Handicap grav! Lugojul are nevoie de un centru de tip respiro pentru persoanele cu dizabilități

Serviciul de Asistență Socială Specializată și-a prezentat raportul privind activitatea asistenților personali pe semestrul întâi al anului 2021. Raportul precizează că, la data de 30 iunie 2021, în municipiul Lugoj existau 276 de persoane cu handicap grav, care beneficiau de asistent personal, angajat pe bază de contract individual de muncă.
În primul semestru al acestui an, au fost angajați de Primăria Lugoj 47 de asistenți personali. 39 de contracte individuale de muncă au încetat, din diferite cauze, precum decesul persoanei cu handicap, schimbarea încadrării gradului de handicap, prin reexpertizare, pensionarea asistentului personal sau modificarea opțiunii persoanei cu handicap. La data de 30 iunie, se aflau în evidența serviciului 276 de asistenți personali.

Una din marile probleme cu care se confruntă serviciul rămâne înlocuirea asistenților personali în perioada concediului anual de odihnă.

Potrivit Legii 448 / 2006, pe perioada absenței temporare a asistentului personal, angajatorul (Primăria), are obligația să asigure persoanei cu handicap grav un înlocuitor al asistentului. În situația în care nu se poate asigura înlocuitor, persoanei cu handicap i se asigură o indemnizației echivalentă cu salariul net al asistentului social debutant. O altă soluție ar fi preluarea atribuțiilor pe timpul concediului de către un asistent care îngrijește o persoană din apropiere. Din păcate soluția nu poate fi aplicată, având în vedere diagnosticele severe ale asistaților, cu boli precum neoplasm de diferite tipuri și în diverse stadii de evoluție, demență mixtă, boala Parkinson, sindromul Down etc.

Un alt dezavantaj evident, care complică situația, este faptul că pe raza municipiului Lugoj nu există un centru de tip respiro, care să găzduiască persoanele cu handicap pe timpul concediului de concediu de odihnă al asistentului.

În acest condiții, singura soluție este acordarea indemnizației pe perioada respectivă, celor cu handicap. Plata acestor indemnizații de către DASC este la zi.

”Angajații serviciului au ținut permanent legătura cu persoanele cu dizabilități și aparținătorii lor, inclusiv pe perioada pandemiei de Sars – Cov 2, având în vedere că aceste persoane au risc ridicat de infectare cu noul coronavirus” – se mai arată în raportul serviciului public de asistență socială.

Persoanele încadrate cu handicap grav pot și ele beneficia de o indemnizație lunară. La 1 ianuarie 2021, pe raza municipiului Lugoj erau în plată 222 de persoane cu handicap grav, iar la data de 30 iunie 2021, un număr de 204 persoane cu handicap.

În primul semestru, au avut loc 188 de anchete de reevaluare a bene­ficiarilor de indemnizație și 156 de anchete sociale, pentru încadrarea într-un anume grad de handicap.

În toată această perioadă, serviciul din Lugoj a ajutat persoanele cu dizabilități, prin preluarea de documente și transmiterea lor la diferite instituții, pentru evidențe, obținerea și restituirea de drepturi, programări, legitimații de transport urban etc.

Articolul Handicap grav! Lugojul are nevoie de un centru de tip respiro pentru persoanele cu dizabilități apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*