Gușatu: ”Sunt conștienți de calitatea adversarului, de ceea ce înseamnă un joc cu UTA” ASU Politehnica, duminică la Arad

ASU Politehnica n-a pierdut pe teren cele 3 deplasări în campionat la UTA în sezoanele Ligii 2 în serie unică, de astă dată timișorenii având de ținut piept unor roșu-albi foarte bine plasați în cursa spre promovarea în prima divizie. Arădenii, cu speranțele lor de-a reveni după 12 ani pe scena elitei, ”violeții”, cu grijile lor legate de unicul punct în plus față de echipele clasate pe primele locuri de retrogradare. Cât vor influența aceste repere natura aparte a unui duel al ambițiilor și orgoliilor, rămâne de văzut, cert fiind că doar 13 goluri au încasat laolaltă oponentele de duminică de la 11 în cele 20 de partide jucate până acum.

Într-adevăr, numai 20, deși întâlnirea din weekend de pe ”Motorul” este programată în etapa a XIII-a, doar că UTA este formația cu cele mai puține meciuri disputate până la ora actuală în noul campionat, numai nouă, ceea ce însă n-a împiedicat-o să rămână pe podium în ultimele 5 runde, mai întâi de două ori pe locul secund iar după ultimele 3 etape pe poziția a treia, iar și ASU Politehnica se numără printre secund-divizionarele care vor avea de recuperat cele 7 partide restanță, cam multe până puțin după mijlocul turului, una în cazul alb-violeților.

Pe hârtie, arădenii au atuurile de partea lor. UTA a fost lider al Ligii 2 după primele două etape, iar cu tot cu clasările pe locul 2 în urma rundei a III-a respectiv trei după etapa a V-a, a acumulat deja nouă runde de ședere pe podium din primele 12 reuniuni ale campionatului, poziții cu vedere spre Liga 1.

În plus, numai invincibila CS Mioveni o eclipsează la capitolul înfrângeri, una singură fiind în dreptul lui UTA, care are la fel de puține goluri primite precum argeșenii, doar șase, minim record al ediției în curs.

Ar fi totodată și avantajul terenului propriu, un gazon atipic, cu suprafață sintetică, dar și rezultatele reușite de roșu-albi acasă, unde n-au mai jucat de 18 zile, în urma unui detașat 6-0 cu suferinda Daco-Getica. În prealabil, în ordine cronologică, 3-0 cu Dunărea Călărași, 3-0 și cu Csikszereda, 4-0 cu Sportul Snagov dar și 1-1 cu CS Mioveni, unic semieșec.

Diferența valorică dintre cele două oponente se reliefează și în clasament, UTA fiind mai apropiată ca număr de puncte de liderul la care a remizat miercuri seară, 6 în urma nou-promovatei din Turnu Măgurele, cu tot cu cele 3 meciuri în plus jucate de Turris-Oltul, decât de ASU Politehnica, la alte 7 puncte în urma celor de pe Mureș, însă asemenea diferențe pot fi și estompate de caracterul aparte al disputei de la matineu.

Între formații care greu au primit gol, alb-violeții numai două în ultimele 5 etape, fiind vorba despre două dintre cele mai ermetice trei echipe în noua ediție. Iar alb-violeții, care au pendulat între victorii și înfrângeri în număr egal în deplasare, de la 3-0 la Târgu Jiu, la 1-0 pentru Rapid și 2-0 pentru Turris-Oltul, dar și la 4-1 la Drobeta Turnu Severin, au de partea lor și plusul rezultatelor directe în fief-ul arădenilor, care a fost acesta, în trecere și pe la Șiria. Pe ”Motorul” în schimb ASU Politehnica n-a pierdut, ba chiar a și câștigat anul acesta…

În primăvară, când disputa Arad – Timișoara era abordată de protagoniste de pe locurile 8 și 13, ”violeții” înjumătățind la 3 handicapul de puncte față de ”roșii” printr-un victorios 0-2 (0-1) prin golurile lui Ignea și Manea, rezultat în urma căruia UTA cobora pe 9 iar ASU respira mai liniștită pe 11.

Cu o primăvară înainte, în aprilie 2018, se consemna abandonul polist de la Șiria, puțin după prima oră de joc, la scorul de 0-0, victoria arădeană la ”masa verde” fiind de ajutor tot formației mai slab clasate, UTA urcând atunci două poziții, pe 10, și apropiindu-se la 6 puncte de alb-violeții de pe 7.

Iar diferența ierarhică nu s-a resimțit nici la ceas de toamnă, în 13 noiembrie 2016, după promovarea ”violeților” în Liga 2, 1-1 cu goluri după mijlocul părții secunde pe noroiul de pe ”Motorul”, unde oaspeții se aliniau la startul etapei a XVI-a de pe locul 15, net inferior clasării arădene pe podium, tot pe 3. Și în acest caz formația mai slab clasată avea mai mult de câștigat de pe urma deznodământului final.

