Guvernul a înfiinţat Ro-Alert prin care vor fi transmise mesaje de avertizare populaţiei, în situaţii de urgenţă

Guvernul a decis, joi, înfiinţarea sistemului Ro-Alert, prin OUG, ministrul de Interne, Carmen Dan, precizând că, potrivit meteorologilor, în perioada următoare România se va confrunta din ce în ce mai des cu genul de fenomene „nowcasting”. ”Pe ordinea de zi se află un proiect foarte important pentru noi toţi, Ro-Alert-ul, un prim pas în implementarea acelui sistem de anunţare în timp real al cetăţenilor care se află într-o zonă de pericol, indiferent de ce tip e acel pericol, că e meteo sau alte ameninţări la adresa vieţii, siguranţei lor”, a spus, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Mihai Tudose.
La rândul ei, Carmen Dan, ministru de Interne, a spus că sistemul Ro-Alert este promovat ca urmare a analizei realizate după manifestarea deosebit de gravă a fenomenelor meteo extreme, care au avut loc recent în special în vestul ţării. ”Proiectul de ordonanţă este rezultatul consultărilor dintre toţi factorii instituţionali implicaţi – mă refer la STS, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi ANCOM. Acest sistem presupune multiple avantaje, precum transmiterea şi repetarea ciclică a unor semnale rapide prin surse autorizate adaptate stării de pericol, prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă şi acest mesaj, acest sistem de alertare este îndreptat către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat. Este important pentru că, până acum, nu am avut un astfel de sistem de alertare şi este evident că este necesar deoarece, din ceea ce spun meteorologii, în perioada următoare ne vom confrunta din ce în ce mai des cu genul de fenomene „nowcasting”. Sistemul va fi implementat cu sprijinul STS şi va fi operat de către structurile operaţionale cu funcţionare 24 de ore din 24, structuri ale Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Carnem Dan. Ministrul de Interne a precizat că Raed Arafat este desemnat, în calitate de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, ca responsabil atât cu coordonarea tuturor activităţilor care privesc finanţarea, cât şi cu derularea procedurii de achiziţie, cu livrarea şi punerea în funcţiune a sistemului.
Sistemul „RO-ALERT” presupune: transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; transmiterea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă; afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului; repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile; receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming; acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate. Achiziţia echipamentelor hardware, aplicaţiilor software şi serviciilor de instalare şi punere în funcţiune aferente, necesare pentru implementarea Sistemului „RO-ALERT” va fi realizată de IGSU în regim de urgenţă.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*