Granit sau marmură: Diferențele semnificative dintre cele două materiale de construcții

Piatra naturală este absolut excepțională prin frumusețea ei, iar unicitatea modelelor o face cu adevărat specială. De aceea, nici nu este de mirare că piatra naturală, fie că vorbim despre granit sau marmură, este folosită la scară largă pentru a decora și amenaja diverse spații din locuințele noastre. Dar, care sunt diferențele dintre granit și marmură și cum am putea ști ce anume se potrivește cel mai bine caselor noastre? Iată o comparație defalcată a celor două materiale, astfel încât să putem elucida misterul.

Rezistența

Indiferent că este vorba despre granit sau despre marmură, din punct de vedere al rezistenței orice piatră naturală este perfectă. Din acest motiv, specialiștii în amenajări interioare atrag, adesea, atenția asupra faptului că, pentru un nivel de trafic, fie el și mediu, ar trebui folosite trepte din piatra naturala, spre exemplu, care nu se vor degrada și își vor păstra aspectul pentru foarte mult timp.

Piatra naturală oferă, însă, un avantaj pe care placările ceramice nu îl au. Plăcile de piatră naturală pot fi extrase dintr-o bucată, drept pentru care nu va fi nevoie de artificii la nivel de asigurare a rezistenței. Un blat de granit de 3 cm este total diferit față de un blat, cu aceeași grosime, dar din lemn. Chiar dacă greutatea unui produs din piatră naturală este mai mare, acest lucru se va vedea și în rezistența acestuia.

Totuși, la o analiză detaliată a rezistenței fiecărui tip de material în parte, vei constata că granitul are o rezistență superioară, cu mult mai bună, oarecum datorată și densității acestuia. În general, marmura este casantă și se ciobește relativ ușor, în vreme ce granitul rămâne intact, chiar și la solicitări mari.

Modelul

Un mod foarte eficient de a diferenția marmura de granit este să urmărești modelul celor două tipuri de pietre naturală. În vreme ce marmura prezintă modele dispuse pe lungime, sub forma venaturii unui arbore, neregulată, de altfel, granitul are un aspect mai pestriț și, adesea, mai plin de culoare. În general, granitul are o suprafață foarte aglomerată, cu multe puncte, lucru care ajută la diferențiere

Strălucirea

Una dintre diferențele dintre cele două materiale este legată de strălucire. Granitul prelucrat sub forma unor produse finite, precum glafurile, treptele sau blaturile, este foarte lucios. Marmura are și ea o strălucire aparte, însă, este mai puțin lucioasă decât granitul. În timp, această strălucire se mătuiește și mai mult, în vreme ce granitul rămâne intact, fără zgârieturi sau ciobituri.

Culoarea

În general, marmura iese în evidență prin nuanțele sale speciale de alb lăptos, cu ușoare irizații de bej sau maro, în funcție de punctul de extracție. Granitul are, însă, o plajă mai amplă de culori. De cele mai multe ori, punctele negre intercalate cu cele colorate oferă o pigmentare specială acestui tip de material, pe care nu ai cum sa o confunzi.

Sensibilitatea

În general, marmura este mult mai sensibilă decât granitul, iar acest lucru include chiar  și curățarea zilnică. Substanțele folosite pentru curățare sau micile accidente în bucătărie pot deteriora suprafețele din marmură, în vreme ce granitul nu are de suferit. Din acest motiv, cel mai adesea, granitul este folosit pentru blaturi în măcelării sau magazine alimentare, deoarece poate fi igienizat cu ușurință, fără teama ca acesta să nu pățească ceva.

Prețul

Poți distinge marmura de granit chiar și după preț, deoarece produsele din marmură au costuri ușor mai scăzute decât cele ale granitului. Acest lucru se întâmplă tocmai datorită proprietăților atât de bune ale granitului ca material de construcție sau de amenajare.

Sursa foto: https://www.piatraonline.ro/marmura-panel-catania-black-15-x-60-cm

Articolul Granit sau marmură: Diferențele semnificative dintre cele două materiale de construcții apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*