Despre estomparea sau chiar anihilarea diferențelor la ora unui derby a pomenit și Mugur Radu Gușatu în conferința de presă găzduită de ASU Politehnica vineri de la ora 9:30, antrenorul timișorenilor reamintind că ”așa cum am mai spus și săptămâna trecută, întâlnim o echipă care trage la promovare, cu un joc și un lot între primele 3 în Liga 2. La un asemenea meci, cu asemenea încărcătură, se anulează de foarte multe ori valoarea. Cred că va fi un meci spectaculos, sper să nu fie cu accidentări datorate adrenalinei, dar am încredere în echipă și sper să venim cu un rezultat pozitiv de la Arad!”

”Nu mai e nevoie în plan motivațional, nu i-am mai motivat special în acest sens, căci și ei sunt conștienți de calitatea adversarului, de ceea ce înseamnă un joc cu UTA. Dar întotdeauna este loc de mai bine, să adaug ceva, să devină un pic mai palpitant”, a explicat Gușatu, ușurat pe de altă parte că ”de ieri, după o lungă perioadă, toți jucătorii au fost apți și valizi la antrenament, ceea ce m-a bucurat foarte mult!” Cu speranța de a nu surveni vreo accidentare până la ora deplasării, ce va fi efectuată duminică dimineață.

Gușatu a mai explicat că echipa o va alcătui ”și în funcție de adversar, nu doar de dragul de a o face, și tot timpul am ținut cont de calitatea adversarului”.

Cât despre atuul arădean al suprafeței de joc, sintetice, ”ei se și antrenează acolo, cu siguranță au mult mai multe meciuri jucate și ore pe sintetic decât noi, dar cum nici suprafețele acestea nu sunt niciodată de două ori la fel, ține și de capacitatea jucătorilor de a se adapta, ceea ce se reflectă și în calitatea fotbalistului”.

Despre UTA, ”au jucători de atac cu calități și atractivi, dar au și jucători defensivi buni, așadar să zic așa o echipă echilibrată pe posturi, cu fotbaliști de calitate, una dintre principalele candidate la promovare”. Iar în lumina remizei arădene de miercuri seară de la Turnu Măgurele, ”au și câțiva jucători care pot să-i înlocuiască pe cei absenți, însă eu mă concentrez la problemele noastre, la echipa noastră, la felul cum vom aborda meciul vizavi de ei”.

UTA a fost egalată în minutul 78 al deplasării la Turnu Măgurele, după ce rămânea din minutul 65 în zece jucători prin eliminarea lui Andrei Rus, la scorul de 0-1, deschis de Ciprian Rus în minutul 54. La Dunăre, Laszlo Balint a apelat la Iacob – Andrei Rus, Melinte, Ilie, Tomozei – Lorenzi, Moise – Oroian (minutul 90+1, Hrezdac), Ioniţă (71, Octavian Ursu), Buhăcianu – Ciprian Rus – cpt.(67, Şeroni), rezerve rămânând Bolboaşă – Vulturar și juniorii reveniți de la convocarea pentru România U19, Miculescu și Isac.

Gușatu a reiterat în final ideea de bază, ”atât timp cât este un derby și ambițiile sunt mari, dispare statutul de favorit al unei echipe; să sperăm că va fi la fel la joc!”

ASU Politehnica e neînvinsă în Liga 2 din 7 septembrie, 2-0 la Turnu Măgurele, izbutind ulterior două victorii și 3 remize.

Inițial vorbea mai greu Artiom Zabun, străduindu-se s-o rupă pe română, suficient pentru a sublinia că ”meciul este foarte important, un derby cu UTA. Am văzut-o pe YouTube, are jucători buni, are o echipă bună, cum stă în teren, dar noi mergem să câștigăm, Doamne ajută!” În privința sa, atacantul n-a putut explica întârzierea cu care s-au rezolvat formalitățile birocratice, ”nu știu de ce… asta e procedura…”, semnalând că are parte de o viză de ședere pe 6 luni.

A vorbit și junele Denis Radu, despre ”un joc foarte important, un derby, ținând cont de tradiție…”

Radu a spus că ”nu contează dacă voi intra titular sau pe parcurs, oricum voi da totul pe teren! N-am mai prins un asemenea derby, vă dați seama că vor fi emoții, dar după ce fluieră începutul, va fi bine… Ei au o echipă foarte bună, sus în clasament, dar într-un astfel de meci nu contează poziția din clasament.”

Etapa va demara sâmbătă cu 4 meciuri de la ora 11, printre care și Dunărea Călărași – Turris-Oltul Turnu Măgurele, continuând cu alte două partide în aceeași zi, dar și duminică de la 11 cu UTA – ASU Politehnica și Ripensia – Daco-Getica, de la 11:30 fiind programat jocul U Cluj – CS Mioveni, iar luni de la ora 18, Campionii FC Argeș – Farul. Programul complet al rundei și clasamentul, pe coloana dreaptă.

The post Gușatu: ”Sunt conștienți de calitatea adversarului, de ceea ce înseamnă un joc cu UTA” ASU Politehnica, duminică la Arad appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*