Gimnastica românească este undeva prin lumea a III-a!

Se-ntâmplă în orice ramură sportivă să existe o perioadă mai puțin fastă, în care ori se schimbă generațiile de sportivi, ba chiar există există probabilitatea ca nici antrenorii să nu mai fie conectați la ultimele tehnici moderne de instruire și sunt schimbați, și cauzele pot fi multiple. Dar imediat se iau măsuri, se caută drumul cel bun și totul revine pe făgașul normal al performanței. Gimnastica românească iese din tipare și, de mai bine de șase ani, continua să coboare pe scara contraperformanței, și la masculin, și la feminin – deja suntem în întuneric, dar mai grav este faptul că nimeni, dar absolut nimeni, nu încearcă să găsească o lumină călăuzitoare, doar se acceptă această stare și atât: nu se schimbă antrenori, nu se fac concursuri de ocupare a posturilor, nu se modifică strategii, nimic, nimic, doar se cheltuie bani…

După ratarea istorică de la Olimpiada din 2016, când echipa feminină de gimnastică (ciclul olimpic 2013-2016) a stat acasă, după 40 de ani de participări neîntrerupte, nu s-a făcut nicio analiză pertinentă a acestui eșec, nici la Federația de specialitate, nici la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), nici la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR). Antrenorii care au pregătit lotul la Izvorani, Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu, n-au fost luați la întrebări, chiar dacă ei sunt principalii vinovați; coordonatorii Bellu și Bitang s-au victimizat, jucându-se cu demisiile și cerând să fie plătiți mai mult, ceea ce au și obținut, la finalul anului 2013 (câte 7.200 de lei fiecare); fosta șefă a MTS, Elisabeta Lipă, a strigat doar în gura mare: ”Le-am dat tuturor și pe nas, și pe gură, pentru a face performanță”, semn că împărțirea bugetelor s-a făcut nu pe proiecte realizabile, ci anapoda; și ne oprim și la COSR, unul din principalii finanțatori ai lotului olimpic de gimnastică, alături de MTS, și spunem că nici președintele de atunci, Alin Petrache, n-a întrebat nici măcar pe ce s-au cheltuit banii dați de instituția pe care o conduce, dar a avut grijă să bage COSR-ul într-un scandal cât casa, și vorbim de afaceri necurate cu echipamentele delegației olimpice, șmenuri din care ”deștepții” au câștigat mii de euro, iar proștii așteaptă și acum rezultatele anchetei.

Și totuși, o analiză s-a făcut, fostul președinte al Federației de Gimnastică, Adrian Stoica, a ajuns la concluzia că generația de sportive 2013-2016 a fost cea mai slabă din istorie, în care fetele erau extrem de labile psihic – un mare mincinos acest Stoica, un oportunist (din păcate, Stoica mai suge și astăzi din seva gimnasticii, fiind președinte de onoare), care a jignit o generație de gimnaste de mare perspectivă fete chemate la lotul olimpic datorită performanțelor obținute până atunci, în campionatele interne și chiar internaționale. Toate aveau un CV bine conturat, cele mai multe fiind gimnaste capabile să lucreze la patru aparate – le mai trebuia ceva încredere, mai aveanu nevoie să fie un pic șlefuite, pentru ca strălucirea lor pe podiumul de concurs să fie mai vizibilă. Dar se pare că nici Popa, nici Coroiu sau Sandu nu s-au priceput la așa ceva (susțin că cei trei sunt cei mai plafonați antrenori din gimnastica românească!), iar Bellu și Bitang au fost interesația doar să încaseze bani, cât mai mulți bani, fără să contorizeze progresul de la lotul național…

În aceste zile, la Baku, în Azerbadjan, se desfășoară Cupa Mondială de gimnastică, urmează încă o astfel de competiție, în perioada 20-23 martie, ce va avea loc la Doha, în Qatar – două examene la care participă cei mai buni sportivi, fete și băieți, de pe Bătrânul Continent. Sunt teste excelente de verificare, în vederea unei cât mai bune comportări la Campionatul European de la Szczecin, din Polonia, din luna aprilie (10-14). Din păcate, la Baku avem doar doi băieți, pe Drăgulescu și pe Bățagă, gimnaști care au ratat, deja, intrarea în finalele pe aparate la sol, Drăgulescu locul26, și sărituri, tot Drăgulescu locul 10, fiind desemnat ca rezerva a 2-a; apoi la inele, Bățagă locul 21, și cal cu mânere, același Bățagă, locul 26. Era înscrisă și Denisa Golgotă, dar Federația a decis să n-o mai trimită, pentru că are ceva problem de sănătate. Iar alți sportivi se pare că nu mai avem, nici la feminin, nici la masculin, să-i încercăm în astfel de competiții interesante. Ba avem, pe site-ul Campionatelor Europene deja s-au afișat gimnastele înscrise, iar România le-a nominalizat pe Denisa Golgotă, Nica Ivănuș și Carmen Ghiciuc. Sunt sportive cu puține concursuri de pregătire, nimeni nu le știe exercițiile, cât de bine sunt primite de arbitre și ce impresie fac – o politică falimentară a Federației. Andreea Răducan, înlocuitoarea lui Stoica, de doi ani, iese mereu și spune că ar trebui pus lacătul la Federație, dar n-o poate face. Da, de ce nu?

Gimnastica românească a ajuns în lumea a III-a, fără ca cineva să oprească acest declin. Nici măcar actualul ministrul al Sportului, Constantin Bogdan Matei, protagonistul unei întâmplări hilare, chiar în relația cu oamenii din gimnastică – el a ajuns la Deva, la Sala unde sepregătesc loturile naționale, dar n-a intrat ca să nu deranjeze orele de antrenament. A ținut, însă, să-l asigure pe antrenorul coordonator, Nicolae Forminte, că finanțarea lotului este bună și nu sunt piedici în cheltuirea banului.

Păi bine, mă, domnule ministru, dacă ești om de sport ar fi trebuit să știi starea jalnică în care se află gimnastica românească, coordonată de un looser care se numește Nicolae Forminte. În loc să-l iei la întrebări, să afli de ce gimnastica se duce pe toboggan, tu nu vrei să deranjezi, ba mai mult spui că Forminte are idei bune pentru a realiza marea performanță – pe bune? Iar finanțarea, dacă nu știai, nu o asiguri tu, din portofelul propriu, o asigură contribuabilii și poate că ar fi și ei îndreptățiți să afle cum se cheltuie banii lor. Și la fel de dezinteresați și superficiali ca tine s-au arătat și foștii ocupanți ai fotoliului ministerial Elisabeta Lipă și Marius Dunca, dacă este să mă refer doar la cei care au gestionat dezastrul de dinaintea și după Olimpiada de la Rio. Cu oameni ca ei, și ca tine, sportul românesc nu mai are niciun viitor, vom auzi din ce în ce mai puțin Imnul României, cântat în vreo mare arena sportivă, dar banii se cheltuie cu nesaț, dacă mă pot exprima așa. Eu tot mai sper că va veni și Ziua Judecății!

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*