Handbalul fără favorite, adică jocul care durează 60 de minute!

Turneul de la Sf Gheorghe, în care echipele din Liga Florilor se luptă din greu pentru fiecare punct, este unul spectaculos, cu rezultate mai puțin scontate, în ciuda faptului că bookmakerii și-au închipuit cu totul alte scoruri! S-au disputat trei etape, fiecare dintre runde având surprizele sale – aș spune că favoritele au tratat duelurile cu oarecare ușurință, iar asta le-a scos din buzunare puncte importante. Iar unele surprize s-au petrecut chiar în ultimele secunde ale meciurilor, fapt care mă duce cu gândul la ignoranța celor care nu cred că un meci de handbal are chiar 60 de minute!

Și aș începe cu prima victorie a sezonului, obținută de nou-promovata Dacia Mioveni, 32-25, în fața unei echipe, CSU Cluja-Napoca, mult mai experimentată și cu ștate vechi pe prima scenă a handbalului românesc. Aș recomanda, însă, celor care consideră o adevărată surpriză succesul Daciei, să se uite mai atent la distribuția pe care antrenorii Gică Covaciu și Gheorghe Daniel o au la dispoziție – sunt nume consacrate în acest sport, cu stagii prin Liga Mare și… cu un cap tare, dacă pot să spun așa, adică moral puternic, de jucătoare profesioniste. Și aș începe cu Teodora Bloj, apoi cu Cynthia Tomescu, Mădălina Toma, Alexandra Georgescu, Anca Onicaș, cu jocuri și în străinătate, și nu în ultimul rând cu Roxana Cârjan și Andreea Lipară. Prin urmare, nimic n-a fost întâmplător, iar a doua bătălie câștigată, 30-27 cu Crișul, a arătat că gruparea din Mioveni este cea mai valoroasă, dintre noile promovate și poate rămâne pe prima scenă a handbalului autohton.

Egalul Rapidului cu Minaur, 26-26, din prima rundă de la Sf Gheorghe, m-a făcut să cred că Giuleștina a venit la turneu cu gânduri mari. Dar m-am înșelat, pentru că elevele lui Carmen Amariei au pierdut la potou următoarele întâlniri: 25-27 cu Gloria Bistrița și 22-21 cu Dunărea Brăila. Iar eșecurile au venit după ce Rapidul a condus cu 13-10 pe Bistrița și cu 14-9 pe Dunărea Brăila. Spunea cineva că Rapidul parcă se teme de succes și pierde din vizor drumul către poartă. Giuleștina a avut, cu Gloria, două momente de câte 7 minute când Eliza Buceschi și compania n-au înscris pe tabelă, permițând adversarelor să reducă diferența și chiar să ia un avans minim. În ultima bătălie, cea cu Dunărea Brăila, degringolada a fost la ea acasă: de la 3-1 pentru Rapid, în minutul 5, s-a ajuns la 4-4, în minutul 11; de la 15-10 în minutul 32, Rapidul merge în gol și permite Brăilei să vină la 16-16, în minutul 43, adică un gol în 11 minute; iar finalul a fost la fel de irațional – 19-17 în minutul 50, la 20-20 în minutul 56. Rapidul putea egala la 22, dar după golul lui Dmitrovic, de 22-21 pentru Dunărea, din minutul 58 și 42 de secunde, dar nicio rapidistă nu s-a mai apropiat decisiv de poarta Brăilei, ba chiar Jasna Boljevic a ratat ultima lansare, cu doar 18 secunde înainte. Cu un astfel de joc lipsit de concentrare în fața porții, nici victoriile nu vin și nimeni nu o poate învinui pe antrenoarea Amariei, care se agită, își dorește, strigă, vine cu soluții.

Despre eșecul echipei campioane am vorbit cu o zi în urmă, un insucces care a surprins, 31-32 cu Minaur, însă cei care au văzut meciul pot confirma că formația din Baia Mare a avut o prestație solidă, a condus din primul și până în ultimul minut, la o diferență de 3, 4, 5 și chiar 7 goluri, 16-9 în minutul 24, semn că victoria nu-i poate fi pusă la îndoială!

Aș vrea să mai spun câte ceva și despre victoria Gloriei din Buzău în fața oltencelor de la Craiova, 25-24, un meci greu de trăit de către cardiaci și în care balanța s-a înclinat serios când de-o parte, când de cealaltă. A fost 10-7 pentru Craiova, în minutul 22; s-a făcut 16-9, la final de primă repriză; ba chiar la reluare elevele lui Burcea s-au distanțat la 17-10, prin reușita Cristianei Nica. Apoi Craiova a tras un pic pe dreapta, permițând muntencelor să înscrie un calup formidabil de 5 goluri, scor 15-17; alarma fusese trasă, dar Zamfir și compania n-au băgat în seamă atacurile Gloriei; până la urmă s-a făcut egal, 18-18, a fost chiar și 21-21 și 24-24, minutul 57 și 30 de secunde, moment în care Subțirică și Iuganu au punctat decisiv în obținerea victoriei, 24-26! În comparație cu Rapidul, aș spune că Gloria Buzău știe că un meci de handbal are 60 de minute, și tocmai pe final se pot obține sau pierde puncte. Iuganu Ana Maria este MVP-ul întâlnirii, extremă care a arătat o vigoare excelentă, semn că-și dorește să prindă lotul pentru Europene; mi-a plăcut și Stoleru, care s-a luptat ca-n tinerețe, arătând că Gloria încă se mai poate baza pe serviciile sale!

În ultima rundă a turneului de la Sf Gheorghe, ce va avea loc marți, 3 noiembrie, sunt câteva partide interesante, care pot incendia semicercul, prin angajamentul cu care handbalistele vor aborda lupta:
– HC Zalău – Măgura Cisnădie, ora 13,45
– CSM Slatina – HC Dunărea Brăila, 16,30
– Minaur Baia Mare – Gloria Bistrița, 18,30

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*