Guvernul a adoptat OUG pentru modificările Codului Fiscal

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal a fost adoptată de Guvern. Actul normativ prevede transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, precum şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

Mişa despre modificările fiscale: Venitul net al angajatului va creşte, iar angajatorul nu va plăti mai mult la buget

Venitul net al angajatului va creşte, iar angajatorul nu va plăti mai mulţi bani la buget urmare a scăderii impozitului pe venit de la 16 la 10%, a reducerii contribuţiilor sociale de la 39,25% la 37,25% şi a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

‘Ordonanţa mult discutată, dezbătută, care conţine modificări ale Codului fiscal incluse în programul de guvernare, deci cunoscute demult aceste modificări, aprobate prin Parlament, aduce importante beneficii pentru cetăţeni, cât şi pentru firmele care activează astăzi în România’, a afirmat ministrul Finanţelor în deschiderea şedinţei de Guvern, la solicitarea premierului Mihai Tudose.

Ionuţ Mişa a punctat ca primă măsură fiscală avută în vedere reducerea impozitului pe venit de la ‘16% la 10% pentru salariaţi, pensionari, persoane fizice autorizate, pentru veniturile din drepturile de autor şi cabinete individuale, pentru chirii, pentru dobânzi, arende, premii, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din alte surse şi investiţii, cu excepţia veniturilor din dividende, unde impozitul rămâne 5%’.

‘Totodată, se reduc contribuţiile sociale de la 39,25% la 37,25%, deci are loc o reducere a contribuţiilor sociale cu două procente. În corelaţie cu aceste două măsuri este o a treia măsură, care vizează transferul contribuţiilor şi sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat, în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor. Vreau să menţionez că toate aceste trei măsuri cumulate vor avea ca efect creşterea venitului net al angajatului fără ca angajatorul să plătească mai mulţi bani la bugetul de stat’, a explicat ministrul de Finanţe.

Numărul contribuţilor scade de la 9 la 3 – CAS, CASS şi contribuţia asiguratorie pentru muncă

‘Ordonanţa vizează reducerea numărului de contribuţii sociale de la nouă contribuţii, cât sunt în prezent, la trei contribuţii, rămânând doar CAS, CASS şi contribuţia asiguratorie pentru muncă. Indiscutabil că această măsură va reduce birocraţia din punct de vedere fiscal şi e o măsură care simplifică foarte mult elementul de administrare fiscală şi va reduce, totodată, costurile efectuate de angajator’, a declarat Ionuţ Mişa în deschiderea şedinţei de guvern, în care a prezentat modificările aduse Codului fiscal.

Tudose: Guvernul vrea să introducă nişte măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului

Guvernul doreşte să introducă nişte măsuri ‘foarte ferme’ în ceea ce priveşte externalizarea profitului, a anunţat, miercuri, premierul Mihai Tudose, adăugând că acest lucru a dus la ‘inflamare’.

Ministrul Muncii: HG referitoare la salariul minim pe economie va fi prezentată într-o şedinţă ulterioară a Executivului

Hotărârea de Guvern referitoare la salariul minim pe economie va fi prezentată într-o şedinţă ulterioară a Executivului din cauză că, în prezent, proiectul se află în transparenţă decizională, a anunţat miercuri ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

‘Într-o primă lectură, săptămâna trecută, am citit hotărârea de guvern referitoare la salariul minim pe economie, care va fi prezentată într-o şedinţă ulterioară, deoarece, în acest moment, ea se află în transparenţă decizională, postată pe site-ul Ministerului Muncii, şi mai avem de luat avizul Consiliului Economic şi Social’, a declarat Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

Potrivit ministrului Muncii, nu este niciun fel de întârziere în privinţa acestei HG.

‘Nu sunt niciun fel de modificări nici la această hotărâre de Guvern. De altfel, vreau să vă spun că, de regulă, salariul minim pe economie se stabileşte în luna decembrie. Anul acesta a fost un caz special pentru că Guvernul s-a investit mai târziu şi a fost dată hotărârea de Guvern chiar în luna ianuarie pentru anul acesta. Deci nu este niciun fel de întârziere, pur şi simplu trecem prin toate etapele necesare adoptării acestei hotărâri de Guvern’, a spus Vasilescu.

Citeste continuarea pe economica.net

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*