Ieri, la Ploieşti, s-a eliberat certificatul de naştere cu numărul 2.235

Luiza Rădulescu Pintilie

28 iulie 2021 este ziua ce va rămâne înscrisă deopotrivă în Certificatul de naştere cu numărul 2.235 ce a fost eliberat ieri de către Serviciul de Stare Civilă din cadrul Serviciului Public Local Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPLCEP) Ploieşti şi, cu siguranţă, în inimile părinţilor care primesc întâiul act oficial al copilaşului căruia i-au dat viaţă. Cele mai multe certificate de naştere – 2.131- au fost completate şi eliberate pentru copii aduşi pe lume la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Ploieşti, de către mame din judeţul Prahova, dar şi din Dâmboviţa sau Buzău, ori aflate întâmplător, când le-a venit sorocul, pe meleaguri prahovene.
Celelalte 104 certificate de naştere eliberate reprezintă transcrieri realizate pentru copii născuţi în străinătate, în special în Europa – Marea Britanie, Germania, Italia etc -, dar şi în SUA, în familii în care cel puţin unul dintre părinţi are localitatea de domiciliu în Ploieşti. Anul trecut, până la aceeaşi dată de 28 iulie, au fost eliberate cam tot atâtea certificate de naştere, mai precis 2.214, după cum ne-a confirmat dna.Monica Georgescu, şefa serviciului de Stare Civilă din cadrul SPLCEP Ploieşti. Cât despre prenumele alese de părinţi pentru micuţii lor, acestea sunt în general cele cunoscute, între cele două prenume pentru care optează cele mai multe familii regăsindu-se şi cel puţin unul „sfânt”. Dintre prenumele mai rare, au fost înscrise în certificatele de naştere ale băieţilor Aris, Ayan, Jador, Beckir, Rusen, Ismael, Eryk, Mattia, Cadmir, Iona, dar şi Pablo Emiliano Escobar, conturându-se deja o uşoară tendinţă de a se trece la trei prenume. În cazul fetiţelor au fost alese prenume precum Dulceaţa Ranya, Eunice, Aracely, Anaida, Abigail Catlin Midori, Zeynep.
Până la informatizarea serviciilor de stare civilă, rubricile certificatului de naştere sunt completare cu litere de mână, cu cerneală neagră, solicitând o atenţie deosebită pentru înscrierea corectă a fiecărei cifre a CNP-ului şi a fiecărei litere aflate în componenţa numelui şi a prenumelor alese de părinţi pentru copilaşii lor.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*