic șlefuite ar fi putut să aducă multe succese sportului românesc.

Din păcate, aceste nenorociri făcute de Bellu și Bitang, cu ajutorul marionetelor Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu, cu toții girați de trio-ul federal Stoica-Apolzan-Grigoraș, n-au fost analizate și sancționate sub nicio formă de Ministerul Tineretului și Sportului, condus, la acea vreme, de Elisabeta Lipă, sau de COSR, comandat de Alin Petrache. Firesc, aș putea spune, pentru că erau cu toții în aceeași clică de cheltuitori ai banului public, fără discernământ și fără să dea socoteală cuiva. Din păcate, dezastrul este continuat la Deva, de către Forminte și ceilalți antrenori, loc de unde gimnastele au început să plece prin alte zări ale lumii, nemaiputând suporta regimul neprofesionist din fosta Fabrică de medalii. (Ionel Pană)

paula paula2

asi1 asi2

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*