Ieri, la Ploieşti, în prezenţa premierului Florin Cîţu, a fost inaugurat Palatul de Justiţie Prahova

Preşedintele Curţii de Apel Ploieşti, magistrat Andra Corina Botez: „Asistãm la un prim pas spre normalitate”!

Fl. Tănăsescu

După aproape trei decenii de speranţe, de amăgiri, de incertitudini, ieri, în prezenţa primului ministru al României, Florin Cîțu, a reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii, ai Ministerului Afacerilor şi Internelor (în foto, la prezidiu), ai preşedinţilor de instanţe de pe raza Curţii de Apel Ploieşti şi ai autorităţilor locale, a fost inaugurat Palatul de Justiţie Prahova.

A fost nevoie de 27 de ani de aşteptare pentru ca această clădire – a doua ca mărime după Palatul de Justiţie din Bucureşti – să devină funcţională.
„Nu mi-aş fi putut închipui vreodată că justiţia prahoveană a funcţionat, atât timp, în clădiri insalubre sau în malluri (Secţia a-II-a de Contencios Administrativ a Tribunalului Prahova – n.n.). Sunt peste 20 de ani, în care s-au schimbat 28 de miniştri ai Justiţiei… Mă întreb de ce a fost nevoie de atât timp…. Nu mi-aş fi închipuit că se întâmplă aşa ceva în România” , a declarat premierul, ieri, la inaugurarea edificiului ploieştean.

În cuvântul luat la inaugurarea Palatului de Justiţie Prahova, preşedintele Curţii de Apel Ploieşti, judecător Andra Corina Botez, a menţionat faptul că trebuie să se înţeleagă o dată pentru totdeauna că Justiţia nu este o putere a statului aflată în coada interesului naţional. „Au fost 27 de ani în care atât justiţiabilii, cât şi magistraţii au suportat condiţii vitrege de neconceput şi de neacceptat într-o ţară europeană. (…) Inaugurarea acestui palat reprezintă un pas spre normalitate. Justiţia nu trebuie, nu este şi nu are cum să fie percepută în antiteză cu alte puteri şi nu reprezintă o castă, aşa cum de multe ori s-a afirmat. (…) Coincidenţă sau nu, această nouă clădire reprezintă al doilea mare edificiu destinat actului de justiţie, pentru ridicarea căruia a fost nevoie fix de 27 de ani. Este vorba desprea actualul Palat al Culturii, care ne-a fost gazdă până de curând. Atunci, lucrările au început în anul 1906 şi au fost finalizate în 1933. La evenimentul de atunci, Carol al II-lea a afirmat: «Inaugurând astăzi acest frumos locaş, care este o podoabă a municipiului Ploieşti, sunt fericit că în el se vor adăposti aceia care au chemarea de a împărţi dreptatea. Aşa să ne ajute Dumnezeu!»”, a declarat preşedintele Curţii de Apel Ploieşti.
În ediţia de mâine a ziarului Prahova, vom prezenta alte informaţii privind inaugurarea Palatului de Justiţie Prahova, în care funcţionează Curtea de Apel Ploieşti şi Tribunalul Prahova, al cărei preşedinte este magistratul Crina Letea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*